Μαρία Ξωνίκη (AFTEREFFECT) στο Rock Overdose:” Είναι ανάγκη να τραγουδάω. Νιώθω πως έχω γεννηθεί για αυτό”.

Η Μαρία Ξωνίκη είναι μια καλλιτέχνιδα που το τραγούδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που παρέθεσε στο Rock Overdose και στον Ευθήμη Κοκκινόπουλο, μιλώντας για θέματα που αφορούν τόσο τις δουλειές της όσο και τις απόψεις της γύρω από τον χώρο της ροκ και Metal σκηνής

 

 

 

Rock Overdose:  Σε αυτήν την συνέντευξη θα ήθελα να επικεντρωθούμε σε τρία θέματα. α) Τις προσωπικές σου απόψεις γύρω από τον χώρο. β) τις παρελθοντικές και τωρινές δουλειές σου αλλά και τα μελλοντικά σχέδια σου, και γ) στις προσωπικές σου εμπειρίες όλο αυτόν τον καιρό που είσαι καλλιτεχνικά ενεργή.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας στους αναγνώστες το από πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την μουσική, και κάτω από ποιες συνθήκες

 

Μαρία Ξωνίκη: Η καταγωγή μου είναι από ένα χωριό της Χαλκιδικής οπού οι περισσότεροι άνθρωποι  δεν έχουν ιδιαίτερες μουσικές ανησυχίες,  όπως για Rock/Metal/ Techno/ebm/Industrial/Goth/Punk κ.α  για παράδειγμα το είδος που παίζουμε με τους Aftereffect είναι παντελώς άγνωστο από τους περισσότερους κατοίκους. Την εποχή που κατάλαβα πως το να τραγουδάω είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου, στα μέρη μου όχι μόνο δεν ήταν της μόδας όλη αυτή η Rock/Metal/Goth φιλοσοφία, το αντίθετο θα έλεγα.

 

Αυτό το αναφέρω για τον εξής λόγο, ενώ ήθελα από μικρό παιδί να εξελίξω το χάρισμα μου στη μουσική, δε μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστώ, μιας και οι γονείς μου ναι μεν καταλάβαιναν τον έρωτα μου για τη μουσική, αλλά δε μπορούσαν ούτε να με ενθαρρύνουν ώστε να ξεκινήσω να παίζω κάποιο μουσικό όργανο,  ούτε να με προσανατολίσουν, ώστε μελλοντικά να με στείλουν σε κάποιο μουσικό σχολείο, ωδείο ή οτιδήποτε.. Το αντίθετο μάλιστα, δεν είχαν οι ίδιοι τη μουσική παιδεία για να με καθοδηγήσουν και πολλές φορές με σνόμπαραν όταν εξέφραζα αυτή την επιθυμία μου να ασχοληθώ με το τραγούδι. Θυμάμαι πως δε μου επιτρεπόταν καν να ακούω δυνατά μουσική στο σπίτι, πόσο μάλλον Metal, Rock  κτλ... Πίστευαν πως κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους οι άνθρωποι... μόνο για εξορκισμό που δε με έστειλαν, βέβαια σιγά σιγά το συνήθισαν μετά από πολλά χρόνια.

 

 

Είχα δανειστεί στα 16 μου  μία κιθάρα από μία φίλη και η μητέρα μου την πέταξε επειδή έλειπαν δύο χορδές και νόμιζε πως ήταν χαλασμένη. Ότι έχω κάνει ως τώρα το έχω κάνει πολύ κόπο και πολλές αντιδράσεις, γιατί δε μπορούσε κανένας τους να αντιληφθεί πως η μουσική ήταν  ανάγκη για εμένα. Από τα 8 μέχρι τα 16 μου αρκέστηκα στο να παίζω τρομπέτα στη φιλαρμονική του χωριού μου, και αργότερα όταν έφυγα για κάποιες σπουδές στη Δράμα βρέθηκα σε ένα μαγαζί που έπαιζε ζωντανή μουσική Rock και έτσι ξεκίνησαν όλα. Έπιασα το μικρόφωνο και δε το ξανά άφησα.

