Θερθώναξ (KAWIR) στο Rock Overdose:’ Το νέο μας άλμπουμ αποτελεί μια προσπάθεια εξύμνησης των δύο πρωταρχικών κοσμικών ουσιών, του Ήλιου και της Σελίνης’

Το Rock Overdose και ο Δημήτρης Αλόρας επικοινώνησαν με τον ηγέτη/πολυοργανίστα των Kawir, Θερθώναξ, ο οποίος μας έδωσε σε πλήρεις λεπτομέρειες τα τελευταία νέα του συγκροτήματος και  περιέγραψε τη δημιουργία του πρόσφατου δίσκου τους ''Πάτερ Ήλιε, Μήτερ Σελάνα''. Ο Θερθώναξ θεωρεί ότι τα καλύτερα έρχονται τώρα για το συγκρότημα του και προτρέπει τα συγκροτήματα της χώρας να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις, καθώς θεωρεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποστήριξη στην ίδια την Ελλάδα γι'αυτά.

 

 

 

 

Rock Overdose: Κατ'αρχάς συγχαρητήρια για το νέο άλμπουμ. Πρώτα θα ήθελα να μάθω τι μεσολάβησε από την κυκλοφορία του ''Iσόθεος'' μέχρι και σήμερα τα τελευταία 5 χρόνια και τώρα που έκλεισε ο κύκλος του, πως το βλέπεις σαν δίσκο 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του;

 

Θερθώναξ: Ευχαριστούμε. Μεσολάβησαν διάφορα γεγονότα όλα αυτά τα χρόνια, το 2012 που κυκλοφόρησε το “Ισόθεος” εγώ έμενα ακόμα εκτός Ελλάδας (για περίπου 5 χρόνια) και μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ επέστρεψα μόνιμα Αθήνα, για αυτό και ήταν εφικτό το 2013 να κάνουμε το  anniversary show for the 20 years.

 

Είχαμε να εμφανιστούμε στην Ελλάδα από το 2007, καιρός ήταν να  επιστρέψουμε. Λόγω όμως της επιστροφής μου στα πάτρια εδάφη, τα άλλα μέλη ήταν δύσκολο να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της μπάντας καθότι όλοι ήταν κάτοικοι εξωτερικού, έτσι αναγκάστηκα να βρω νέα μέλη και κατά προτίμηση από Αθήνα ώστε να είναι εύκολη και άμεση η πρόσβαση σε πρόβες η σε αποφάσεις για τουρ κλπ.

 

Κάθε άλμπουμ έχει κάτι να πει ,το ''Ισόθεος'' ήταν μέχρι στιγμής το μοναδικό άλμπουμ που έκανα κατά τη διαμονή μου στο εξωτερικό και κουβαλάει τις μνήμες και  αναμνήσεις της εποχής. Έχω να πω ότι μετά από 5 χρόνια είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

 

         

 

Rock Overdose: Ερχόμαστε στο νέο άλμπουμ ''Πάτερ Ήλιε, Μήτερ Σελάνα''. Πόσο καιρό σου πήρε η δημιουργία του και πόσο ευχαριστημένος είσαι από το τελικό αποτέλεσμα; Ξέρω πως όσοι το άκουσαν το έχουν βρει πολύ ποιοτικό κι ενδιαφέρον. Ποια η ανταπόκριση που έχετε στη μπάντα για το νέο δίσκο;

 

Θερθώναξ: Το ενδιαφέρον με το νέο άλμπουμ είναι ότι εκτός από Ελλάδα δε το έχουμε παρουσιάσει ζωντανά ακόμα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα  παρά μόνο στην Αμερικανική ήπειρο (Βραζιλία, Χιλή και Καναδά). Η ανταπόκριση στη Λατινική και Βόρεια Αμερική ήταν εκπληκτική.

 

Η επόμενη εμφάνιση μας στην Ελλάδα είναι στη Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου στη σκηνή του 8ball που επιστρέφουμε μετά από 10 χρόνια! Για πρώτη φορά θα παρουσιάσουμε το άλμπουμ σε ευρωπαϊκό έδαφος τον Ιούλιο στη Γαλλία (σε full  line-up δηλαδή με φλογέρες, πλήκτρα κλπ) στο Ragnard fest παρέα με μεγάλες μπάντες στο είδος όπως KAMPFAR, MELECHESH, ARKONA, HELHEIM, TAAKE, SAOR, SUIDAKRA και άλλα πολλά αφού είναι 3 μέρες και περίπου 50 μπάντες!

