Αφιέρωμα Riverside: Πολωνική πρόοδος σε high definition


Από τις ρομαντικές περιπτώσεις που η κοινή αγάπη ορισμένων ανθρώπων για το progressive rock και το heavy metal γέννησε ένα συγκρότημα. Ορμώμενοι από την Βαρσοβία, οι φίλοι Mariusz Duda, Piotr Grudziński, Piotr Kozieradzki και Jacek Melnicki δημιούργησαν το 2001 τους RIVERSIDE ή καλύτερα ένα μείγμα ατμοσφαιρικού rock με πολλά από τα στοιχεία του metal.

Οι μουσικές των Πολωνών έκρυβαν ανέκαθεν μια δόση μελαγχολίας. Βλέπετε, ήταν οι συνθέσεις του αδικοχαμένου κιθαρίστα, συνθέτη και ολοκληρωμένου μουσικού, Piotr Grudziński, μαζί με τα απαλά φωνητικά και τις ακουστικές κιθάρες του Duda που δημιούργησαν το ξεχωριστό ηχόχρωμα των Riverside. Οι δυο τους μεγαλουργούσαν μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου 2016, όταν ο Piotr έφυγε σε ηλικία 41 ετών.



Ο, γεννημένος στις 15 Μαρτίου 1975 στη Βαρσοβία, Grudziński θεωρήθηκε αναντικατάστατος τότε και όλοι περίμεναν την απόφαση του Mariusz. Σταματάει ή προχωράει; Ευτυχώς, επέλεξε το δεύτερο και τώρα, μαζί με τον ντράμερ Piotr Kozieradzki και τον Michał Łapaj στα πλήκτρα, αποτελούν την συνέχεια της κληρονομιάς που άφησε ο φίλος τους. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 4 χρόνων από το θάνατο του Grudziński, αλλά και της τρίτης επίσκεψης της μπάντας στη χώρα μας τον προσεχή Μάρτιο, ξεθάβουμε τις αναμνήσεις μας από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και γυρνάμε πίσω στο 2010 και 2013 αντίστοιχα…


 

7/5/2010 στο Rodeo (Aθήνα) και 8/5 στο Gaia (Θεσσαλονίκη)

Setlist:

  1. Hyperactive
  2. Driven to Destruction
  3. Cybernetic Pillow
  4. Egoist Hedonist
  5. Conceiving You
  6. Parasomnia
  7. Left Out
  8. Dance With the Shadow
  9. Rainbow Box
  10. Hybrid Times

Encore:

  1. Rapid Eye Movement
  2. 02 Panic Room

Encore 2:

  1. Lucid Dream IV (μόνο στην Αθήνα)

 

H πρώτη επίσκεψη των Πολωνών στη χώρα μας ήταν μόλις έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του “Anno Domini High Definition”, στα ντουζένια τους δηλαδή. Στη συγκεκριμένη εμφάνιση της Αθήνας όμως, το βάρος έπεσε οριακά στο “Rapid Eye Movement” από το οποίο ακούστηκαν 6 progressive metal συνθέσεις (46,2% του setlist) έναντι 5 από το “Anno Domini High Definition” (38,5%), που έχει έναν πιο κλασσικό prog rock χαρακτήρα. Το “Second Life Syndrome” συνεισέφερε με μόλις 2 κομμάτια (15,4%). Την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν και στα Λαδάδικα, παίζοντας το ίδιο βασικό setlist εκτός από το “Lucid Dream IV”. Ισοπαλία λοιπόν για “Anno Domini High Definition” και “Rapid Eye Movement” με 5 συνθέσεις από το καθένα (41,7%) και σταθερά με 2 από το “Second Life Syndrome” (16,7%).



 

1/6/2013 στο Eightball (Θεσσαλονίκη) και 2/6 στο Gagarin 205 (Aθήνα)

Setlist:

  1. New Generation Slave
  2. The Depth of Self-Delusion
  3. Feel Like Falling
  4. Driven to Destruction
  5. Living in the Past
  6. 02 Panic Room (Epilogue)
  7. We Got Used to Us
  8. Egoist Hedonist
  9. 02 Panic Room
  10. Escalator Shrine

Encore:

  1. Left Out

Encore 2:

  1. Conceiving You
  2. Celebrity Touch

 

Το 2013, οι Riverside βρίσκονταν σε τρομερή κατάσταση. Στις 21 Ιανουαρίου κυκλοφόρησαν το “Shrine Of New Generation Slaves”, που κυρίως μαζί με το προπέρσινο “Wasteland” αποτελούν για τον γράφοντα τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα έργα της μπάντας. Τον Ιούνιο μάς επισκέφθηκαν για δεύτερη φορά στα πλαίσια της New Generation Tour και παρουσίασαν ένα set 13 συνθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα προηχογραφημένα “Night Session - Part Two” και “Part One” μάς εισάγουν σε 6 συνθέσεις από τον τελευταίο τους δίσκο (46,2% του setlist), 3 από το “Anno Domini High Definition” (23,1%), 2 από το “Rapid Eye Movement” (15,4%), ενώ τα “Memories in My Head” EP και “Second Life Syndrome” εκπροσωπούνται από 1 σύνθεση το καθένα (7,7%).

