Αφιέρωμα 1000mods: In the city again!

 

 

Οι Kyuss της Ελλάδος είναι ξανά εδώ. Τα μουσικά παιδιά των Down, Eyehategod, Crowbar, Nightstalker και The Last Drive. Αυτοί είναι οι 1000mods, αυτοί που θα “Set You Free”, που σου φωνάζουν “Track Me”, που οδηγούν ένα “Super Van Vacation”, που σε χώνουν “Into The Spell” και που η “Επαναλαμβανόμενη Έκθεση Σε…” οποιοδήποτε αριστούργημά τους από το 2007 κι ένθεν, προκαλεί προβλήματα ακοής.

 

Ήταν δεν ήταν 2005, όπου στο πασίγνωστο πλέον Χιλιομόδι της Κορίνθου, 4 παλικαράκια που γούσταραν τη φάση του Stoner/Psychedelic Rock μπήκαν σε σοβαρές σκέψεις για τη δημιουργία συγκροτήματος. Πράγματι, το καλοκαίρι του 2006 οι 1000mods είναι γεγονός και το όραμα του Dani G. (μπάσο, φωνητικά), των Γιάννη και Γιώργου (κιθάρες) και του Λάμπρου (τύμπανα) παίρνει σάρκα και οστά. Επηρεασμένοι από Black Sabbath, Acrimony, Colour Haze και MC5 ξεκινούν πρόβες στο εξοχικό του Λάμπρου το χειμώνα του 2006 “…με κάτι μικρά ενισχυτάκια και πετσέτες πάνω στα ντραμς για να μην κάνουμε πολλή φασαρία. Σιγά σιγά το ξεπεράσαμε και ξεκινήσαμε να παίζουμε στις πρόβες σε εντάσεις συναυλίας.”, όπως ο ίδιος ο ντράμερ της μπάντας δήλωσε σε συνέντευξή του το Δεκέμβρη του 2014 λίγο πριν την πρώτη τους εμφάνιση στο Gagarin 205.

 

 

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκια του Κορινθιακού. Τον Ιανουάριο του 2007 ηχογραφούν και κυκλοφορούν μόνοι τους σε CDr το πρώτο τους ΕΡ ονόματι “Blank Reality”. Περιέχει 5 τραγούδια και πλέον είναι εξαιρετικά δυσεύρετο στην αγορά.
Η συνέχεια δίνεται το Δεκέμβρη του 2009 όπου 2 νέα κομμάτια, τα “Burnt Sleep” και “Liquid Sleep” κυκλοφορούν σε πράσινο βινύλιο ως 7" ΕΡ των 33 ⅓ RPM από την SuiSound Productions. Το Artwork αναλαμβάνει η Semitone Labs και την παραγωγή οι ίδιοι οι 1000mods. Οι ηχογραφήσεις και το Master γίνανε στα Reaction Studios στην Ελλάδα και πλέον η μπάντα είχε και υλικό να υποστηρίξει ζωντανά.

 

 

 

 

Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε ότι τα παραπάνω κομμάτια κυκλοφόρησαν και σε ένα Limited Edition split-EP (σε μαύρη κασέτα παρακαλώ για τους φετιχιστές) μαζί με τους Wight το 2010 από την Fat & Holy Records. Όσοι είστε αρρωστάκια αναζητήστε στο διαδίκτυο μία εκ των 100 -αριθμημένων στο χέρι- κοπών σε printed cardbox.
Το επόμενο βήμα όμως έπρεπε να ήταν το μεγάλο, αυτό που ξεχωρίζει τα παιδάκια από τους άντρες. Όπερ και εγένετο τον Οκτώβρη του 2010 όταν οι 1000mods κλείνονται στα "Ouga Booga and The Mighty Oug Studios" στο Περιγιάλι της Κορίνθου και ηχογραφούν 10 νέα τραγούδια με παραγωγό τον Billy Anderson (ναι, τον γνωστό). Με το έμπα του 2011 το “Super Van Vacation” κυκλοφορεί από την Catch The Soap Productions σε CD και βινύλιο σε Γερμανία και Ελλάδα.

