Ανταπόκριση: MOONSPELL, Michael S. Krumins @Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη (19/11/2022)

Οι Moonspell αριθμούν 30 χρόνια από τη γέννησή τους και με αφορμή την 30ή επέτειό τους αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μερικά επετειακά shows σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Η Ελλάδα εντάχθηκε μέσα στους τυχερούς προορισμούς. Αρχικά είχαν κανονιστεί δύο συναυλίες των Moonspell μαζί με τους Green Carnation ως support σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στον Μάιο, ωστόσο το The Greater Tour μέσα στο οποίο εντάσσονταν ακυρώθηκε και μεταφέρθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου. Η συναυλία στη Θεσσαλονίκη επαναπρογραμματίστηκε για τις 19 Νοεμβρίου και η αντίστοιχη της Αθήνας για τις 21 Νοεμβρίου, με διαφορετικό όνομα και προωθητικό υλικό.

Greek Full Moon ονόμασαν λοιπόν οι Moonspell το ελληνικό leg της περιοδείας τους. Δυστυχώς μια έκτακτη ανακοίνωση μας ενημέρωσε ότι οι συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα θα πραγματοποιηθούν διαφορετικά από το προγραμματισμένο. Λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας του μπασίστα των Green Carnation, η μπάντα θα παραμείνει ένα συναυλιακό απωθημένο των Ελλήνων φαν για τρίτη συνεχόμενη φορά. Για μεγάλη μας ατυχία, οι Green Carnation ποτέ μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να πατήσουν σε ελληνικό έδαφος. Με την ευθύνη να καλύψει το κενό τους, επιφορτίστηκε ο κιθαρίστας και multi-instrumentalist Michael S. Krumins, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος των Green Carnation αλλά και των symphonic metallers Sirenia. Επίσης, ως καλεσμένος θα εμφανιστεί και στα δύο shows ο Σάκης Τόλης των Rotting Christ. Να σημειωθεί πως οι στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ Moonspell και Rotting Christ είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

 


Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναυλία του ελληνικού leg του επετειακού tour των Moonspell, αυτή της Θεσσαλονίκης. Μπαίνοντας στο venue, το πρώτο πράγμα που έπιασε την προσοχή μου ήταν το επιβλητικό ντεκόρ που ετοίμασε το συγκρότημα για τα πλήκτρα του, το οποίο θύμιζε εκκλησιαστικό όργανο. Αμέσως μετά παρατήρησα το πανί με μια τεράστια πανσέληνο που κρεμόταν πίσω από τη σκηνή.

 


Μετά από λίγη ώρα αναμονής, ανέβηκαν στη σκηνή τρία μέλη των Moonspell (Fernando Ribeiro στα φωνητικά, Riccardo Amorim στην ακουστική κιθάρα, Pedro Paixão στα πλήκτρα) για το ακουστικό show που ετοίμασαν. Έπαιξαν γύρω στα 5-6 τραγούδια, μέσα σε αυτά μερικά γνωστά τους κομμάτια όπως το “Breathe (Until We Are No More)” και το “Alma Mater” σε κάποιες αρκετά επιτυχημένες ακουστικές διασκευές τους. Ανάμεσα στα τραγούδια ο frontman του συγκροτήματος, Fernando Ribeiro, έλεγε μερικά πράγματα σχετικά με τη μπάντα και με κάθε ευκαιρία έδειχνε το ωραίο χιούμορ που διαθέτει. Οι ακουστικές εκτελέσεις των κομματιών ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες, όμορφες και ταιριαστές στα πρωτότυπα κομμάτια.

 


Λίγη ώρα μετά τους Moonspell διαδέχθηκε τη σκηνή ο νορβηγός multi-instrumentalist Michael J. Krumins, ο οποίος έπαιξε 4-5 δικά του μελαγχολικά κομμάτια, τα οποία μάλιστα ήταν αυτοσχεδιασμός του. Παραδέχθηκε ότι έκανε πρόβα τέσσερις ώρες για να τα ολοκληρώσει! Η εξάσκησή του φάνηκε, καθώς το παίξιμό του ήταν συγκλονιστικό και στα τρία όργανα με τα οποία ασχολήθηκε! Έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα και… μπουζούκι! Καλά διαβάσατε, μπουζούκι! Διαθέτει πολύπλευρες γνώσεις επάνω στο όργανο και η Ελλάδα φυσικά ήταν η τέλεια χώρα για να δείξει τις ικανότητές του. Επιρροή του στο μπουζούκι, ο τεράστιος Μάρκος Βαμβακάρης όπως δήλωσε ο ίδιος. Αξίζει να αναφέρουμε πως λίγοι θα μπορούσαν να καλύψουν μόνοι τους τόσο αποτελεσματικά το κενό πέντε ανθρώπων και να παίξουν σχεδόν στον ίδιο χρόνο που αυτοί θα έπαιζαν επί σκηνής. Michael είσαι εξαιρετικά ταλαντούχος!

