Στέλιος Σαλβαδόρ (ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ) στο Rock Overdose: “Να είμαστε όσο μπορούμε πιο ανεξάρτητοι”

Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που έδωσε ο Στέλιος Σαλβαδόρ, μπασίστας και τραγουδιστής των Μωρά Στη Φωτιά, στο Rock Overdose και τον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη. Ο Σαλβαδόρ μίλησε για το River Party, στο οποίο θα εμφανιστεί η μπάντα, το νέο άλμπουμ και τα υπόλοιπα συναυλιακά πλάνα της μπάντας, καθώς και μας είπε την γνώμη του για το που οφείλεται η επιτυχία των Μωρά Στη Φωτιά. Απολαύστε τον!

 

Overdose: Σε τι φάση βρίσκεστε με τους Μωρά στη Φωτιά αυτή τη περίοδο;

 

Σαλβαδόρ: Αυτές τις μέρες, συγκεκριμένα από αύριο και όλο τον Αύγουστο ξεκινάμε τον καινούργιο μας δίσκο, με μια ομάδα πολύ καλών μουσικών, τα μελη του συγκροτηματος  συν κάποιους καλεσμένους μουσικους. Αν όλα πάνε καλά θα είναι ένας μεγάλος δίσκος, σε στίχους και μουσική δικη μου. Εργαστηκαμε πολύ καιρό πάνω στον δίσκο. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα δουλεια γιατι διατηρεί το γνωστό ύφος που έχουν τα Μωρά στη Φωτιά μαζί με κάποια καινούργια στοιχεια. Ξεκινάμε ηχογραφήσεις στις 2 Αυγούστου, αλλά είναι πάρα πολύ προχωρημένα τα τραγούδια. Έχουν γίνει όλες οι προπαραγωγές που χρειάζονταν και  πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κυκλοφορήσουμε καινούργια κομμάτια.

 

Rock Overdose: Θα έχει διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες;

 

Σαλβαδόρ: Δεν πιστεύω ότι θα έχει μεγαλες διαφορές. Θεωρώ ότι θα είναι όμως λίγο πιο προχωρημένα και ανεπτυγμένα τα πράγματα. Σε όλα τα επίπεδα. Και ρυθμικά και μελωδικά. Επίσης, δίνει ο δίσκος αρκετή θέση στις κιθάρες και αν όλα πάνε καλά θα είναι αρκετά πλούσιο άλμπουμ ηχητικά.

 

Rock Overdose: Οπότε, να το περιμένουμε περίπου στις αρχές του 2017;

 

Σαλβαδόρ: Θέλω να πιστεύω και νωρίτερα, αν όλα πάνε καλά, αρκετά νωρίτερα. Αλλά , εξαρτάται και από το πώς θα προχωρήσει.Πάντως είναι πολύ ετοιμα τα κομματια, καποια τα εχουμε παιξει και σε καποιες συναυλιες τον προγουμενο χειμωνα, θα πάμε στο στούντιο και απλά θα εκτελέσουμε τα τραγούδια με καλύτερο ήχο.

 

mora_sth_fotia

 

Rock Overdose: Την Τετάρτη πρόκειται να εμφανιστείτε με τους Μωρά στη Φωτιά στο River Party, στο Νεστόριο. Πως αισθάνεσαι και τι να περιμένει ο κόσμος να δει από τους Μωρά στη Φωτιά;

 

Σαλβαδόρ: Είναι πολύ παλιό και ωραίο φεστιβάλ αυτό στο Νεστόριο. Εγώ είχα την τύχη να συμμετάσχω από πολύ νωρίς, με τα Μωρά στη Φωτιά, το καλοκαίρι του 1988. Ξαναπαίξαμε το 2006 και φέτος ερχόμαστε και παλι. Θέλω να πω για όλους τους φίλους, και τους νέους και τους παλιότερους, ότι φέτος είναι μια από τις καλύτερες χρονιές μας. Να επιδιώξουν να μας δουν. Είμαστε μια καλή παρέα φίλων και καλών μουσικών με μερικους μαλιστα ειμαστε και πολλα χρονια μαζι και πιστεύω ότι το καλύτερο μέρος για να μας δει κάποιος είναι το River Party.

