LACUNA COIL (Andrea Ferro) interview @ Rock Overdose! 29/11/2011   18:11

        
        

Οι Ιταλοί Lacuna Coil θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου για μια και μοναδική συναυλία. Στη γραμμή έχουμε τον τραγουδιστή τους, Andrea Ferro, ο οποίος θα μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το show και το νέο album τους με τίτλο "Dark Adrenaline".

Καλησπέρα Andrea, είμαι ο Ζήσης Πετκανάς από το RockOverdose.gr,πως είσαι; 
 
Andrea Ferro : Καλησπέρα,είμαι μια χαρά. Μόλις ολοκληρώσαμε το tour μας στην Αγγλία και είμαστε έτοιμοι να έρθουμε στην Ελλάδα.
 
Rockoverdose.gr : Αρχίζοντας, θα ήθελες να μας πεις κάποιες πληροφορίες για το νέο album σας κάνοντας μια μικρή προεπισκόπηση του;
 
Andrea Ferro : Ναι, βασικά υπάρχουν 12 νέα κομμάτια και το υλικό είναι σκοτεινό. Πρόκειται για έναν ισχυρό δίσκο με διαφορετικού είδους κομμάτια, κάποια πιο δυνατά σχετικά με τις τελευταίες κυκλοφορίες μας, άλλα πιο ανθεμικά με μεγάλα ρεφρέν και μερικές μπαλάντες επίσης. Ηχογραφήσαμε το album στο Μιλάνο, τα φωνητικά στο Los Angeles και το mixing και mastering έγινε και πάλι στο Μιλάνο με τα άτομα που δουλέψαμε και στο παρελθόν. Είμαστε ενθουσιασμένοι, θέλουμε ο κόσμος να ακούσει το album και γι'αυτό βγάλαμε το single 'Trip To Darkness' και σύντομα θα βγει και video-clip μέσα στον Δεκέμβρη για αυτό το single. Αυτά προς το παρόν,περιμένουμε να βγει το album και να το ακούσει ο κόσμος. 
 
 
Rockoverdose.gr : Οι κριτικές για το "Trip To Darkness";
 
Andrea Ferro : Προς το παρόν, πάει πολύ καλά. Πολύς κόσμος ακούει το κομμάτι μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook και δεχόμαστε θετικά σχόλια τόσο από τους πιο νέους όσο και από τους πιο παλιούς, old-school fans μας. Όλοι οι fans μοιάζουν ευχαριστημένοι και αυτό είναι πολύ καλό. Επίσης, στην Αμερική και στις Η.Π.Α. πάει εξίσου καλά και είμαστε περίεργοι να δούμε τα σχόλια ολόκληρου του δίσκου, το single είναι ένας καλός πρόλογος.
 
 
Rockoverdose.gr : Κάποιες διαφορές που θα δούμε εδώ σε σχέση με τα παλιότερα σας album?
 
Andrea Ferro : Όπως είπα, θα είναι πιο σκοτεινό στα φωνητικά και τους στίχους αλλά και στην γενική ατμόσφαιρα, παρόλα αυτά όμως θα υπάρχουν και πιο δυνατά κομμάτια που έχουν γραφεί τα τελευταία 2 χρόνια από τη μπάντα και τη ζωή που ζούμε και λόγω των δυσκολιών που συναντήσαμε όλοι στο συγκρότημα και έτσι όλη η αρνητική ενέργεια πιέστηκε στα κομμάτια και ίσως αυτό ξαφνιάσει κάποιους. Γενικά η ενέργεια και η σκοτεινή ατμόσφαιρα κυριαρχούν και θεωρώ πως είναι από τους πιο δυνατούς δίσκους που κάναμε ποτέ.
 
