Οδυσσέας Καραπολίτης (ODYSSEY DESPERADO project) στο Rock Overdose:” Όλοι μας σε αυτήν την ζωή είμαστε desperados που περιμένουν το τρένο της ευκαιρίας να περάσει”.

Μέσα στο 2018 ερχόμενο από το πουθενά το project ODYSSEY DESPERADO έκανε πραγματικό πάταγο με τον ομολογουμένως καταπληκτικό δίσκο του “Don't Miss the Sunset”.

 

Οι κριτικές του Τύπου αλλά και του κοινού ήταν πραγματικά διθυραμβικές.

 

Το  “Don't Miss the Sunset” είναι ένας δίσκος καλοκαιρινός γεμάτος Rock μελωδίες , που σαν δροσερό αεράκι χαϊδεύει τα αυτιά του ακροατή.

 

Το Rock Overdose  και ο Παύλος Γιαννακόπουλος βρήκαν τον ‘υπεύθυνο’, τον ιθύνοντα νου αυτού του project και είχαν μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί του, η οποία λογικά θα λύσει πολλές απορίες σχετικά με τους ODYSSEY DESPERADO και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτούς, αφού σε όλο αυτό εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα ο Theodore Ziras (Βιρτουόζος δάσκαλος κιθάρας-Solo artist), ο Μάνος Φατσής (ex-Dark Nova), o Bob Katsionis (Outloud-Firewind), o Sakis Tolis (Rotting Christ), ο Μανώλης Τσίγκος (Innerwish) και ο Paul Laine (ex-Danger Danger- The Defiants-Solo artist).

 

Κυρίες και Κύριοι ο Οδυσσέας Καραπολίτης.

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Οδυσσέα και καλωσήρθες στο Rock Overdose.

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Γεια σου Παύλο. Καλώς σας βρήκα

 

 

Rock Overdose: Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πότε και που γεννήθηκες;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στον Πειραιά, στην αυγή της καλύτερης δεκαετίας της μουσικής (και όχι μόνο), τα 80s.

 

 

Odysseas Karapolitis

 

 

Rock Overdose: Πότε ανακάλυψες τη κιθάρα σαν όργανο και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς σοβαρά με αυτή;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Παρόλο που όσο με θυμάμαι η μουσική ήταν η απόδρασή μου, κιθάρα ξεκίνησα αρκετά μεγάλος , στα 24 μου.

 

Πιο σοβαρά ασχολήθηκα όταν ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω συναισθήματα, εικόνες  και  λέξεις μέσω της μουσικής και ξεκίνησα να γράφω  κομμάτια και στίχους.

 

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για τις μουσικές σου επιρροές πρώτα σαν ακροατής και μετά σαν συνθέτης;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Η πρώτη μου κασέτα ήταν μία 90αρα TDK που μου έγραψε ένας φίλος-καλή του ώρα-και είχε το “Slippery When Wet” στην μία μεριά και το “New Jersey” στην άλλη. Οι Bon Jovi είναι ακόμη η αγαπημένη μου μπάντα και  η βασική μου επιρροή.

 

Από τον χώρο της Metal οι Savatage ήταν η πρώτη μου αγάπη και ακόμη μου αρέσουν πολύ.

 

Από εκεί και πέρα βασικές επιρροές , μεταξύ άλλων, θα έλεγα ότι είναι οι Danger Danger, οι Def Leppard, Survivor και οι FM.

 

Μια μίξη όλων αυτών είναι και η κατεύθυνση που ήθελα να έχει το άλμπουμ “Don’t Miss The Sunset”.

 

 

Rock Overdose: Ποιους κιθαρίστες έχεις σαν πρότυπα και κατά πόσο αυτοί επηρέασαν το παίξιμό σου στη κιθάρα;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Είναι πολλοί οι κιθαρίστες που μου αρέσουν και από όλους, είτε σου αρέσει είτε όχι η μουσική τους,  μπορείς να πάρεις πράγματα.

 

Στο άλμπουμ θα ακούσεις licks , μελωδίες και ιδέες επηρεασμένες από Van Halen, Vai, Vinnie Moore μέχρι Sambora, Marcelo  και Slash.