 

 

Rock Overdose: Πλην του Πορφυρίωνα που κι αυτός κάποια στιγμή δε βρισκόταν στο συγκρότημα, στο νέο δίσκο έχουμε μόνο νέα μέλη, εκτός από σένα φυσικά. Πόσο εύκολη ήταν η επιλογή τους, με τι κριτήρια έγινε και πόσο σε βοήθησαν στο τελικό αποτέλεσμα με την προσαρμοστικότητα τους;

 

Θερθώναξ: Ναι ο Πορφυρίων ήταν μαζί μας στο “Οφιολατρεια” αλλά έχει την εμπειρία της σκηνής καθώς έχει παίξει μαζί μας σε 15 χώρες! Ο Υπερίων είναι από Γερμανία, ήταν live member στο μπάσο όταν έμενα εξωτερικό, είναι drummer οπότε δεν ήταν δύσκολο να τον εμπιστευθώ στη φυσική του θέση.

 

Το ρόστερ μας έκλεισε με 2 νέα μέλη τον Εχετλαίο στο μπάσο και τον Μελαναιγίς στη κιθάρα. Όπου υπάρχει δυνατότητα όμως έχουμε μαζί μας στη σκηνή τον Πανδίων που παίζει φλογέρες και γκάιντες καθώς και την Αριστομάχη στα πλήκτρα.

 

 

 

Rock Overdose: Ο νέος δίσκος είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχετε κάνει με τα κομμάτια να έχουν την αίσθηση ότι όσο μεγάλωναν, τόσο ήθελες να βάλεις και περισσότερα στοιχεία. Συνέβη προαποφασισμένα ή σου βγήκε στην πορεία;

 

Θερθώναξ: Μπορώ να πω ήταν ένας συνδυασμός προαποφασισμένα αλλά καθώς προχωρούσαν οι ηχογραφήσεις προσθέσαμε και επιπλέον ιδέες. Είναι ένα επικό αρχέγονο ταξίδι.

 

 

Rock Overdose: Ανήκετε σε νέα εταιρεία, την Iron Bonehead Productions που εδρεύει στη Γερμανία. Πως προέκυψε το συμβόλαιο και πόσο ευχαριστημένοι είστε από τη δουλειά που κάνουν για σας μέχρι τώρα;

 

Θερθώναξ: Ήμασταν σε επικοινωνία και μου είχε προτείνει όταν θα έχω νέο υλικό ενδιαφέρεται να το κυκλοφορήσει οπότε όταν του είπα είμαστε έτοιμοι, το συμβόλαιο έγινε πραγματικά σε 1 λεπτό. Φοβερός τύπος και ενώ είχαμε και άλλες προτάσεις από άλλες αξιοσέβαστες εταιρείες μέτρησε σε μας η αμεσότητα και το πόσο γούσταρε να κυκλοφορήσει το υλικό μας!

 

 

Rock Overdose: Είχαμε μέσα στο 2016 και την επανακυκλοφορία του υλικού σας σε κασέτες και βινύλια από την τωρινή σας εταιρεία σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, τα οποία θα θέλαμε να μάθουμε αν εξαντλήθηκαν ή υπάρχουν κάποια ακόμα διαθέσιμα κι αν υπάρχει κάποια σκέψη μελλοντικά να βρουν οι οπαδοί σας το παλιό δυσεύρετο υλικό.

 

Θερθώναξ: Από εμάς το tape box set και το vinyl box set έχουν εξαντληθεί ίσως έχουν ξεμείνει σε κάποιους διανομείς όμως. Διαθέσιμο από τη μπάντα  έχουμε το νεο μας cd καθώς και το cd box set που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο από την Βραζιλιάνικη Hammer of Damnation με αφορμή τη πρώτη μας επίσκεψη στην Αμερικάνικη ήπειρο.