Rockoverdose.gr : Πως σας ήρθε η ιδέα για τον τίτλο "Dark Adrenaline" και μπορείς να μας πεις κάτι για το εξώφυλλο του album αλλά και του single "Trip To Darkness";
 
Andrea Ferro : Ξεκινώντας από τον τίτλο,δυσκολευτήκαμε πολύ να τον βρούμε. Φαίνεται απλός αλλά θέλαμε κάτι να συνδυάσουμε τη σκοτεινιά με τη δύναμη που βγήκε τελικώς από τη δημιουργικότητα στη μουσική. Σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "black" γιατί το "dark" ακουγόταν πολύ κλισέ αλλά τελικά φάνηκε πως το "dark" ταίριαζε περισσότερο στο συναίσθημα της ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια, το "adrenaline" ήρθε γιατί εξέφρασε απόλυτα τη δύναμη που έβγαινε από τη σκοτεινιά και μετατρεπόταν σε κάτι πιο ισχυρό,πιο κινητήριο. Οπότε αυτός ο τίτλος έμοιαζε τέλειος για αυτό που ζητούσαμε. Το εξώφυλλο του single έγινε από τον Marco (Coti Zelati), τον μπασίστα μας και απεικονίζει ένα μωρό φοβισμένο μέσα στο σκοτάδι,τέλειο για τον τίτλο "Trip To Darkness". Το εξώφυλλο του album έγινε σε συζήτηση με το ειδικό τμήμα της δισκογραφικής μας και ήθελαν να υπάρχει αυτή η σκοτεινή αδρεναλίνη σε φιαλίδια για να φαίνεται αυτό που δημιουργήσαμε. Θα υπάρξει και ένα εναλλακτικό εξώφυλλο ζωγραφισμένο πάλι από τον Marco και θα μοιάζει με πιο horror-comic εικόνα. Θα υπάρξει μια κανονική edition με το κανονικό εξώφυλλο και μια special edition με το αντίστοιχο του Marco η οποία θα κυκλοφορήσει αργότερα. Ίσως να υπάρξει λίγο bonus υλικό στη special edition αλλά θα το δούμε,προς το παρόν θα υπάρχει η κανονική.
 
Rockoverdose.gr : Κάποιος μπορεί να πει ότι 3 χρόνια είναι πολλά για να βγάλεις έναν δίσκο. Υπήρξε κάποιος λόγος γι'αυτό ή απλά έτσι έγινε;
 
Andrea Ferro : Συνήθως 2-3 χρόνια θέλουμε εμείς για να γράψουμε ένα δίσκο κι αυτό γιατί όταν κάνουμε νέα δουλειά πάμε σε tour για τουλάχιστον 1,5 χρόνο και μετά θέλουμε τουλάχιστον 6 μήνες για να συνθέσουμε κάτι νέο,να οργανώσουμε τα πάντα με τη δισκογραφική κλπ. Για κάποιες μπάντες αυτό ίσως να είναι πρόβλημα αλλά δουλεύει για εμάς. Δεν μπορούμε να γράψουμε κάτι όταν είμαστε σε tour,πρέπει να είμαστε σπίτι και να έχουμε το χρόνο μας. Έτσι δουλεύουμε εμείς και είναι ο καλύτερος τρόπος για εμάς να δώσουμε κάτι καλό στο κόσμο.
 

Rockoverdose.gr : Είστε 6 άτομα στη μπάντα. Πως συνδυάζετε τις ιδέες σας και πόσο δύσκολο είναι να μοιράζεστε τα καθήκοντα μεταξύ σας;
 