 

 

Rock Overdose: Το σετ θα κινείται σε κάτι συγκεκριμένο ή θα καλύψετε όλη σας την δισκογραφία;

 

Σαλβαδόρ: Το σετ θα είναι αρκετά μεγάλο, με πάρα πολλά κομμάτια, ανάλογα βεβαια και με τον χρόνο που θα έχουμε. Περιλαμβάνει από τα παλιότερα και κάποια ακυκλοφόρητα που ηχογραφούμε αυτές τις μέρες, κομμάτια που δεν έχουν παιχτεί και φυσικά όλα τα γνωστά τραγούδια του πρώτου δίσκου. Θα είμαστε 6 άτομα στη σκηνή συν τους τεχνικους κατω και φυσικα το πρόγραμμά μας περιλαμβανει  και πνευστά. Ο Κώστας Κατσαρός στη τρομπέτα και δεύτερο συνθεσάιζερ, ο Δημήτρης Ματζίρης στο τρομπόνι και τούμπα, ο Λάκης Ραγκαζάς στις ηλεκτρικές κιθάρες, Φιλιππος Κωσταβέλης στα πλήκτρα, Φώτης Τσακιρίδης στα ντραμς και εγώ, Στέλιος Σαλβαδόρ στο μπάσο και στη φωνή. Όλα τα τραγούδια θα είναι πιο πλούσια, ενορχηστρωμένα με τα πνευστά, κάτι που κάνω απο το 2007.

 

Rock Overdose: Η μπάντα έχει μείνει σίγουρα στην ιστορία ως από τις σημαντικότερες ελληνόφωνες rock μπάντες. Πως αισθάνεσαι γι’ αυτό και τι θυσίες χρειάστηκε για να πετύχεις κάτι τέτοιο;

 

Σαλβαδόρ: Οι θυσίες είναι πάρα πολλές αλλά όταν αγαπάει ο καθένας κάτι, δεν υπολογίζει τις θυσίες, αρκεί να κάνει αυτά που χρειάζονται για να πραγματοποιήσει τα θέλω του. Κάπως έτσι νιώθω και γω, πολυ κοπος και θυσιες, αλλά η ανταμοιβή που έχεις όταν κάνεις στη ζωή σου κάτι που έχεις  διαλέξει εσυ, είναι πολλή μεγάλη. Πρέπει να βάλουμε στη ζυγαριά τα θέλω μας με τις προσπάθειες που χρειάζονται και νομίζω πως αν κάποιος θέλει να κάνει κατι πολύ, όπως εγω που αγαπώ πολύ τη μουσική, σε τελική ανάλυση είναι ευχαριστημένος.

 

 

Rock Overdose: Νιώθεις καθόλου αδικημένος από το πως και πότε ήρθε η αναγνώριση με τη μπάντα;

 

Σαλβαδόρ: Θα μπορούσαν κάποια πράγματα να είχαν γίνει διαφορετικά, γίναν όπως γίναν, αλλά είμαι σε μια πάρα πολύ καλή φάση τοσο της ζωής μου οσο και μουσικά, δεν είναι επί του παρόντος τωρα να συζητήσουμε για παράπονα. Δεν έχω παράπονο από κάτι, από τη στιγμή που τώρα είναι ολα καλά.

 

Rock Overdose: Πριν ανέφερα ότι είστε rock μπάντα, αλλά έχετε πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό στυλ για να σας κατατάξουμε σε ένα συγκεκριμένο είδος και κατά τη γνώμη μου, αυτό σας έκανε να ξεχωρίσετε από τις υπόλοιπες rock μπάντες της εποχής. Εσύ τι πιστεύεις ότι ήταν αυτό που έδωσε το κάτι παραπάνω στη μπάντα;

 

Σαλβαδόρ: Το πάθος, η αγάπη που είχα γι’ αυτό το είδος μουσικής, αυτό που είχα επιλέξει να κάνω και αγαπούσα από τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Κάπου στα 17 μου συγκινήθηκα από το rock n’ roll και ήθελα να μπω και γω μέσα σ’ αυτή τη μουσική. Προσπάθησα να είμαι ο εαυτός μου. Δεν με ενδιέφερε να αντιγράψω κάποιον άλλον, ήθελα να δώσω το δικό μου στίγμα. Μετά από πολλή προσπάθεια και δυσκολίες το κατάφερα και χαίρομαι που το αναγνωρίζεις. Ήταν βασικό ζητούμενο να είναι κάτι δικό μου και να μου αρέσει οταν το ακούω.

