Ποιος είναι πλέον ο σπουδαιότερος rock καλλιτέχνης;

 

Η εποχή που ήταν εύκολο να υπολογίσει κανείς εύκολα ποιος είναι ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Με την έλευση της τεχνολογίας, την αύξηση των παράνομων download και την άνοδο εφαρμογών όπως το Spotify, το Apple Music, το Soundcloud και του YouTube, έπεσαν δραματικά οι πωλήσεις των CD – μιας παραδοσιακής μονάδας μέτρησης δημοτικότητας. Νέα δεδομένα πρόσθεσαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που σταδιακά αντικαθιστούν τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

 

Έχοντας, λοιπόν, τόσα πολλά δεδομένα στα οποία πρέπει να ανταποκριθούν, είναι πλέον δύσκολο να καθοριστεί ποιος είναι ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης αυτή τη στιγμή. Ας προσπαθήσουμε, όμως, να δούμε ποιος είναι ο σπουδαιότερος rock καλλιτέχνης.

 

Πωλήσεις Δίσκων

 

Σύμφωνα με την IFPI, οι πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως αποφέρουν πλέον $5,8 δισεκατομμύρια, με τις πωλήσεις αρκετά μειωμένες σε σχέση με το 2005, οπότε και απέφεραν $17,9 δισεκατομμύρια. Παραδείγματα όπως αυτό της Adele, βέβαια, αποδεικνύουν πως είναι εφικτό για έναν καλλιτέχνη να πουλήσει όπως τις παλιές καλές εποχές. Εξετάζοντας τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους, στο Top 10 ξεχωρίζει το όνομα των Coldplay – ενός συγκροτήματος, βέβαια, που δεν αποκαλούν πολλοί rock. Αν ανατρέξουμε στο Top 40, στη θέση 15 θα συναντήσουμε τους AC/DC, με το “Rock Or Bust”, και στη θέση 20 τους Muse, με το “Drones”, που πούλησαν 1,25 εκατ. και 1,1 εκατ. αντίτυπα, αντίστοιχα.

 

Έσοδα από Περιοδείες

 

Με τα παλιά δεδομένα, η μουσική βιομηχανία χρησιμοποιούσε τις περιοδείες για να προωθήσει τους δίσκους – το κύριο μέσο εσόδων. Στις μέρες μας, όμως, οι περιοδείες είναι πλέον η κυριότερη πηγή εσόδων, με τους νέους δίσκους να αποτελούν την αφορμή. Με βάση, λοιπόν, αυτό το κριτήριο, ο πιο επιτυχημένος είναι αυτός που είναι σε περιοδεία τον περισσότερο καιρό.

 

Σύμφωνα με το Billboard Boxscore, τα live του 2015 απέφεραν συνολικά κέρδη ύψους $20 δισεκατομμυρίων (τέσσερις φορές περισσότερα από τις πωλήσεις των δίσκων). Οι pop καλλιτέχνες κρατούν τα ηνία, με πρώτη την Taylor Swift ($217,4 εκατ.). Από τους rock καλλιτέχνες, την τρίτη θέση της λίστας καταλαμβάνουν οι U2 με κέρδη ύψους $133,6 εκατ., παρόλο που σκόπιμα έπαιζαν σε αρένες και όχι στάδια. Άλλοι rock καλλιτέχνες στη λίστα είναι οι Rolling Stones ($131,5 εκατ.) και οι Fleetwood Mac ($75,8 εκατ.).

 

Facebook

 

Με 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, το Facebook είναι το κοινωνικό δίκτυο με τη μεγαλύτερη επιρροή. Δημοφιλέστερη καλλιτέχνης στην πλατφόρμα αυτή είναι η Shakira, με 104 εκατ. ακόλουθους. Ελαφρώς εκτός της δεκάδας συναντά κανείς τους Linkin Park, με 62,5 εκατ. ακόλουθους. Στη θέση 27 βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι Beatles, με 42,4 εκατ., και στη θέση 36 οι Metallica, με 37,6 εκατ. ακόλουθους. Παρόλο που, από άποψη εσόδων, τα like δεν μεταφράζονται άμεσα σε μετρητά, οι Linkin Park κατέχουν τα σκήπτρα της rock στο Facebook.

 

Περιουσία

 

Κάθε χρόνο, το παγκοσμίως γνωστό περιοδικό Forbes δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους ισχυρότερους οικονομικά καλλιτέχνες. Ωστόσο, αυτή η λίστα κατατάσσει τους καλλιτέχνες ανάλογα με τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς, και όχι την συνολική περιουσία τους. Για το 2015, λοιπόν, η Katy Perry είχε συνολικά κέρδη ύψους $135 εκατ., με τους Eagles να είναι το rock συγκρότημα με τα περισσότερα ($73,5 εκατ.). Άλλοι rock καλλιτέχνες ήταν οι Fleetwood Mac ($59,5 εκατ.) και οι Rolling Stones ($57,5 εκατ.).

 

Ωστόσο, όσον αφορά στην συνολική τους περιουσία, σύμφωνα με το TheRichest.com, τα ηνία κρατά ο Paul McCartney, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται στα $1,2 δις. Ξεπερνά κατά πολύ τους Elton John ($480 εκατ.), Mick Jagger ($360 εκατ.) και Ringo Starr ($350 εκατ.).