Andrea Ferro : Είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε την ευκαιρία να ωριμάσουμε μαζί σαν μπάντα. Δεν πεταχτήκαμε απότομα από τον πρώτο δίσκο αλλά έχουμε συνεχή εξέλικη όπως μία κανονική rock μπάντα και όσο πάει ο καιρός βγαίνουν τα album καλύτερα, παίρνουμε εμπειρίες από τα tours. Αυτό το line-up είναι μαζί για 10 χρόνια και έτσι ξέρουμε ο ένας τον άλλο και δεν μαλώνουμε ποτέ για ηλίθια πράγματα. Είμαστε απλά καλοί φίλοι,εντάξει θα φωνάξουμε καμιά φορά και θα φιλονικήσουμε αλλά όλα είναι δημοκρατικά και δουλεύει ο καθένας για το καλό της μπάντας. Χρειάστηκε χρόνος για να μάθουμε να δουλεύουμε μαζί αλλά τώρα είμαστε σαν μια μηχανή,οργανωμένοι και ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει.
Rockoverdose.gr : Πως θα περιέγραφες τη μουσική των Lacuna Coil;
 
Andrea Ferro : Νομίζω 3 στοιχεία κυριαρχούν στη μουσική μας. Το metal, το rock και η σκοτεινή ατμόσφαιρα. Αυτά υπάρχουν από το πρώτο album μας και τα συνδυάζουμε, πότε είμαστε πιο metal,άλλοτε πιο rock και άλλοτε πιο σκοτεινοί και αυτό είναι για μας η ουσία της μουσικής μας. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι οι 2 φωνές που έχουμε στη μπάντα και δίνουμε άλλο υπόβαθρο στη μουσική μας. Νομίζω πάντως πως το παλεύουμε μια χαρά μέχρι τώρα.
 
 
Rockoverdose.gr : Πόσο σημαντική είναι μια γυναίκα σ'ένα συγκρότημα και φυσικά η εμφάνιση της;
 
Andrea Ferro : Είναι σημαντικό γιατί είναι κάτι διαφορετικό. Όταν είσαι σε μια metal μπάντα έχεις πάντα τύπους με μακριά μαλλιά και ντυμένοι στα μαύρα,κάτι όχι νέο και φρέσκο. Όταν αρχίσαμε το 1997 δεν ήταν φυσιολογικό να υπάρχει γυναίκα στο line-up,ήταν κάτι νέο και στην αρχή ο κόσμος ήταν προβληματισμένος γι'αυτό αλλά όταν είδαν τις ικανότητες της Cristina (Scabbia),τη φωνή της και το ταλέντο της, άρχισαν να την εκτιμούν και απλά ήμασταν μια metal μπάντα με κάτι ιδιαίτερο μέσα. Φυσικά έχοντας μια γυναίκα στη μπάντα ανοίγουν νέοι ορίζοντες και μπορείς να κάνεις περισσότερα αλλά δουλεύει αντίθετα αν δεν έχει αυτό το κάτι. Μπορείς να ασχοληθείς με τα εικαστικά και τις φωτογραφήσεις αλλά όταν ανέβεις στη σκηνή ο κόσμος θέλει να ακούσει τη μπάντα και θα κοιτάξει τη ποιότητα της μουσικής και της δουλειάς που έχεις ετοιμάσει. Δουλεύει θετικά αν έχεις και τα 2 προσόντα στη μπάντα αλλά πολύ πιο αρνητικά αν υπάρχει μόνο η εμφάνιση,απλά δεν πας πουθενά.
 
 
Rockoverdose.gr : Υπάρχουν άτομα που ακούνε τους Lacuna Coil καθαρά και μόνο λόγω της εκρηκτικής εμφάνισης της Cristina.
 
Andrea Ferro: Φυσικά,δεν είσαι μόνο αυτό που φαίνεσαι. Δεν αγοράζεις ένα CD επειδή στο εξώφυλλο υπάρχει μια όμορφη γυναίκα,ακούς τη μουσική που βγάζει η μπάντα,τους υποστηρίζεις και πας στις συναυλίες του,αν δεν σου αρέσει η μουσική που ακούς απλά δεν ασχολείσαι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό τελικώς,πρέπει να συνδυάζεις ότι φέρνει κόσμο στη μπάντα,να φωτίζεις τη μουσική που παίζεις και εκεί βλέπεις αποτελέσματα.
 