 

743846_rx_DSC_1524

 

Rock Overdose: Πιστεύω και αυτός είναι ο λόγος που έχει ξεχωρίσει αρκετά η μπάντα και την ακούν τόσες γενιές.

 

Σαλβαδόρ: Είμαι χαρούμενος που συμβαίνει αυτό. Χαιρόμαστε που βλέπουμε νέους ανθρώπους, πολυ νεους μερικες φορες να τραγουδουν μαζι μας στις συναυλιες, μαζι και με παλιότερους φιλους μας επισης. Επίσης πάνω από όλα χαίρομαι κι εγώ, που δεν νιώθω ότι κουράστηκα με αυτά τα τραγούδια και χαίρομαι να τα τραγουδώ ακομη. Πάντα ήθελα να είναι ειλικρινές αυτό που θα κάνω, έτσι και έγινε όταν έγραψα και ηχογράφησα αυτά τα τραγούδια, οπότε ίσως αυτό να οφείλεται που δεν έχω κουραστεί ακομη να τα τραγουδάω.

 

Rock Overdose: Οι στίχοι σας έχουν έντονο πολιτικό και κοινωνικό στοιχείο. Τι  θα ήθελες να δηλώσεις μέσα από τους στίχους;

 

Σαλβαδόρ: Να είμαστε όσο μπορούμε πιο ανεξάρτητοι, να έχουμε τη δική μας γνώμη μέσα στα πράγματα και να συμβιώνουμε διατηρώντας τη δική μας φωνή.

 

Rock Overdose: Πιστεύεις ότι στην εποχή που βρισκόμαστε, ότι θα έπρεπε οι καλλιτέχνες να βοηθούν τον κόσμο μέσα από το έργο τους;

 

hqdefault

Σαλβαδόρ: Να σου πω την αλήθεια, αυτό πρέπει να το κάνουμε και μόνο σαν άνθρωποι, πόσο μάλλον σαν καλλιτέχνες. Πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον και η γνώμη μου είναι, πως το καλό του ενός, συνδέεται με το καλό του άλλου. Δεν γίνεται να μη βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και σαν άνθρωποι καθως ειμαστε μόνοι, θα πρέπει να μπορούμε να ενωνόμαστε παραμερίζοντας κάποια δικά μας στοιχεία για χάρη του άλλου, ειδικά σε τέτοιες δυσκολες εποχές. Και πρέπει να βοηθούν ένα παραπάνω οι καλλιτέχνες.

 

Rock Overdose: Τι άλλο να περιμένουμε από τη μπάντα στο μέλλον; Κάποια live  υπάρχουν;

 

Rock Overdose: Φέτος  έγιναν κάποιες καλες συναυλίες, τώρα θα κάνουμε τη συναυλία στο Νεστόριο που είναι πολύ σημαντική γιατί στο River party. συγκεντρωνεται μεγαλο κοινο. Θα ξεκινήσουν και οι φθινοπωρινές συναυλίες από Σεπτέμβριο. Σήμερα σε λίγο παίζουμε στη Δράμα σε ένα φεστιβάλ με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Οι απόφοιτοι του Κέντρου Προστασίας Ορφανών Δράμας οργάνωσαν το φεστιβάλ Orfun Fest. Παίζουμε εμείς σήμερα με ακομη τεσσερα  συγκροτήμα και αύριο οι Nighstalker με άλλα τεσσερα συγκροτήματα. Είναι μια γνήσια διοργάνωση για να στηριχτεί από τα έσοδα το Κέντρο Προστασίας Ορφανών Δράμας. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν και στο site μας www.morastifotia.net οι καινούργιες μας συναυλίες.

 

Rock Overdose: Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη Στέλιο. Ο τελευταίος λόγος δικός σου.

 

Σαλβαδόρ: Να βοηθάμε όσο μπορούμε διοργανώσεις και φεστιβάλ, είτε που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, είτε  καθαρά καλλιτεχνικό χαρακτήρα, όπως το River Party. Είναι ένας τρόπος να βρισκεται το κοινό με τους καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνες με το κοινό.

 

 

Comments