 


Αφού ο νορβηγός multi-instrumentalist αποχώρησε από τη σκηνή, ακολούθησε μια μικρή αναμονή μέχρι να βγουν οι Moonspell, με όλα τους τα μέλη αυτή τη φορά, για το ηλεκτρικό show. Μέχρι εκείνη την ώρα, ο λιγοστός κόσμος είχε κάπως αυξηθεί (κάτι το οποίο θα σχολιαστεί και αργότερα), και δέχθηκε το συγκρότημα ένθερμα. Το ηλεκτρικό show ήταν πολύ δυνατό! Με το setlist που επέλεξαν, οι Moonspell τίμησαν σχεδόν το σύνολο της δισκογραφίας τους, ακόμα και δίσκους που δεν τυγχάνουν ευρείας αποδοχής, μα ιδιαίτερα στάθηκαν στα κλασικά πλέον αριστουργήματα Wolfheart (1995) και Irreligious (1996).

 

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ο frontman Fernando Ribeiro και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος απέδειξαν πως είναι άψογοι σε αυτό που κάνουν αλλά και στην αλληλεπίδραση με το κοινό. Τα 30 χρόνια εμπειρίας φάνηκαν και με το παραπάνω! Ο guest Σάκης Τόλης συμμετείχε μαζί τους σε δύο κομμάτια, στο “Alma Mater” και στο “Full Moon Madness” και τους προσέφερε τη δική του χαρακτηριστική νότα. Η ατμόσφαιρα ήταν σταθερά σκοτεινή, πέρα για πέρα gothic και σε πολλά σημεία με τη βοήθεια διάφορων ηχητικών εφέ ένιωθες ότι βρισκόσουν χαμένος σε ένα δάσος, βράδυ, με λυκανθρώπους και βαμπίρ να σε περιβάλλουν.

 


Στο σύνολό της ήταν μια πολύ καλή συναυλία, ωστόσο πρέπει να παραδεχθώ πως το πρώτο μισό της συναυλίας, δηλαδή το ακουστικό show των Moonspell και του Michael J. Krumins, κύλησε αρκετά αργά και φάνηκε σαν για το κοινό να είχε διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Μιας και ανέφερα το κοινό, να πω πως η προσέλευση ήταν απογοητευτική για ένα συγκρότημα τόσο μεγάλου βεληνεκούς όπως οι Moonspell, ειδικά αφού πρόκειται και για συναυλία στη συμπρωτεύουσα. Επίσης, σε όλη τη συναυλία ήταν υποτονικό, με μικρή αλλαγή στο ηλεκτρικό show. Ευτυχώς υπήρχε ο Fernando για να μας κρατάει σε εγρήγορση! Ελπίζω στη συναυλία της Αθήνας το παρευρισκόμενο κοινό να τιμήσει τους τεράστιους Moonspell και τον υπερταλαντούχο Michael J. Krumins όπως τους αξίζει!

 

 

Setlist:

1. The Greater Good (Hermitage)
2. Extinct (Extinct)
3. Night Eternal (Night Eternal)
4. Finisterra (Memorial)
5. In and Above Men (The Antidote)
6. White Skies (Alpha Noir)
7. Opium (Irreligious)
8. Abysmo (Sin / Pecado)
9. Butterfly Fx (The Butterfly Effect)
10. Breathe (Until We Are No More) (Extinct)
11. Apophthegmata (Hermitage)
12. Mephisto (Irreligious)
13. Vampiria (Wolfheart)
14. Alma Mater (Wolfheart)
15. Tenebrarum Oratorium (Andamento I) (Under the Moonspell EP)
16. Full Moon Madness (Irreligious)

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Κατερίνα Μήτικα 

Φωτογραφίες: Γεωργία Λαδοπούλου 

Comments