 

Ξεκίνησα να τραγουδάω στο μαγαζάκι που προανέφερα ,μπήκα σε δύο σχήματα όσο ζούσα εκεί και κάναμε εμφανίσεις σε διάφορα τοπικά μπαράκια. Μετά από δύο χρόνια μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη και μπήκα κι εκεί σε ένα συγκρότημα, τους Symptoma. Βγάλαμε ένα single και παίξαμε σε αρκετά live stages και festivals. Αυτό κράτησε  2 χρόνια περίπου και η μπάντα πάγωσε. Το 2011 μετακόμισα στην Αγγλία και μετά στην Κύπρο όπου και γεννήθηκαν οι Aftereffect ( ή μάλλον ξαναγεννήθηκαν διότι είχαν παγώσει, απλώς πιο παλιά είχαν άλλο όνομα), αυτή είναι και η μπάντα που είμαι τώρα.

 

 

Rock Overdose : Πιστεύεις πως αυτές οι δυσκολίες που αντιμετώπισες με τους γονείς σου σε έκαναν πιο επίμονη στο να ακολουθήσεις το όνειρο σου;

 

Μαρία Ξωνίκη : Όχι πιστεύω ότι όπως και να είχαν τα πράγματα πάλι την ίδια επιμονή θα είχα.

 

 

Rock Overdose : Τι πιστεύεις πως είναι όλος αυτός ο χώρος της μουσικής;

 

Μαρία Ξωνίκη: Ο χώρος της μουσικής είναι ένα μέσο έκφρασης και ελευθερίας. ’Άλλοι βρίσκονται σε αυτό τον χώρο για να μοιραστούν το ταλέντο τους, άλλοι για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, άλλοι για να μοιραστούν ιστορίες , άλλοι για να τονώσουν το ναρκισσισμό τους, άλλοι για να επαναστατήσουν. Με λίγα λόγια ο καθένας έχει τους λόγους του στο να βρίσκεται σε έναν τέτοιο χώρο.

 

 

Rock Overdose : Μίλησε μας για τις παρελθοντικές και τωρινές δουλειές σου αλλά και τα μελλοντικά σχέδια σου.

 

Μαρία Ξωνίκη : Ανέφερα και πιο πάνω πως ήμουν παλαιότερα σε κάποια σχήματα που πλέον έχουν παγώσει. Υπάρχουν κάποιες πρόσφατες συνεργασίες και φυσικά η παρουσία μου στους Aftereffect με τους οποίους έχουμε βιντεοσκοπήσει ακόμα ένα clip με αφορμή το δεύτερο μας   single  που κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά και είναι διαθέσιμο στο Amazon, CDBaby και σε όλα τα digital music platforms.

 

Το πρώτο μας album  είναι σε πολύ καλό στάδιο ώστε να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018 και έχουμε αποφασίσει να ηχογραφήσουμε ένα καινούργιο κομμάτι το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για κάτι πολύ μεγάλο, αλλά δε θα ήθελα να μπω ακόμα σε λεπτομέρειες γιατί είναι αρκετά νωρίς. Έχω κάνει κάποιες συνεργασίες  ως μέλος των Aftereffect , αυτές ήταν στο δεύτερο album της ελληνικής EBM μπάντας  Technolorgy στο κομμάτι ‘Waste of Skin' , στο δεύτερο album της techno/aggrotech ρωσικής μπάντας Chamaeleon στο κομμάτι 'Forbidden', o Alex και ο Nikos μάλιστα είναι και  μέλη των Aftereffect.

 

Πριν λίγες μέρες ηχογράφησα κάποια vocals για τη μεξικάνικη electro/ebm μπάντα C-lekktor, το ίδιο και για τους Chamaeleon , είναι δύο eurodance διασκευές που θα μπούνε σε μία πολύ ιδιαίτερη συλλογή. Tα μελλοντικά μου σχέδια έχουν να κάνουν κυρίως με τους Aftereffect ώστε να πετύχουμε κάποιους στόχους που έχουμε βάλει, και κάποιες δουλειές που ετοιμάζω σε προσωπικό επίπεδο.

 

 

Rock Overdose : Ποια είναι τα συμπεράσματα σου για αυτήν την σκηνή όλο αυτόν τον καιρό που είσαι καλλιτεχνικά ενεργή.