 

 

 

Rock Overdose: Η Ελληνική σκηνή δείχνει να δυναμώνει με τα χρόνια. Εσύ σαν μέλος της από παλιά, τι διαφορές βλέπεις σε σχέση με τις αρχές της ενασχόλησης σου με τους Kawir; Έχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις σαν χώρα να υποστηρίξουμε ένα συγκρότημα που αρχίζει τώρα τα πρώτα του βήματα, και ποια η συμβουλή σου σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τα ακραία παρακλάδια της μουσικής μας;

 

Θερθώναξ: Οχι μην περιμένετε καμία υποστήριξη από τη χώρα, εμπιστοσύνη μόνο στις δυνάμεις σας και να είστε αυθεντικοί για να αντέξετε στο χρόνο.

 

 

Rock Overdose: Θα μπορούσαμε να έχουμε μία στιχουργική καθοδήγηση όσον αφορά το δίσκο; Απ'ότι κατάλαβα είναι εξ ημισείας αφιερωμένος στον Ήλιο και τη Σελήνη. Επίσης, πως γεννιέται ένα κομμάτι στο συγκρότημα; Πρωταγωνιστεί ο στίχος και γράφεται πάνω του η μουσική, το αντίθετο ή και τα δύο μαζί ανάλογα την περίπτωση;

 

Θερθώναξ: Το όλο άλμπουμ αποτελεί μια προσπάθεια εξύμνησης των δύο πρωταρχικών κοσμικών ουσιών που αρχετυπικά εμφανίζονται σε όλους τους πολιτισμούς ως Ήλιος και Σελήνη. Ειδικότερα στον Ελληνικό πολυθεϊσμό πολλοί Θεοί και Θεές τους οποίους οι πρόγονοι μας τιμούσαν στις σημαδιακές ημέρες του χρόνου, στα ηλιοστάσια, στις πανσελήνους κτλ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με αυτές τις πρωταρχικές ουσίες, την αρσενική και την θηλυκή.

 

Οι στίχοι λοιπόν των κομματιών είναι κυρίως ύμνοι για αυτές τις θεότητες, στα αρχαία και στα νέα Ελληνικά. Μια τιμητική έκφραση στις δύο αντίρροπες κοσμικές δυνάμεις και στις ανώτερες οντικές τους εκδηλώσεις, οι οποίες κινούν και εξισορροπούν το συμπαντικό εκκρεμές, στην κίνηση του οποίου εκδηλώνεται ο φυσικός μας κόσμος. Για τις φωτεινές και σκοτεινές ζωοποιές και ζωογόνες δυνάμεις που μας περιτριγυρίζουν οφείλουμε κάθε τιμή.

 

 

Rock Overdose: Αναρωτιούνται πάντα αρκετοί πως προέκυψε αυτή η αγάπη για τον αρχαιοελληνικό χαρακτήρα του γκρούπ. Ενδεχομένως να έχεις βαρεθεί να το απαντάς, αλλά μιας και υπάρχουν νεότεροι που δε σας πρόλαβαν όταν αρχίζατε 25 χρόνια πριν, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε.

 

Θερθώναξ: Το όνομα της μπάντας προέρχεται από τα Καβείρια μυστήρια τα οποία είχαν βάση στη Σαμοθράκη, Λήμνο και Ίμβρο (αν το δείτε στο χάρτη φτιάχνει ένα τέλειο τρίγωνο δύναμης). Είμαστε ενάντια στις μονοθεϊστικές θρησκείες και ουδεμία σχέση έχουμε με πολιτική και παρατάξεις.

 

Από το 1993 εως και σήμερα όλοι οι στίχοι μας είναι ύμνοι προς τους Θεούς μας (αποσπάσματα από Ορφέα, Όμηρο, Ησίοδο κλπ) στα Αρχαία Ελληνικά. Οι Κawir υποστηρίζουν τον Ελληνικό πολυθεϊσμό και ελπίζω σύντομα να αναγνωριστεί από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία.

 

 

 

Rock Overdose: Για το τέλος, ευχόμαστε ότι καλύτερο για τη συνέχεια. Ποια τα πλάνα σου και του συγκροτήματος για τη νέα χρονιά και ποιο το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις σε όσους διαβάσουν τη συνέντευξη αυτή;

 

Θερθώναξ:Τα καλύτερα τώρα έρχονται...σας περιμένουμε 26 Φεβρουαρίου στο 8BALL  για μια αξέχαστη βραδιά.

 

ΧΑΙΡΕ!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

 

Comments