Ανταπόκριση: Excalibur Festival: Heir Apparent, Armageddon, Doomocracy, Dreamrites @ Eightball, Θεσσαλονίκη (28/2/2016)

Συμβαίνει όλο και πιο σπάνια σ' ένα live, να είναι όλα τόσο τέλεια, από την οργάνωση, τον ήχο, τα συγκροτήματα, ο κόσμος. Κι όμως στο συγκεκριμένο live, όλα τα παραπάνω άγγιξαν την τελειότητα. Για να τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Με 0 λεπτά καθυστέρηση, ανέβηκαν στη σκηνή οι classic metallers από τη Λάρισα, οι DREAMRITES. Πολύ βελτιωμένοι σε σχέση με την τελευταία φορά που τους είδα, ως support group στο live των WARRIOR SOUL, όπου ο Αλέξανδρος όντας άρρωστος και κρυωμένος, είχε κάποια προβλήματα στα φωνητικά. Αυτή τη φορά ευτυχώς ήταν καλά στην υγεία του και έδωσε αυτό που πραγματικά μπορούσε στο τραγούδι και στη σκηνική παρουσία και ήταν απλά υπέροχος. Οι 2 κιθαρίστες, φανερά πιο δεμένοι και πιο κουρδισμένοι από το προηγούμενο live, όπως και το rhythm section του συγκροτήματος. Οι πιασάρικες μελωδίες τους, οι δισολίες και τα γρήγορα σόλα τους, μαζί με τα πολύ καλά φωνητικά του Αλέξανδρου, συνέβαλαν στο να δούμε τους DREAMRITES καλύτερους και ωριμότερους από ποτέ και έτοιμους για μεγάλα πράγματα στο μέλλον. Η ενέργεια τους επάνω στη σκηνή αλλά και η συνεχής βελτίωσή τους μας αφήνουν με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Πιστεύω ότι στη μουσική που αγαπάνε, δηλαδή το classic metal των '80s θα πρέπει να πειραματιστούν με νέες ιδέες  πιο σύγχρονες, πιο προοδευτικές, ακόμα και folk, τις οποίες και να συμπεριλάβουν στο επερχόμενο cd τους.

Setlist
Dreamrites

1. Intro - Sex machine attacks
2. Lord Hypnos/Dreamrites
3. Only time will tell
4. Thunder and lightning
5. Across the river Styx
6. Alone without you
7. Snow Queen

Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή και χωρίς καμία καθυστέρηση ανέβηκαν στη σκηνή οι φοβεροί Κρητικοί doom metallers, DOOMOCRACY. Τους είχα παρακολουθήσει στο CHANIA ROCK FESTIVAL το περασμένο καλοκαίρι, στο υπέροχο Ενετικό κάστρο της πόλης των Χανίων, όπου είχαν παίξει κατά 4-4:30 μ.μ., κάτω από τον καυτό ήλιο κι αφόρητη ζέστη. Παρότι η ζέστη τότε ήταν ανυπόφορη και βαρούσε κατακούτελα, μου είχε κάνει εντύπωση ο ήχος τους, το παίξιμό τους και το δέσιμό τους. Και να που τους ξαναβλέπω λοιπόν μετά από 8 περίπου μήνες και με εντυπωσίασαν γι ακόμη μια φορά. Είναι ένα συγκρότημα με ψυχή που δεν αντιγράφει κανέναν, με φοβερό δέσιμο αλλά και φοβερές μονάδες. Εκπληκτικός τραγουδιστής ο Μιχάλης, εξαιρετικά εμπνευσμένο και διανθισμένο με ανατολίτικες και αράβικες  μελωδίες της ερήμου το παίξιμο του κιθαρίστα Άγγελου Τζανή. Πολύ καλό όμως και το υπόλοιπο συγκρότημα που ακουγόταν σαν ένας, ενιαίος και καθόλου κουραστικός ήχος, αλλά συμπαγής, τόσο δυνατός που τσάκιζε κόκαλα αλλά και εμπνευσμένος και μελωδικός συνάμα. Το συγκρότημα έχει παρόν, παρελθόν, αλλά και μέλλον, αν συνεχίσει να μην συμβιβάζεται, πιστό στον αυθεντικό του ήχο που θέλω να τον εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο, όχι μόνο με τις υπέροχες ανατολίτικες κι αράβικες μελωδίες τους, αλλά θα πρέπει να πάρουν στοιχεία από την τόσο πλούσια μουσική παράδοση της λεβεντομάνας Κρήτης, ακόμη και μουσικά όργανα και να τα εντάξουν σ αυτή την υπέροχη μουσική που ήδη παίζουν γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει και ότι θα τους πάει πολύ. Άξιοι ωρέ σύντεκνοι!!!