 

Μαρία Ξωνίκη : Όλα αυτά τα χρόνια έχω περάσει από πάρα πολλά στάδια. Υπήρξαν κενά διαστήματα που δεν ήμουν σε κάποιο project ευτυχώς όχι για πολύ καιρό, γιατί είναι ανάγκη για εμένα να είμαι ενεργή μουσικά. Δεν έχω φανταστεί ποτέ τον εαυτό μου, να σταματήσω να τραγουδάω.  Ο δρόμος της μουσικής δεν είναι καθόλου εύκολος. Τις περισσότερες φορές πρέπει να επενδύσεις αρκετά χρήματα αν θέλεις να βγάλεις ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα και μουσικά αλλά και σαν γενικό σύνολο, άρα πρέπει να έχεις budget για να το κάνεις αυτό. Αν δεν έχεις πρέπει να κάνεις κάποιες θυσίες  και καμιά φορά γίνεται ψυχοφθόρο γιατί πρέπει να κάνεις υπομονή διότι θα πάρει  χρόνο για να βγει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Δε πρέπει να σε παίρνει από κάτω, δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν.

 

Το άλλο κομμάτι είναι πως υπάρχουν πολλές παγίδες και λάθος κινήσεις που μπορεί να κάνεις και να σου στοιχίσουν, άρα πρέπει να είσαι προσεκτικός και τέλος να είσαι επικοινωνιακός και συνεργάσιμος όταν ανήκεις σε μία να δείχνεις κατανόηση όταν υπάρχουν αναποδιές και αλληλεγγύη. Το θέμα είναι τι αναζητάς από όλο αυτό το ταξίδι και ποιες είναι οι προσδοκίες σου. Για να είσαι ευτυχισμένος και μονίμως κερδισμένος είναι να μη παίρνεις τίποτα βαριά και να το βλέπεις σαν μία διασκεδαστική εμπειρία. Να έχεις τα αυτιά σου και τα μάτια σου ανοιχτά, να ακούς, να μαθαίνεις και φυσικά να το ζεις ως έχει για να μη χαθεί  η μαγεία.

 

 

Rock Overdose : Εσύ ποιους λόγους έχεις για να βρίσκεσαι σε αυτόν τον χώρο.

 

Μαρία Ξωνίκη : Απλά νιώθω πως έχω γεννηθεί για αυτό. Για εμένα είναι ανάγκη να τραγουδάω, είναι κομμάτι του εαυτού μου.

 

 

Rock Overdose : Εσένα τι ήταν αυτό που σε έκανε να θέλεις να ασχοληθείς με την μουσική, και ποιες θα έλεγες ότι ήταν οι πρώτες επιρροές σου.

 

Μαρία Ξωνίκη : Ήμουν πρώτη γυμνασίου και είχα πάει στο σπίτι μιας φίλης μου η οποία έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό ο οποίος έχει τεράστια συλλογή από cd. Με είχε κόψει από το στυλ ότι θα μου αρέσουν κάποιες από τις μουσικές του κι έτσι άνοιξε το dvd και άρχισε να μου βάζει rock και metal video clip... Όλα ξεκίνησαν όταν μου έβαλε το video του Manson το ‘Coma White’ , συνέχισε με Him ...και δε συμμαζεύεται. Τότε νομίζω πως μαγεύτηκα από όλη αυτή την dark αισθητική, άρχισα να γράφω στίχους, ποιήματα, παραμύθια και να λιώνω ότι cd μου έδινε ο Μιχάλης να ακούσω. Είχα κολλήσει κυρίως με Manson και Him. Νομίζω πως είναι οι πρώτες μου επιρροές.

 

 

Rock Overdose : Οπότε τι θα έλεγες πως είναι για σένα η μουσική; Μια φιλοσοφική οπτική, πχ για τον Ντεμπυσσύ μουσική είναι η σιωπή ανάμεσα στις νότες. Εσύ πως ''βλέπεις'' την μουσική.

 

Μαρία Ξωνίκη : Σίγουρα η μουσική έχει μια φιλοσοφική οπτική. Εγώ πιο πολύ θα έλεγα πως λειτουργεί σαν ένα ημερολόγιο στο οποίο αποτυπώνεις τα συναισθήματα σου και τα διαιωνίζεις.

 

 

Rock Overdose : Εσύ τι συναισθήματα θα έλεγες πως έχεις αποτυπώσει σε αυτό το "ημερολόγιο;
Μαρία Ξωνίκη: Σε κάθε κομμάτι υπάρχει και διαφορετικό συναίσθημα, ανάλογα με την ψυχολογία μου και τους στίχους βάζω τον εαυτό μου σε μία κατάσταση και βιώνω το κάθε κομμάτι με όλο μου το είναι.

 

 

Rock Overdose : Ποια θα έλεγες πως ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που ξεπέρασες;
Μαρία Ξωνίκη : Νομίζω αυτή της υπομονής.

