Γιάννης Ευσταθίου (STREET MODE FEST) στο Rock Overdose:”Στο φετινό festival θα παίξουν 100 μπάντες, 25 κάθε μέρα”.

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον διοργανωτή του ήδη επιτυχημένου STREET MODE FESTIVAL, ο οποίος μίλησε για την ίδρυση του συγκεκριμένου event, ανέλυσε επαρκώς τη φιλοσοφία του φεστιβάλ αλλά και έδωσε πολλές πληροφορίες στο τι θα δει και θα ακούσει όποιος το επισκεφτεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ((Fix Open-Air Multiplex) στις 30 & 31 Αυγούστου – 1 & 2 Σεπτεμβρίου 2018.

 

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα, Γιάννη. Καλωσήρθες στο Rock Overdose.

 

Γιάννης Ευσταθίου: Καλησπέρα!

 

 

Rock Overdose: Είσαι ένας από τους διοργανωτές ή ο διοργανωτής του φεστιβάλ;

 

Γιάννης Ευσταθίου: Το φεστιβάλ ξεκίνησε με δικιά μου πρωτοβουλία πριν 10 χρόνια, αλλά μέσα σ’ αυτά τα χρόνια προστίθενται άτομα. Ξέρεις, διάφοροι, ανάλογα με το τι χρειάζεται κάθε χρόνο, και, όσο μεγαλώνει, εννοείται ότι δεν το κάνω μόνος μου.

 

 

Rock Overdose: Σίγουρα! Χρειάζεται αρκετό κόσμο και σοβαρότητα για να γίνει κάτι τόσο μεγάλο όπως έχει καταλήξει.

 

Γιάννης Ευσταθίου: Πλέον είμαστε μια ομάδα. Κατάλαβες;

 

 

Rock Overdose: Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ελλάδα, πλέον…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Ναι. Για να σου το εξηγήσω λίγο γενικά, είναι μια μικρή ομάδα, σκέψου τέσσερα με πέντε άτομα είναι για τα βασικά. Ας πούμε, φυσικά για το μουσικό κομμάτι, ένα κομμάτι για τα event, ένα κομμάτι για τις χορηγίες, ένα κομμάτι για την επικοινωνία. Και τώρα αυτά σπάνε σε μέρη. Δηλαδή, κάθε event έχει το διοργανωτή του. Το break-dance έχει το διοργανωτή του που αναλαμβάνει όλο το κομμάτι του event.

 

Το NBT Music Contest έχει άλλο διοργανωτή που αναλαμβάνει μόνο αυτό. Κατάλαβες; Και πάει κάπως έτσι… Άλλος είναι μόνο στα μπαρ, άλλος είναι μόνο στις επιχειρήσεις που προβάλλονται, και πάει λέγοντας…

 

 

Rock Overdose: Μάλιστα! Θέλω να μας πεις πώς ξεκίνησε η ιδέα για το φεστιβάλ αυτό.

 

Γιάννης Ευσταθίου: Η ιδέα είναι πολύ απλή. Δεν ξεκίνησε μ’ αυτό που βλέπεις τώρα· δηλαδή, δεν είχε τέτοια προοπτική τότε, ούτε ξεκίνησε, σε φάση, πάμε να κάνουμε ένα τέτοιο φεστιβάλ. Ήτανε απλά στη Θέρμη, ήμασταν στην πλατεία… Εγώ έκανα γκράφιτι, άλλοι κάναν skate και τα λοιπά. Εγώ είχα και μια προϋπηρεσία, έτσι, σαν γραφίστας-λόγω και του γκράφιτι-και ήξερα το επικοινωνιακό· μπορούσα ν’ αφήσω μια αφίσα οπουδήποτε.

 

Κι επειδή στην πλατεία της Θέρμης είχε έναν ωραίο χώρο για skate, λέμε, «Δεν κάνουμε έναν διαγωνισμό skate, να βάλουμε και μια συναυλία, να κάνουμε και λίγο γκράφιτι, να κάνουμε έτσι ένα event;». Κάπως έτσι ξεκίνησε.