 

YouTube

 

Αναμφισβήτητα, το YouTube είναι η μεγαλύτερη μουσική υπηρεσία στον κόσμο. Μολονότι καλλιτέχνες και δισκογραφικές συνάμα διαμαρτύρονται ότι τους βλάπτει, κανείς δεν τολμά να το μποϊκοτάρει, αφού η ιστοσελίδα είναι καίρια στην προώθηση της δουλειάς ενός καλλιτέχνη.

 

Την κορυφή στα views κατέχει το “Gangnam Style” του PSY, με 2,6 δις views. Εξετάζοντας Global Top 100 για μια εβδομάδα του Αυγούστου (12-18/08), οι Linkin Park βρέθηκαν στη θέση 23 (με 49,5 εκατ. views) και οι Metallica στη θέση 49 (με 34,6 εκατ. views).

 

Παράνομα Download

 

Όντας ο μεγαλύτερος εχθρός των δισκογραφικών, αποτέλεσαν εξ αρχής έναν καθοριστικό παράγοντα στη μείωση των πωλήσεων δίσκων. Η ειρωνεία, όμως, είναι πως η δημοτικότητα ενός δίσκου ή ενός κομματιού στις ιστοσελίδες παράνομου download αρκετά συχνά ανταποκρίνονται πλέον στην δημοτικότητα του στα chart. Με έναν υπολογισμό, όμως, με βάση αρκετές από αυτές τις ιστοσελίδες, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως οι Beatles είναι ίσως το συγκρότημα με τα περισσότερα παράνομα download.

 

Instagram

 

Λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη πολλών, κυρίως νεαρών, οπαδών να ενημερώνονται για την ιδιωτική ζωή των αγαπημένων τους διασήμων – αλλά και για αυτοπροβολή –, το Instagram αποτελεί έναν κατάλληλο προορισμό. Από διάσημους καλλιτέχνες, για το 2015, τους περισσότερους ακόλουθους συγκέντρωσε η Taylor Swift. Για την ακρίβεια, 57,1 εκατομμύρια ακόλουθους. Αν και δεν είναι απαραιτήτως κακό, είναι αισθητή η απουσία μεγάλων rock συγκροτημάτων. Για αυτή τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το rock συγκρότημα με τους περισσότερους ακόλουθους και τις περισσότερες αναφορές είναι οι Fall Out Boy.

 

Επιρροή

 

Παράγοντας που είναι τόσο δύσκολο να υπολογιστεί που καταντά απόλυτα αντικειμενικός. Ένας τρόπος ίσως να είναι ο καλλιτέχνης που αναζητούν οι άνθρωποι περισσότερο στο Google. Στην προκειμένη περίπτωση, το πιο δημοφιλές rock συγκρότημα είναι οι Eagles Of Death Metal, προφανώς λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, και αμέσως μετά ακολουθούν οι Foo Fighters. Ωστόσο, αυτό είναι ένας τρόπος μέτρησης της τρέχουσας δημοτικότητας. Για να διαπιστώσει κανείς πόσο μεγάλη επιρροή έχει πραγματικά ασκήσει ένας καλλιτέχνης, πρέπει να εξετάσει ποιος καλλιτέχνης αναφέρεται περισσότερο στα ΜΜΕ, από οπαδούς και από έτερους μεγάλους μουσικούς. Έτσι, λοιπόν, καταλήγουμε άλλη μια φορά στους θρυλικούς Beatles.

 

Streaming

 

Μολονότι παρατηρήθηκε πτώση στις πωλήσεις των CD και των download το 2015, σύμφωνα με την IFPI η μουσική αγορά αναπτύχθηκε κατά 3,2% χάρη στο streaming. Το πρόβλημα με αυτό το κριτήριο είναι ότι μόνο μια από τις εν λόγω υπηρεσίες δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της και αυτή δεν είναι άλλη από το Spotify, ίσως τη δημοφιλέστερη όλων την παρούσα στιγμή. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι δε συμμετείχαν όλοι οι καλλιτέχνες από την ίδρυση της υπηρεσίας και για τον λόγο αυτό δεν είχαν το ίδιο χρονικό διάστημα για να συγκεντρώσουν τα ανάλογα stream. Για παράδειγμα, οι Beatles συμμετέχουν στην υπηρεσία από τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

Αν εξετάσουμε τα συνολικά stream, οι Foo Fighters είναι δεύτεροι, οι Rolling Stones τρίτοι και οι Metallica τέταρτοι. Τον περασμένο μήνα, οι Beatles ήταν δεύτεροι, οι Guns N’ Roses τρίτοι και οι Rolling Stones τέταρτοι. Ο νικητής, όμως, είναι ξεκάθαρος και έχει την αρμόζουσα μουσική υπόκρουση: είναι οι Queen.

 

Συμπέρασμα

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με όλες τις παραπάνω μετρήσεις, θα ήταν ίσως ευνόητο να ανακηρυχθούν για άλλη μια φορά σπουδαιότεροι μουσικοί οι Beatles. Στη δεύτερη θέση, θα μπορούσαμε ίσως να κατατάξουμε από κοινού τους Rolling Stones και τους Queen. Λόγω της πρόσφατης κυκλοφορίας και περιοδείας τους, τρίτοι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι AC/DC, ενώ στην τέταρτη θέση ίσως έχουμε ξανά ισοπαλία μεταξύ Metallica και Linkin Park.

 

 

Για το Rock Overdose,

Γκουτσίδης Στέργιος

Comments