 

 

Rock Overdose : Δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό των Aftereffect

 

Μαρία Ξωνίκη : Η μπάντα προϋπήρχε με το όνομα Pitch Black Rosa. Ο ήχος τότε ήταν πιο Goth και με αντρικά φωνητικά. Η μπάντα πάγωσε όταν ο Alex ο δημιουργός της μπάντας και ο Νίκος ο αδερφός του μετακόμισαν στην Κύπρο, όπου βρισκόταν και ένα άλλο παλιότερο μέλος, ο ξάδερφος τους ο Κώστας. Στα μέσα του 2013 ο Alex με άκουσε να τραγουδάω στην Κύπρο σε ένα καραόκε ένα 90's κομμάτι. Σκεφτόταν από καιρό να αρχίσουν να ξαναπαίζουν και να βάλουν γυναικεία φωνητικά στη μπάντα αλλά όπως είπε ο Alex δε βρίσκανε την κατάλληλη φωνή. Δεν ήθελε οπερετικά φωνητικά όπως συνηθιζόταν στη metal σκηνή , ήθελε μια γυναικεία φωνή που να παραπέμπει σε eurodance ύφος.

 

Όταν με άκουσε του άρεσε η φωνή μου και μου έκανε την πρόταση να μπω στα lead vocals στη μπάντα. Κατευθείαν δέχτηκα διότι και η ίδια ήθελα πολύ να μπω σε μία μπάντα σαν κι αυτή. Έτσι μπήκε ο Alex κιθάρα και φωνή, ο Νίκος στο μπάσο και ο Κώστας στα drums. Προστέθηκαν περισσότερα techno στοιχεία αλλά κρατήσαμε τις βαριές κιθάρες με έναν ήχο όμως πιο mainstream. Ξεκινήσαμε τις πρόβες και το 2014 κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας single με τίτλο 'Free your mind' το οποίο είχε δύο κομμάτια, το 'Free your mind' και το 'Heart on frenzy' γυρίσαμε και δύο videos για αυτά στην Κύπρο.

 

Το 2017 κυκλοφορήσαμε το 2ο μας single με τίτλο 'Fade Away' για το οποίο υπάρχει και video clip το οποίο γυρίστηκε στην Ελλάδα. Το album είναι ήδη ηχογραφημένο, μιξαρισμένο και σε διαδικασία mastering. Μετά την κυκλοφορία του album σκοπεύουμε να συγκεντρωθούμε σε live εμφανίσεις και σε περιοδείες.

 

 

Rock Overdose : Και τέλος αν θα μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στον τρόπο που λειτουργεί η παγκόσμια μουσική βιομηχανία, ποιο θα ήταν αυτό.

 

Μαρία Ξωνίκη : Η μουσική παγκόσμια βιομηχανία, όπως και κάθε παγκόσμια βιομηχανία θέλει να προβάλλει τα προϊόντα της. Αυτό σημαίνει πως ο καλλιτέχνης για να προβληθεί πρέπει να κάνει κάποιες θυσίες, αρχικά πρέπει να δεχτεί πως και αυτός και η μουσική του μεταμορφώνονται σε προϊόν προς κατανάλωση. Όταν μιλάμε για μία παγκόσμια βιομηχανία μιλάμε και για φοβερό ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει πως το μεγάλο ψάρι, τρώει το μικρό.

 

Είναι μια τεράστια συζήτηση που δυστυχώς δεν οδηγεί κάπου γιατί η πραγματικότητα είναι μία και αυτή είναι δύσκολο ως αδύνατο να αλλάξει όσο και να το θέλω. Αν αλλάξει η τρόπος που λειτουργεί η μουσική βιομηχανία θα αλλάξει και όλη η νοοτροπία του marketing γενικά. Αυτό σημαίνει πως θα σταματήσει να υπάρχει ανταγωνισμός. Θέλεις δε θέλεις γίνεσαι προϊόν και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, άρα για να συμφέρει τη μουσική βιομηχανία να επενδύσει πάνω σου και να σε προβάλλει  πρέπει να γίνεις πρωτοποριακός και παραγωγικός για να έχει κέρδος από εσένα.

 

Γενικά όλη αυτή τη νοοτροπία τη θεωρώ ωμή και αν μπορούσα σίγουρα θα την άλλαζα γιατί η μουσική είναι ένα μεγαλείο, είναι χάρισμα, είναι η έκφραση της ψυχής και με όλα αυτά χάνει την πραγματική της αξία.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Ευθήμης Κοκκινόπουλος

 

 

Comments