 

Street Mode Festival 2018 - Thessaloniki, Greece

 

Rock Overdose: Έτσι! Και χρονιά με χρονιά μεγάλωνε…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Και χρόνο με τον χρόνο, μεγάλωνε… Έγινε η πρώτη φορά, περάσαμε καλά, ήταν ωραία και λέμε, «Πάμε να το ξανακάνουμε». «Να βάλουμε και κάτι ακόμα; Άντε να βάλουμε», και βάλαμε ακόμα δύο συναυλίες. Μετά βάλαμε και το break-dance. Μετά από λίγα χρόνια, βάλαμε και το parkour. Δηλαδή, σιγά-σιγά, βάζαμε πράγματα, μεγαλώναμε και το line-up, μέχρι που είχε μεγαλώσει πολύ για την πλατεία της Θέρμης.

 

Μετά τα πέντε χρόνια, πήγε στο λιμάνι κι από ‘κει είναι το δεύτερο κομμάτι της ιστορίας, δηλαδή τα άλλα πέντε χρόνια. Κατά κάποιο τρόπο, μπήκε περισσότερο στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ κανονικού, γιατί μετά μπήκε και εισιτήριο, μπήκε και δεύτερο stage, μπήκαν παραπάνω δράσεις. Έγινε, δηλαδή, πιο multi-culti, αυτό…

 

 

Rock Overdose: Είναι όσο να ‘ναι οι χορηγίες πιο πολλές, όσο μεγαλώνει το φεστιβάλ…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Εντάξει… Καλά, αυτό είναι άλλο κομμάτι πονεμένο… [γέλια]

 

Street Mode Festival - Nox / Γιάννης Ευσταθίου / Giannis Efstathiou

 

Rock Overdose: Όσο να ‘ναι βοηθάει, λογικά…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Βοηθάει, αλλά όχι όσο φαντάζεται ο κόσμος. Εντάξει, σίγουρα υπάρχουν χορηγίες, αλλά υπήρξαν χρονιές μέσα σ’ αυτά τα πέντε χρόνια τα οποία ήταν χειρότερα από την αρχή. Δηλαδή, το ’15, όταν έγινε το capital control κι είχαμε μηδέν χορηγίες, μηδέν εντελώς. Με το που έγινε το capital control τον Ιούλιο, εμείς ήμασταν τέλη Αυγούστου. Δηλαδή, όλα ήταν σφιγμένα, δε μπορούσες να κάνεις τίποτα.

 

 

Rock Overdose: Παρ’ όλα αυτά, έγινε κανονικά…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Έγινε κανονικά με μια πατέντα, γιατί το κάναμε μαζί με το ThessalonINK Tattoo Convention τότε. Κάναμε δύο event μαζί… Πήγε πολύ ωραία κι αυτό το σκεπτικό, και σώθηκε κάπως (το φεστιβάλ) έτσι ώστε να συνεχίσει να γίνεται. Αργότερα, ψιλοέπεσε πάλι το πράγμα· δεν είναι όπως τότε, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να πεις ότι από τις χορηγίες βασιζόμαστε και… τέλος πάντων, υπάρχει κάτι σπουδαίο εκεί πέρα.

 

 

Rock Overdose: Πάνω απ’ όλα, η αγάπη γι’ αυτό που κάνετε.

 

Γιάννης Ευσταθίου: Κοίταξε, σίγουρα, πάνω απ’ όλα…αν δεν υπήρχε αυτή η τρέλα, η αρρώστια, να κάνουμε αυτό το πράγμα, σίγουρα δε θα το κάναμε. Δε συμφέρει ούτε οικονομικά ούτε σαν ζωή ούτε τίποτα… [γέλια]

 

Street Mode Festival, Thessaloniki - Greece

 

Rock Overdose: Σίγουρα! Πάντως, πιστεύω ότι, αν κρατηθεί κι άλλο και μείνει, στο μέλλον θα προσφέρει μετά, κάποτε.

 

Γιάννης Ευσταθίου: Κοίταξε, ναι, προς τα κει πάει, να γίνει κάτι σοβαρό, κάτι ωραίο… Να ζούμε κι απ’ αυτό, να μεγαλώνει κι άλλο και να δημιουργούμε, έτσι, ένα ωραίο περιβάλλον και να πούμε ότι, για πρώτη φορά κάνουμε φεστιβάλ κανονικό μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται σ’ αυτή τη χώρα.

 

 

Rock Overdose: Να γίνεται γνωστό, κι όσο πάει και να γιγαντώνεται! Να σας κάνει κι εσάς περήφανους.