Setlist
Doomocracy

1. Sadness and Hesitation
2. The Celephais Curse
3. Faceless
4. Hanging Puppet
5. Dark Reflections (CANDLEMASS)
6. The End is Written
7. Doormacht
8. Maleficium (MORGANA LEFAY)
9. Sins

Επόμενο συγκρότημα και χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση, οι Κύπριοι classic-progressive metallers, ARMAGEDDON. Είχα την τύχη να τους γνωρίσω από κοντά την προηγούμενη μέρα του φεστιβάλ, και τους συμπάθησα όλους σαν χαρακτήρες. Αλλά σαν μουσικοί με κέρδισαν ακόμη περισσότερο. Ένα συγκρότημα που υπάρχει από το 1985 στην Κύπρο, με πλούσια ιστορία, σκηνική παρουσία και δισκογραφία, όχι όμως τόσο πολύ γνωστό στην Ελλάδα. Μεγάλη ποικιλομορφία στον ήχο, από σκληρό και δυνατό POWER METAL, έως κλασσικό HEAVY METAL 80s, άλλοτε PROGRESSIVE MELODIC METAL, ακόμη και HARD-HEAVY ROCK. Όλα αυτά αν τα ενώσεις, έχεις τους ARMAGEDDON, οι οποίοι είναι όνομα και πράμα: ένας ηχητικός αρμαγεδώνας που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο διάβα του, τα σαρώνει όλα με τη δύναμη και την ποιότητά του.  Εμπνευσμένο μελωδικό progressive metal και συνθέσεις παγκοσμίου επιπέδου. Έχοντας συμπεριλάβει όλες τις παραπάνω επιρροές, κι ακόμα περισσότερες, καταφέρνουν να σε κερδίσουν από την πρώτη νότα και να σε καθηλώσουν. Όλοι τους πολύ καλοί μουσικοί και αξιομνημόνευτοι οι 2 κιθαρίστες ειδικά στα σόλο που έκαναν, μας έδειξαν το εύρος των επιρροών τους , διαφορετικές ο καθένας αλλά πολύ δεμένοι οι δυο τους,  κι όχι απλά μονάδες. Επίσης πολύ καλός κι ο τραγουδιστής τους, δεν έχασε νότα και τα κατάφερε περίφημα, όχι μόνο στα τραγούδια του συγκροτήματος αλλά και στα 2 του DIO που ερμήνευσε. Ένα συγκρότημα που αξίζει να γίνει γνωστό και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, γιατί δε νομίζω να έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από πάρα μα πάρα πολλά ευρωπαϊκά κι αμερικάνικα συγκροτήματα. Αν δε, στη μουσική τους προσθέσουν και κάποια ψυχεδέλεια των 70s, αλλά και κάποια rhythm 'n' blues στοιχεία, νομίζω ότι το μείγμα θα είναι εκπληκτικό και εκρηκτικό ταυτόχρονα.  Ελπίζω κι εύχομαι σύντομα να τους ξαναδούμε στην Ελλάδα και να ακούσουμε γι αυτούς και στο εξωτερικό γιατί το αξίζουν, όπως και τα προηγούμενα 2 συγκροτήματα που έπαιξαν πριν από αυτούς.

Setlist
Armageddon

1. Intro
2. Fallen angels & lost souls
3. Oblivion
4. Shades of tomorrow
5. Human sundown
6. Armaggedon
7. Eternal spirit
8. Pursuit of Vikings (AMON AMARTH)
9. Raiders of steel
10. Times of frustration
11. Last mile
12. Heartless soul
13. Icy blackness
14. Last in line/Holy Diver (DIO)
15. Accursed destiny
16. Colors bleed to one

