Άνοδος στις πωλήσεις βινυλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρώτος ο David Bowie!

 

Πριν από λίγο καιρό, είχαμε αναφερθεί και σε μελέτες που μιλούσαν για την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα του βινυλίου σε σύγκριση με τα CD. Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη η ακόλουθη είδηση ως περίτρανη απόδειξη του παραπάνω.

 

Σύμφωνα με την BPI, οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου για το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν το 3,2 εκατομμύρια αντίτυπα, σημειώνοντας μια θεαματική άνοδο της τάξεως του 53%. Η τελευταία χρονιά που οι πωλήσεις ήταν τόσο καλές ήταν το 1991, οπότε και τις περισσότερες πωλήσεις είχε κάνει το “Stars” των Simply Red.

 

Ευχάριστα είναι τα νέα για τον κόσμο της rock, καθώς τα περισσότερα αντίτυπα σε βινύλιο για το 2016 πούλησε το “Blackstar” του εκλιπόντος θρύλου David Bowie. Η δεκάδα διαμορφώθηκε ως εξής:

 

1) David Bowie Blackstar
2) Amy Winehouse Back To Black
3) Various Artists Guardians of the Galaxy Mix 1
4) Radiohead A Moon Shaped Pool
5) Fleetwood Mac Rumours
6) The Stone Roses Stone Roses
7) Bob Marley Legend
8) The Beatles Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band
9) Prince Purple Rain
10) Nirvana Nevermind

 

Με την αύξηση στις πωλήσεις του βινυλίου – και την παράλληλη πτώση στις πωλήσεις των CD κατά 11,7% και των downloads κατά 29,6% –, θα ήταν ίσως ασφαλές να συμπεράνουμε πως το βινύλιο κάνει μια μεγάλη ανάκαμψη, ιδιαίτερα μετά το ιστορικό χαμηλό του 2007. Είτε κάποιοι το αγοράζουν για την χαρακτηριστική ποιότητα της μουσικής είτε επειδή είναι απλά συλλέκτες.

 

Για το Rock Overdose,

Γκουτσίδης Στέργιος

Comments