 

Γιάννης Ευσταθίου: Περήφανους… Εντάξει, δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι υπερηφάνεια, είναι λίγο περίεργο αυτό τώρα… Δεν ξέρω, βασικά, τι αισθάνομαι. Είναι μια φάση που ίσως να την καταλάβω πιο μετά. Κατάλαβες τι θέλω να πω; Όταν είσαι μέσα σ’ αυτό το πράγμα, δεν είναι ούτε ότι χαίρεσαι πολύ ούτε ότι αισθάνεσαι πολύ περήφανος. Όλα γίνονται πολύ σιγά, ξέρεις, μέρα με τη μέρα. Μπορεί κάποιος να βλέπει ότι το φεστιβάλ γίνεται αυτή τη βδομάδα και να ενθουσιαστεί και να πει, «Ουάου!», αλλά εγώ το βλέπω κάθε μέρα.

 

 

Rock Overdose: Αυτό, για να γίνει, απαιτεί ένα χρόνο πριν να ξεκινήσεις τις εργασίες και…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Ναι! Γι’ αυτό και δεν υπάρχει ας πούμε, ο ενθουσιασμός ή αυτό που λες, να κάτσεις να σκεφτείς ότι, «Έκανα κάτι σπουδαίο!», γιατί δε γίνεται απότομα. Γίνεται τόσο αργά, κάθε μέρα, κι όλα αυτά τα δέκα χρόνια υπάρχει μια μικρή εξέλιξη μέρα με τη μέρα, κι απλά είσαι μέσα σ’ αυτό.

 

Σίγουρα νιώθω καλά από την άποψη ότι κάνω κάτι που γουστάρω, έτσι; Δηλαδή, δεν κάνω κάτι καταπιεστικά, ή κάτι το οποίο να μ’ εγκλωβίζει σε πλαίσια τα οποία δεν ταιριάζουν με την προσωπικότητα μου.

 

Street Mode Festival 2018 - Thessaloniki, Greece

 

Rock Overdose: Τι καλύτερο απ’ το να κάνεις αυτό που σου αρέσει και να το συνδυάζεις; Δε το συζητώ… Βλέπουμε πάρα πολλά συγκροτήματα στο line-up. Είπαμε ότι έχει δυο stage;

 

Γιάννης Ευσταθίου: Έξι έχει φέτος !

 

 

Rock Overdose: Έξι; Πανικός! Θα παίζουνε παράλληλα; Δε νομίζω…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Θα παίζουνε πάντα τρία παράλληλα, πολλές φορές και τέσσερα.

 

 

Rock Overdose: Φοβερό, εντυπωσιακό! Για πες για το φετινό line-up και για τις δράσεις. Όσα μπορείς, γιατί είναι πάρα πολλά τα συγκροτήματα…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Στα γρήγορα, αυτό: Το concept είναι 100 μπάντες, γύρω στις 25 μπάντες την ημέρα. 2 κλειστά stage –εννοώ δύο τα οποία είναι indoor οπότε ο ήχος τους δε βγαίνει προς τα έξω, οπότε αυτές οι σκηνές μπορούν να παίζουν συνέχεια.

 

Τρία μεγάλα εξωτερικά stage τα οποία θα παίζουν εναλλάξ, χωρίς να χάνεται δευτερόλεπτο από τη μία συναυλία στην άλλη… Δηλαδή, με το που τελειώνει η μία, ξεκινά κατευθείαν η άλλη στο εξωτερικό stage, σ’ ένα από τα τρία εξωτερικά stage.

 

Κι έχουμε κι ένα μικρό stage, που ‘ναι για DJs, το οποίο είναι πίσω κι είναι κυρίως γι’ αυτούς που ‘ναι στις δράσεις, ή για τον κόσμο που πηγαίνει κι έρχεται ή που δε θέλει να δει κάποιο live για κάποια στιγμή, ν’ αράζει πίσω…

 

Αυτό είναι το μουσικό concept, έτσι ώστε συνέχεια να έχεις τρεις επιλογές, ή και τέσσερις. Εάν κάτι δε σ’ αρέσει να μπορείς να πας είτε στο ένα είτε στο άλλο, αυτό… Δηλαδή, έξω, non-stop μουσική, και στα μέσα stage, πάλι non-stop, είτε στο ένα είτε στο άλλο.