Την 1η Φεβρουαρίου του 2020 οι Riverside ξεκίνησαν από την Βαρσοβία τη νέα τους περιοδεία για το “Wasteland”, έναν εξαιρετικό δίσκο prog/ art rock. Να προσθέσουμε εδώ ότι η μπάντα είναι ξανά κουαρτέτο, καθώς ο Maciej Meller μπήκε και επίσημα στις 3 Φεβρουαρίου στην οικογένεια των Πολωνών, στη θέση του δεύτερου κιθαρίστα. Ο Meller είναι στην μπάντα από το 2017, αντικαθιστώντας προσωρινά τον Piotr Grudzinski. Αρχική πρόθεση του Mariusz Duda ήταν να συνεχίσουν ως trio, κάτι το οποίο τήρησαν και ως τέτοιο ηχογράφησαν το “Wasteland”, αλλά ήρθε η στιγμή να ξεπεράσουν την απώλεια αυτή και να εντάξουν στην οικογένεια των Riverside τον Meller, ο οποίος θα έχει και συνθετικό ρόλο στο νέο δίσκο των Πολωνών.


 

H τελευταίες εμφανίσεις των Πολωνών στη χώρα μας ήταν σε λίγο περίεργη εποχή, μιας και η πανδημία είχε μόλις χτυπήσει την πόρτα της ανθρωπότητας. Ήταν 7 και 8 Μαρτίου 2020 σε Principal και Gagarin αντίστοιχα.

Ο κόσμος, φανερά  επηρεασμένος και κάπως μουδιασμένος, ακόμα και φοβισμένοι μερικοί λόγω του άγνωστου ως τότε ιού που ήρθε φουριόζος, το σκέφτηκε για να έρθει μαζικά, με αποτέλεσμα ο αθηναϊκός χώρος να μην γεμίσει όσο θα περιμέναμε. Πάμε να θυμηθούμε όσα βιώσαμε εκείνο το βράδυ:

Ώρα 10.10 ακριβώς και το προ-ηχογραφημένο “The Day After” προλογίζει στη σκηνή τους Riverside. Ξεκίνημα με το “Acid Rain” κι ένα δίωρο ταξίδι στις μουσικές των Πολωνών αρχίζει. Η παρέα του Mariusz Duda παρουσίασε ένα άρτιο setlist με πολλά κι αγαπημένα. “Vale of Tears”, “Lament”, “Guardian Angel”, “Wasteland”, συνολικά 6 συνθέσεις από τον τελευταίο τους δίσκο παρουσιάστηκαν, στο prog/ art rock ύφος που υπηρετούν σε αυτόν, ενώ και το “Conceiving You” αποτελεί προσωπική αδυναμία, γυρίζοντάς μας 15 χρόνια πίσω. Σε γενικές γραμμές, η εμφάνιση των τεσσάρων από τη Βαρσοβία βασίστηκε σε κομμάτια προοδευτικού rock και  heavy metal, αμφότερα έντονα ατμοσφαιρικά.


 


Με το πέρας κάτι παραπάνω από μιάμισης ώρας, η μπάντα μας αποχαιρετά προσωρινά κι επιστρέφει για μια αποκλειστικά ακουστική και συνάμα έντονα συναισθηματική διασκευή στο “Wish You Were Here”. Όπως καταλάβατε, ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής στον φίλο τους, τον Piotr Grudziński, κάνοντας όλο το Gagarin να τραγουδά μαζί τους και τον αδικοχαμένο κιθαρίστα να νιώθει σίγουρα περήφανος που η μπάντα συνεχίζει, ευρισκόμενη μάλιστα και στα καλύτερά της. Μετά από 120 λεπτά ακριβώς, ακούστηκαν και οι τελευταίες νότες του “River Down Below” που έκλεισε και τη βραδιά.

 

Η πρώτη φορά που έβλεπα τους Riverside ήταν όπως την περίμενα. Εξαιρετικός φωτισμός και ήχος, κάτι το απαραίτητο λόγω και των πολύπλοκων αλλαγών που απαιτούν οι συνθέσεις τους και άρτιο παίξιμο από όλα τα μέλη. Ο χώρος, αν και κλειστός στον εξώστη, είχε αρκετό κόσμο, με μοναδικό ίσως αρνητικό τον ανεπαρκή εξαερισμό (ειδικά στην αρχή). Η ζέστη και τα απαλά φωνητικά του Mariusz, ένιωθες να σε υπνοτίζουν σε στιγμές. Πολύ καλός σαν αντικαταστάτης ο Meller, όπως και οι Kozieradzki, Łapaj, ενώ ο mastermind Duda είναι πραγματικός αρχηγός του συγκροτήματος. Πήραν δικαίως το χειροκρότημα του κοινού, που ίσως κάποιοι λόγω και της ανησυχίας σχετικά με τη δημόσια υγεία να άλλαξαν γνώμη τελευταία στιγμή, αλλά και πάλι οι Riverside μάς υποσχέθηκαν να μην περάσουν άλλα 7 χρόνια για να ξανάρθουν. Εμείς εδώ θα είμαστε, να περιμένουμε και νέο δίσκο.

 

Setlist:

  1. Acid Rain
  2. Vale of Tears
  3. Reality Dream I
  4. Lament
  5. Hyperactive
  6. Conceiving You
  7. Second Life Syndrome
  8. Left Out
  9. Guardian Angel
  10. Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?)
  11. Egoist Hedonist
  12. Wasteland

Encore:

  1. Wish You Were Here
  2. 02 Panic Room
  3. River Down Below

Tην Κυριακή 1 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονικη και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στην Αθήνα το συγκρότημα επιστρέφει με το εξαιρετικό, νέο του άλμπουμ, "ID.Entity", για μια συναυλία με πολλές prog/ alternative rock στιγμές, που απλά ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ.

 

Τη συναυλία της Θεσσαλονίκης θα "ανοίξουν" οι ανερχόμενοι progressive/alternative metallersWITHIN PROGRESS και στην Αθήνα πριν τους Riverside θα εμφανιστούν  οι MOTHER OF MILLIONS, ένα από τα κορυφαία προοδευτικά συγκροτήματα της χώρας μας, που ολοκλήρωσαν μία σειρά εμφανίσεων σε φεστιβάλ στην Ευρώπη.


 

 

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

Comments