Ανταπόκριση: MONSTER MAGNET, MΕΜΦΙΣ@ Principal Club Theatre, Θεσσαλονίκη (10/2/2019)

Απόγευμα Κυριακής στην Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη που ταυτόχρονα διοργανώνει  δύο μεγάλα αθλητικά  γεγονότα, ξεκινώ  από το κέντρο των εξελίξεων ,την κάτω Τούμπα, για να βρεθώ στην άλλη άκρη και στο Principal Club Theatre. Μεγάλη η αναμονή του κόσμου για το λάιβ και για την εμφάνιση της μπάντας η οποία πάντα τυγχάνει της ιδιαίτερης αγάπης του κοινού, απόρροια ίσως και των άκρως ενεργητικών εμφανίσεων της και του συνεπακόλουθου  ντόρου που λογικά  δημιουργείται και τους ακολουθεί.

 

Λιγο μετά  τις 9 και σε ένα - η αλήθεια είναι-μισοάδειο Principal βγαίνουν στην σκηνή οι MΕΜΦΙΣ. Μπάντα γνωστή στο κοινό με πολλούς φίλους, με μέλη γνωστά και με ευδόκιμη θητεία στην ακραία κυρίως σκηνή της πόλης και μπάντες όπως οι  Less Than Human, οι Psycho Choke και οι Vein Velocity. Με ιδιαίτερο γνώρισμα τον ελληνικό τους στίχο, groove metal αισθητική για να το θέσουμε κάπως γενικά, ωραίες μελωδίες, κιθάρες με ξεκάθαρους ρόλους και σκοπό, δεν δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν τον κόσμο και να πάρουν την ενέργεια του για να συνεχίσουν. Up tempo ρυθμοί, επιθετικοί και την ίδια ώρα  μελωδικοί ..δεν επέλεξαν την εύκολη λύση του κουλτουριάρικου προσωπείου μέσω των ελληνικών  στίχων με ανύπαρκτες μουσικές ιδέες αλλά χτίζουν αξιόλογα κομμάτια . Βασικός άξονας τα Sabbathικα riffs όπως ακριβώς θα τα έβλεπε ένας μουσικός που θα ζούσε στην Νέα Ορλεάνη (σ.σ. το πιάσατε το υπονοούμενο),τα οποία μεταλλάσσονται για να φτάσουν να θυμίσουν ακόμη και σύγχρονους Paradise Lost στα πιο αργά σημεία τους.   Για να μην το υπεραναλύω  η ουσία είναι πως η μπάντα φροντίζει με γνώμονα την προσωπική της αισθητική να μεταφράσει με εξαιρετικό και κυρίως προσωπικό τρόπο τα ερεθίσματα που συλλαμβάνει και αυτό τους πιστώνεται και αξίζουν συγχαρητήρια.

 

Εν αναμονή πλέον των Monster Magnet και η ώρα περνάει ευχάριστα ακούγοντας  σχεδόν  ολόκληρο  το Paranoid  των Black  Sabbath. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για ένα τόσο καλό χώρο…δεν είναι όμως αυτό. Είναι η έλλειψη αξιοπρεπούς εξαερισμού, η οποία σε συνδυασμό με τον γνωστό τον ... (Ευρωπαίο)  τον Έλληνα κατάφεραν να κάνουν το Principal τεκε.

Πέρασε από 10 και απομένουν πια οι τελευταίες λεπτομέρειες του soundcheck για να δούμε στην σκηνή τους Monster Magnet.Ο  κόσμος πύκνωσε όπως αναμένονταν. Το άξιο λόγου εν προκειμένω είναι πως παρατηρώ κοινό  από όλα τα είδη της σκληρής μουσικής και όχι μόνο... Μπλουζάκια Behemoth, Paradise Lost, Slayer,Entombed,Sacral Rage εκτός από τα πολύ κλασικά και αναμενόμενα τύπου Sabbath, Magnet η Νightstalker Κλπ.Η σκηνή αδειάζει από τον εξοπλισμό των Μέμφις για να χωρέσει ο Dave Wyndorf και παρέα του (sic).Η  αλήθεια είναι πως μιλάμε για ένα performer θρυλικό ,βγαλμένο από τις χρυσές σελίδες της μουσικης που υπηρετεί, μια -το δίχως άλλο- αρχετυπική φιγούρα.

10.30 πια και ακούγονται οι πρώτοι ήχοι. Μέσα σε ένα  μωβ φως και υπό τις ιαχές του εκστασιασμένου κοινού, η μπάντα βγαίνει με σκοπό να κερδίσει ένα -ηδη κερδισμένο- κοινό. Τρείς κιθάρες, εξαιρετικός φωτισμός, ψυχεδελικά χασιματα, κραυγές να ηχούν μέσα από τα πολλές φορές αυτοσχεδιαστικά περάσματα και η φιγούρα του Dave να δεσπόζει στο κέντρο της σκηνής συμπληρώνουν το παζλ σε γενικές γραμμές. Η αλήθεια βέβαια,  κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι πως κάπως χάθηκα μέσα στο όλο ψυχεδελικό σκηνικό.Αυτο από όσο κατάλαβα ίσως να επηρέασε μέρος του κοινού, το οποίο κερδήθηκε εκ νέου και εξ ολοκλήρου στο Space Lord που έκλεισε το κανονικό set.Οπως αναμένονταν η μπάντα ξαναβγήκε για το προβλεπόμενο encore και έκλεισε την λίγο μικρή- - - είναι η αλήθεια - εμφάνισή της με το κλασικό Power trip απο το ομώνυμο άλμπουμ. Εστιάζοντας στα της εμφάνισης η μπάντα έδωσε μια performance με τον αέρα του βετεράνου και με παροιμιώδες δέσιμο .Για εμένα που τους έβλεπα για πρώτη φορά, θα ηθελα περισσότερα τραγούδια γενικά τόσο από το παρελθόν όσο και από το εξαιρετικό τελευταίο άλμπουμ. Αυτά πάνω κάτω.. αγωνιστικούς χαιρετισμούς και θα τα πούμε στο δρόμο..

Για το Rock Overdose,

Τάσος Δεληγιάννης

Φωτογραφίες: Γεωργία Λαδοπούλου

 

Comments