 

Street Mode Festival, Thessaloniki - Greece

 

Rock Overdose: Μάλιστα! Κι από μπάντες;

 

Γιάννης Ευσταθίου: Μουσικά, είναι μια μεγάλη γκάμα από το εξωτερικό, από πολλές χώρες και πολλά είδη… Δηλαδή, από hip-hop μέχρι punk rock, από stoner metal μέχρι Balkan, reggae, οτιδήποτε… Έχουμε όλα αυτά τα είδη… Το ίδιο και στην Ελληνική σκηνή, περίπου όλοι ας πούμε, από κάθε σκηνή.

 

Όσοι μπορούμε να πούμε ότι είναι αξιόλογοι, μπορούν να παίξουν και είναι διαθέσιμοι. Για πρώτη φορά το κάνουμε αυτό, να βάζουμε τόσο μεγάλο line-up. Το διπλασιάσαμε σχεδόν από πέρυσι· πέρυσι ήταν 55 ονόματα, φέτος είναι στα εκατόν-κάτι…

 

 

Rock Overdose: Έχεις και μεγάλη ποικιλία, απ’ όλα τα είδη, όπως είπες…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Μεγάλη ποικιλία, ναι, και αυτό, γενικά, το concept…

 

 

Rock Overdose: Αν δεν κάνω λάθος, είχατε κάνει κι έναν διαγωνισμό για κάποια συγκροτήματα για να παίξουνε;

 

Γιάννης Ευσταθίου: Αυτό, ναι- είναι άλλο αυτό… Είναι ένας διαγωνισμός που κάνουμε κάθε χρόνο, το #NBT Music Contest-πληροφορίες υπάρχουν γι’ αυτό στο ίντερνετ. Είναι ένας διαγωνισμός που έχει πολλή επιτυχία στις ανερχόμενες μπάντες. Δηλώνουν πάρα πολλοί συμμετοχή. Το poll στο Facebook δεν ξέρω κι εγώ πόσες χιλιάδες έχει… Δηλαδή, μπορεί να έχει ξεπεράσει τις 30.000 ψήφους (34.000 πήγε τελικά). Έληξε στις 22 Αυγούστου.

 

Μέσα απ’ αυτό, θα βγουν οχτώ μπάντες. Ο κόσμος, δηλαδή, θα επιλέξει οχτώ μπάντες που θα παίξουνε live. Από κει και πέρα, θα τις ακούσουν κριτές, και οι κριτές θα επιλέξουνε ποιοι είναι οι τρεις καλύτεροι που θα κερδίσουν τα δώρα.

 

Street Mode Festival, Port of Thessaloniki - Greece

 

Rock Overdose: Μάλιστα!

 

Γιάννης Ευσταθίου: Κάπως έτσι πάει, και… τα δώρα είναι αρκετά καλά γι’ αυτούς που ξεκινάνε. Είναι δηλαδή κάποια slots σε φεστιβάλ όπως το δικό μας, όπως κάποια άλλα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι merchandise για τη μπάντα τους, με το logo τους, δηλαδή, τα T-shirt… Είναι air-play στον 1055Rock, συνεντεύξεις στον 1055Rock… Γενικότερα, είναι ένα πολύ ωραίο πακέτο, άμα μια μπάντα είναι ανερχόμενη, την επόμενη χρονιά ν’ ακουστεί πραγματικά και να ξεκινήσει μια καριέρα.

 

 

Rock Overdose: Μπράβο! Είναι ένα δελεαστικό πακέτο και είναι από εσάς μια ώθηση σε νέα συγκροτήματα, που ‘ναι πολύ καλό…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Ακριβώς, ναι!

 

Street Mode Festival 2018 - Thessaloniki, Greece

 

Rock Overdose: Θα μπορούσες να μας πεις και για τα υπόλοιπα event;

 

Γιάννης Ευσταθίου: Ναι, είναι ό,τι έχει να κάνει με την street κουλτούρα. Έχει γκράφιτι όλες τις μέρες, έχει skate όλες τις μέρες.

 

Έχει χορό, street-dance, στις τρεις, τέσσερις, μέρες, με battles τα οποία θα γίνουν πάνω στη σκηνή. Για τον καλύτερο χορευτή break-dance της χρονιάς, για την καλύτερη γυναίκα χορεύτρια της χρονιάς.

 

Έχει parkour battle, επίσης πανελλήνιο- το πρώτο πανελλήνιο battle/ contest που έγινε στην Ελλάδα για το parkour.