 
Rockoverdose.gr : Ας περάσουμε στο live σας εδώ στην Ελλάδα. Έχετε πολύ ισχυρή βάση από fans εδώ. Να περιμένουμε κάποια έκπληξη από το show αυτό;
 
Andrea Ferro: Νομίζω πως είναι πολύ καλό που θα παίξουμε εκεί λόγω του ότι δεν μπορούμε να ερχόμαστε συχνά επειδή είναι εκτός του σχεδίου touring για την Ευρώπη. Δεν βρίσκεται στο δρόμο για Γερμανία,Γαλλία,Ιταλία κλπ Οπότε είναι καλό που ερχόμαστε τώρα γιατί δεν έχουμε πολλές δυνατότητες. Έχουμε συμμετέχει σε κάποια festivals,support shows κλπ. Αυτή τη φορά θα κάνουμε το δικό μας show,θα παίξουμε νέα κομμάτια όπως και αυτά που περιμένει ο κόσμος να ακούσει. Θα περάσουμε καλά γιατί όσες φορές έχουμε έρθει ο κόσμος μας υποστηρίζει ενεργά,αυτή τη φορά εντελώς για εμάς. Πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσουμε τη δική μας μουσική,θα είναι τρομερά.
Συνήθως παίζουμε 16-18 κομμάτια στα λιωes, 1,5 ώρα και κάτι παραπάνω περίπου. Θα παιχτεί και παλιό υλικό αλλά και καινούριο,ότι έχει η καριέρα μας μέχρι τώρα. Συνήθως το playlist μας δεν αλλάζει πολύ γιατί έχουμε και φωτισμό και κάποιο προγραμματισμό. Το show τρέχει σαν μηχανή ουσιαστικά,ίσως να βάλουμε 1-2 κομμάτια αν χρειαστεί αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολύ λόγω του προγράμματος του tour, τα πλήκτρα είναι ρυθμισμένα με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο κλπ Θα θέλαμε να αλλάζαμε πιο συχνά αλλά το πλάνο δεν μας αφήνει και πολλές επιλογές.
 
 
Rockoverdose.gr : Ξέρεις κάποια Ελληνική μπάντα;
 
Andrea Ferro : Ξέρω τους Rotting Christ γιατί είμαστε και στην ίδια δισκογραφική  και τους Septic Flesh γιατί τους άκουγα παλιά όταν άκουγα gothic metal κυρίως. Επίσης και τους Firewind,τους είχα συναντήσει πριν πολλά χρόνια και με εξέπληξε πολύ όταν ο Gus G πήρε τη θέση του Zakk (Wylde),δείχνει ταλέντο και είμαι χαρούμενος που κάποιος από την Ευρώπη και την Ελλάδα κάνει κάτι τόσο ωραίο και σημαντικό.
 
 
Rockoverdose.gr : Πως σου φαίνεται η γενικότερη metal σκηνή στον κόσμο σήμερα και τι πιστεύεις για τα reunions;
 