 

 

 

 

Οι κριτικές που αποσπά είναι πολύ καλές (και δικαίως) και χωρίς να χρονοτριβούν, οι χιλιομοδίτες βγαίνουν στο δρόμο για την προώθηση του δίσκου. 40 shows σε 15 χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και τα φεστιβάλ Desertfest, Up In Smoke 3, Rockwave και Lake on Fire, δίνουν ώθηση στη μπάντα και κάνουν το όνομά τους να ακουστεί δυνατά.
Το μέλλον τους ανήκει, μεταπηδούν στην The Lab Records και ετοιμάζουν δωράκι για τους οπαδούς που ακούει στο όνομα “Valley Of Sand”. Πρόκειται για ένα ΕΡ περιορισμένο σε 500 κόπιες που κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 2012 σε άσπρο βινύλιο και στη μία πλευρά περιέχει το καινούργιο κομμάτι “Valley Of Sand” και στην άλλη τα “7 Flies”, “Navy In Alice” και “Track Me” ζωντανά ηχογραφημένα από το An Club των Αθηνών στις 24/12/2011.

 

 

 

 

Μετά από 2 πετυχημένες περιοδείες στην Ευρώπη οι Κορίνθιοι πατούν γερά και…”Vultures”. Ο δεύτερος τους δίσκος βγήκε στα ράφια των δισκοπωλείων στις 30 του Μάη του 2014. Έχοντας εμπειρία από την επαγγελματική δουλειά πλέον, οι 1000mods, συνθέτουν 8 νέα τραγούδια και δείχνουν έτοιμοι να ορμήξουν στην Ευρώπη για 2 ακόμα περιοδείες. Η πρώτη είναι ιδιαίτερα κουραστική και λαμβάνει χώρα τον Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2014, ενώ περιοδεύουν και σαν support των The Atomic Bitchwax το Μάιο του 2015. Στο τέλος του έτους, επίσης, σπάνε ταμεία στο Πειραιώς Academy μαζί με τους Godsleep. Οι συναυλίες τους είναι ποιοτικές και με πολύ ενέργεια, με τον αριθμό να φτάνει αισίως (και να ξεπερνά) τις 200. Μοιράζονται τη σκηνή με ονόματα όπως οι The Black Keys, Brant Bjork, Colour Haze, Karma to Burn και πολλούς άλλους.

 

 

 

 

Ιδιαίτερα δε, η κοινή τους εμφάνιση με τους Graveyard στις 29/11/2013 σε ένα κατάμεστο Gagarin 205 θα μνημονεύεται για χρόνια πολλά. Ο vintage εξοπλισμός τους σε συνδυασμό με τον βαρύ κι αναλογικό τους ήχο, καθώς και το πάθος τους επί σκηνής είναι πλέον το σήμα κατατεθέν τους.

 

 

 

 

Και ερχόμαστε αισίως στο 2016. Νέα εταιρεία ξανά, η Ouga Booga And The Mighty Oug Recordings και νέος δίσκος το “Repeated Exposure To...”. Όλο το καλοκαίρι του 2016 δούλευαν τα παιδιά και το νέο τους πόνημα κυκλοφορεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 σε βινύλιο και CD ξανά. Το Layout επιμελήθηκε η Fuzz Ink. και το εξώφυλλο είναι ό,τι πιο εναλλακτικό μας έχουν προσφέρει μέχρι τώρα. Στις 21/1/2017 οι mods μαζί με τους Naxatras κατεδαφίζουν το Piraeus Academy και ξαναρίχνουν την ατομική τους βόμβα το Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Γύρισαν την Αμερική, έπαιξαν σε διάφορα φεστιβάλ και στήριξαν τους πυρόπληκτους.

 

 

 

 

To προπέρσινο "Youth of Dissent", η τελευταία δισκογραφική δουλειά της μπάντας, συνέπεσε με τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στη ζωής μας, παρουσιάζοντάς μας τους mods πιο ώριμους και κατασταλαγμένους από ποτέ, βρίσκοντας αστείρευτη έμπνευση στα αγαπημένα τους 90's και στο Seattle.

 

 

 

 

Οι διθυραμβικές κριτικές και οι επαναλαμβανόμενες ακροάσεις του "Youth of Dissent" έκαναν ακόμη πιο έντονη την ανυπομονησία μας να δούμε και πάλι τα Χιλιομόδια πάνω στη σκηνή. Για αυτό, το βράδυ του Σαββάτου της 10ης Σεπτεμβρίου θα βρισκόμαστε όλοι στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για την ηλεκτρισμένη συναυλιακή επιστροφή των 1000mods.

 

 

 

 

 

Για το Rockoverdose,

Mιχάλης Τσολάκος

Comments