 

Έχουμε, για πρώτη φορά, προβολές ταινιών –τρεις προβολές, συγκεκριμένα- μια για το Ελληνικό punk, το “Εδώ Δεν Υπάρχει Άσυλο”, μια για το stoner rock και πώς ξεκίνησε, το “Desert Age”– δείτε και το πρόγραμμα που έχουμε ανεβάσει στο ίντερνετ- και είναι και το ντοκιμαντέρ για το γυναικείο γκράφιτι, το “Girl Power Movie”, για τις οποίες ταινίες όλοι οι συντελεστές της ταινίας θα έρθουν, θα μιλήσουν, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

 

Θα ‘ναι πολύ ωραία. Είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό.  Βάζουμε, λοιπόν, και αυτό το πράγμα μέσα στο φεστιβάλ.

 

Street Mode Festival, Thessaloniki - Greece

 

Rock Overdose: Ο πολυχώρος στο ΦΙΞ, λοιπόν, θα είναι γεμάτο απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ. Θα ‘χει κάτι ενδιαφέρον ο κόσμος ν’ ασχοληθεί.

 

Γιάννης Ευσταθίου: Ακριβώς αυτό είναι το concept!

 

 

Rock Overdose: Πολύ σημαντικό, μάλιστα!

 

Γιάννης Ευσταθίου: Έχουμε και δράσεις για μικρά παιδιά, επίσης για πρώτη φορά… Δημιουργική απασχόληση για τα μικρά παιδιά, και διάφορα άλλα – face-painting, διάφορα… Θα έχει πάρα πολλές δράσεις, παράλληλες, που θα τρέχουν.

 

 

Rock Overdose: Ωραία! Υπάρχουν ακόμα εισιτήρια άμα θέλει κάποιος να προμηθευτεί;

 

Γιάννης Ευσταθίου: Ναι, υπάρχουνε· δεν έχουν εξαντληθεί. Κανονικά, στις τιμές που έχουμε πει –πολύ χαμηλές ακόμα- 10€ το ημερήσιο και τα λοιπά. Κυρίως, απ’ ό,τι βλέπουμε, τετραημέρου παίρνει ο κόσμος.

 

 

Rock Overdose: Το οποίο κοστίζει πόσο;

 

Γιάννης Ευσταθίου: Αυτή τη στιγμή, νομίζω είναι 36 ευρώ, αλλά θα σε γελάσω… Καλά θα κάνετε να το τσεκάρετε στο Viva, γιατί εξαντλούνται και μετά πάει η επόμενη τιμή.

 

Street Mode Festival, Thessaloniki - Greece

 

Rock Overdose: Αν πάει κάποιος εκεί πέρα θα βρει εισιτήριο ή θα είναι sold-out;

 

Γιάννης Ευσταθίου: Άμα γίνει sold-out, θα το πούμε…

 

 

Rock Overdose: Μέχρι τώρα, μπορεί κάποιος να πάρει κι από την είσοδο…

 

Γιάννης Ευσταθίου: Ναι, εννοείται!

 

 

Rock Overdose: Μάλιστα! Πιστεύω, λοιπόν, ότι με το που τελειώσει το φετινό, ξεκινάτε για το επόμενο κατευθείαν.

 

Γιάννης Ευσταθίου: Πάντα έτσι πάει πλέον, ναι... κανονικά, με το που τελειώνει, έχει κάνα μήνα…

 

Street Mode Festival, Port of Thessaloniki - Greece

 

Rock Overdose: Εντάξει, χρειάζεσαι κι εσύ ξεκούραση!

 

Γιάννης Ευσταθίου: Όχι, είναι το after που έχουμε, που ο κόσμος δεν το ξέρει… Είναι όλο το μάζεμα, είναι να γίνουν οι φωτογραφίες, να γίνουν τα βίντεο. Όλα αυτά τέλος πάντων, που παίρνουν κάνα μήνα μετά το φεστιβάλ. Και μετά, ίσως λίγη ξεκούραση…

 

 

Rock Overdose: Χρειάζεται! Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη! Ραντεβού, λοιπόν, 30 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου!

 

Γιάννης Ευσταθίου: Ευχαριστώ κι εγώ! Χάρηκα! Τα λέμε εκεί!

 

http://www.streetmode.gr/el/

https://www.facebook.com/streetmodefestival/

 

 

 

Για το Rock Overdose,

 

Συνέντευξη

 

Ζήσης Πετκανάς

 

Απομαγνητοφώνηση

 

Στέργιος Γκουτσίδης

 

Comments