Andrea Ferro : Πιστεύω πως πάντα υπήρχε metal σκηνή από το 80', πότε πας λίγο mainstream άλλοτε underground αλλά πάντα θα υπάρχει. Ο κόσμος πάντα θα ακούει δυνατή,rock μουσική. Η γενικότερη μουσική σκηνή έχει αλλάξει πολύ,ο τρόπος που η δισκογραφία και ο κόσμος έχει πρόσβαση στη μουσική έχει διαφοροποιηθεί αρκετά. Υπάρχουν νέοι τρόποι να προωθήσεις μια μπάντα, να ακούς μουσικής και είναι άδικο για κάποιους γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει πλέον δίσκους ενώ εσύ αγκομαχείς να ζήσεις μέσα από τη μουσική και αυτό που δουλεύεις πάνω. Από την άλλη, έχεις άλλους τρόπους ελευθερίας και έκφρασης μέσω του Internet. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά αλλά δεν είναι μόνο η μουσική που αλλάζει, είναι η εποχή των μεγάλων αλλαγών, αλλάζουμε από αναλογικά σε ψηφιακά και το Internet βοηθάει το κόσμο να δει πόσο γρήγορα αλλάζουν οι εποχές. Ζούμε άλλες στιγμές που επηρεάζουν τη ζωή μας,του χρόνου ίσως να δούμε περισσότερες αλλαγές. Όσον αφορά τα reunions, μπορεί να φαίνονται ωραία αλλά εγώ δεν είμαι μεγάλος οπαδός αυτού του πράγματος. Θεωρώ πως τις περισσότερες φορές γίνεται για να βγάλεις κάποια παραπάνω λεφτά και όχι για την ουσία. Ίσως να είναι cool γιατί δεν πρόλαβε κάποιος να δει το συγκρότημα όσο ήταν μαζί τα μέλη του και θα μπορέσει τώρα αλλά όπως είπα θεωρώ πως είναι για οικονομικούς λόγους. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Black Sabbath ενώνονται και πάλι,κάναμε tour μαζί τους σε ένα festival το 2004 και ήταν υπέροχο να βλέπεις το original line-up να παίζουν πάλι μαζί και να ακούς τα κλασικά κομμάτια τους. Ωραία να τους δεις αλλά για νέο album,είμαι πιο προβληματισμένος γιατί όταν έχεις χάσει το ρυθμό που έγραφες τα κομμάτια με το συγκρότημα,δύσκολα το βρίσκεις αλλά ποιος ξέρει...
 
 
Rockoverdose.gr : Τι πιστεύεις για τις συνεργασίες που γίνονται ανάμεσα στους καλλιτέχνες, π.χ. Metallica και Lou Reed. Η γνώμη σου;
 
Andrea Ferro : Μου αρέσουν αυτές οι ιδέες γενικά και περίμενα πολύ για να ακούσω αυτή τη δουλειά,το έβρισκα πολύ ενδιαφέρον. Όταν όμως το άκουσα δεν μου ταίριαζε κάτι με τον καλό τρόπο, ο Lou Reed έκανε τα δικά του και οι Metallica τα δικά τους,δεν ταίριαζαν μαζί.Βρήκα τον δίσκο λίγο βαρετό και δυσάρεστο. Μου άρεσε η ιδέα αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενα,ίσως να έκαναν ένα κομμάτι μαζί,όχι ολόκληρο δίσκο. Μου άρεσε αυτό που δοκίμασαν οι Metallica αλλά το τέλος δεν ήταν καλό.
 
 
Rockoverdose.gr : Γενικά κανένας δεν έμεινε ευχαριστημένος....Αν  υπήρχε κάποια επιλογή να συνεργαζόσασταν με κάποιον καλλιτέχνη από άλλο χώρο της μουσικής, θα το κάνατε;

Andrea Ferro :  Αν υπήρχε κάποια καλή ιδέα, πιθανότητα και έμπνευση που να μας άρεσε γιατί όχι. Είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που να συμφωνείς μαζί του σε ιδέες,χρόνο,άτομα κλπ αλλά αν υπήρχε κάτι τέτοιο,γιατί να μη το δοκιμάσουμε;


Rockoverdose.gr : Andrea σ'ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και το χρόνο σου,ανυπομονούμε να σε δούμε live σε λίγες μέρες. Σου ευχόμαστε καλή τύχη με το tour και το νέο album και τα λέμε στο show.

Andrea Ferro : Ανυπομονούμε κι εμείς να παίξουμε εκεί και θα είναι ένα καλό show. Σας περιμένω όλους για να περάσουμε καλά,να ξεχάσουμε τα προβλήματα μας για μια νύχτα και να μοιραστούμε το πάθος μας για τη μουσική!

Απομαγνητοφώνηση - Μετάφραση - Επιμέλεια:
Γιώργος Κριθάρης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ LIVE:
http://www.rockoverdose.gr/news_details.php?id=6630


Comments