Έχοντας λοιπόν προηγηθεί 3 τόσο καλά και ποιοτικά συγκροτήματα, που όλα έπαιξαν σε υψηλό πραγματικό επίπεδο, ήρθε και η σειρά των headliners του φεστιβάλ, των HEIR APPARENT. Οι διθυραμβικές κριτικές που ακούσαμε από την εκπληκτική εμφάνιση τους στο UP THE HAMMERS festival στο ΚΥΤΤΑΡΟ, την προηγούμενη μέρα στην Αθήνα, μας προϊδέαζαν και μας προετοίμαζαν για κάτι που όλοι ανυπομονούσαμε να δούμε και να ακούσουμε. Και πραγματικά η εμφάνιση του συγκροτήματος μας δικαίωσε. Έπαιξαν όλο το “GRACEFUL INHERITANCE”, ιστορικό και κορυφαία στιγμή τους μαζί με ακόμα 6 κομμάτια. Τι να πρωτοπείς γι αυτό το τεράστιο συγκρότημα. Για τον εκπληκτικό νέο τους τραγουδιστή WILL SHAW, για τον φοβερό τους κιμπορντίστα OP SAKIYA, για το φοβερό αειθαλές, ακριβέστατο και δυναμικότατο rhythm section RAY SCHWARTZ & DEREK PEACE (που έβγαλε απ την αρχή τα αθλητικά του παπούτσια και έπαιξε όλο το σόου με τις κάλτσες!!!) ή για τον τεράστιο guitar hero, TERRY GORLE, ο οποίος άνετα μπορεί να κάνει μόνος του ένα guitar live σαν αυτό του STEVE VAI, JOE SATRIANI κτλ. Μέσα στις 2 και πλέον ώρες που κράτησε το live τους, μας άφησαν όλους άφωνους και καταϊδρωμένους απ αυτό που αντικρίσαμε και ακούσαμε. Ένα αθάνατο progressive power metal group σε μια από τις καλύτερες και πιο μεστές συναυλίες που έχει δώσει. Τα σόλο του TERRY απλά ανεπανάληπτα, κορυφαία και μαγικά. Η ταχύτητα να εναλλάσσεται με το συναίσθημα, το ροκ παίξιμο με την ψυχεδέλεια, το ρομαντικό και το ερωτικό με το οργισμένο, συνεχείς εναλλαγές διάθεσης στο εκπληκτικό του παίξιμο που μας τα μετέδιδε σε όλους εμάς, τους εκλεκτούς που είχαμε την τύχη να τους παρακολουθήσουμε σε αυτή την κορυφαία τους στιγμή. Τόνους ιδρώτα έχυσαν όλοι τους που ερχόταν επάνω μας σε εμάς που ήμασταν μπροστά στα κάγκελα και τα δίναμε όλα μαζί τους. Απίστευτος και ο τραγουδιστής τους, έλιωσε τις φωνητικές του χορδές για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά και δεν ξέρω πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να επανέλθουν στα κανονικά τους. Εύγε μεγάλε. Όλοι μας μιλούσαμε για σένα και πόσο τέλεια απέδωσες τα τόσο δύσκολα και απαιτητικά τραγούδια του υπέροχου αυτού γκρουπ.

Setlist
Heir Apparent

1. Dragons Lair
2. The Servant
3. Crossing the Border
4. Hands of Destiny
5. Tear Down the Walls
6. Running from the Thunder
7. AND dogro lived on
8. We the people
9. The Cloak
10. Masters of Invasion
11. RIP
12. Cacophony of Anger
13. One Small Voice
14. Decorated
15. Fifth Season
16. Keeper of the Reign
17. Another Candle

Θερμά συγχαρητήρια στον Ηλία Αραβίδη που τους έφερε, στον Βαγγέλα και στο μοναδικό EIGHTBALL που τους φιλοξένησε, σε όλο το προσωπικό που ήταν υπέροχο, και στους υπεύθυνους για τον απίστευτο, αψεγάδιαστο, κρυστάλλινο ήχο που για ακόμη μια φορά είχαν όλα τα συγκροτήματα κι αυτό βοήθησε στην τρομερή επιτυχία του λάιβ. Πολύ καλό και ενημερωμένο το merchandise με μπλουζάκια και υλικό από όλα τα συγκροτήματα, δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο.
ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ LIVE. 10/10 ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ και όσοι πιστοί προσέλθετε. Οι υπόλοιποι απλά χάσατε μια απίστευτη εμπειρία ζωής που δεν παρουσιάζεται κάθε μέρα.

Για το Rockoverdose.gr,
Γιάννης North

Comments