 

 

Rock Overdose: Μέσα στο 2018 κυκλοφόρησες μέσω του μουσικού σου project ODYSSEY DESPERADO έναν καταπληκτικό δίσκο κατά τη γνώμη μου με τίτλο “Don’t Miss the Sunset”. Καταρχήν μπορείς να μας παρουσιάσεις τους μουσικούς αυτού του project;

 

 

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Πρώτα από όλα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

 

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Bob Katsionis έχει αναλάβει τα πλήκτρα, το μπάσο, το programming στα drums και την παραγωγή.

 

Θα αναλάμβανε και την κιθάρα αλλά είπα να παίξω και εγώ κάτι (γέλια).

 

Ο Μάνος Φατσής είναι στα φωνητικά και ο Paul Laine μας έκανε την τιμή να είναι στα δεύτερα φωνητικά.

 

 

Rock Overdose: Γιατί αποφάσισες να ονομάσεις το συγκεκριμένο project  ODYSSEY DESPERADO; Κρύβεται κάτι πίσω από αυτό το όνομα;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Μου άρεσε σαν λέξη και σαν νόημα από την πρώτη φορά που το είδα στα inserts του ομώνυμου άλμπουμ του Benny Mardones που λέει περίπου το εξής:

 

«We all share some things in common, our belief to the music and the fact that we all go against the grain…

But it’s the fighters who survive and we all will together

Desperados waiting for the train»

 

Όλοι μας σε αυτήν την ζωή είμαστε desperados, απελπισμένοι παράνομοι που περιμένουν το τρένο της ευκαιρίας να περάσει. Το τρένο είναι διαφορετικό για τον καθένα.  Αγάπη, χρήματα, όνειρα, δόξα, υγεία, ότι επιθυμία έχουμε.

 

Οι πιο τολμηροί,  οι πιο επίμονοι και οι πιο τυχεροί τα καταφέρνουν.

 

Κόλλησα και το Odyssey γιατί το Desperado σκέτο υπήρχε σαν όνομα μπάντας και αυτό ήταν!

 

Για μένα το όνομα συμβολίζει όλη την προσπάθεια που έκανα για να βγει αυτή η δουλειά στο φως.

 

 

Bob Katsionis

 

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας πεις  δυο λόγια για τη συνεργασία σου με τους συγκεκριμένους μουσικούς; Πως γνωρίστηκες με αυτούς και πως αποφασίσατε και ηχογραφήσετε αυτόν τον δίσκο;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Έψαχνα κάποιον πληκτρά για να ολοκληρώσω τις ιδέες και τα κομμάτια μου. Τον Bob μου τον σύστησε ο Θοδωρής ο Ζήρας που για χρόνια ήταν δάσκαλος μου.

 

Ήμουν πολύ τυχερός πρώτον γιατί αποκτήσαμε χημεία από την πρώτη συνάντηση (αν και έχω την εντύπωση ότι είναι δύσκολο κάποιος να μην έχει χημεία με κάποιον με τις γνώσεις και τον χαρακτήρα του Bob (γέλια) και δεύτερον γιατί πέρα από τα πλήκτρα στα οποία είναι ο κορυφαίος, έπαιξε το μπάσο, έκανε το programming στα drums , την παραγωγή και γενικότερα  μου εξοικονόμησε πολύτιμο χρόνο και χρήμα.

 

Ότι και να πω για τον Bob είναι λίγο. Όπως λέω και στα thanks του δίσκου, δεν θα τα κατάφερνα χωρίς την βοήθεια του.

 

Τον Μάνο μου τον σύστησε ο Μανώλης ο Τσίγκος, επικοινώνησα μαζί του, του έστειλα ένα κομμάτι και μόλις μου το έστειλε πίσω τρελάθηκα, έχει μία ζεστή και παθιασμένη φωνή που ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που ήθελα.

 

Είμαι μεγάλος fan του Paul Laine και όπως είπα και πριν των Danger Danger. Τον βρήκα μέσω social media και τον βομβάρδισα με μηνύματα.  Με παίδεψε λίγο παραπάνω αλλά ο επιμένων νικά . Όταν κατάλαβε ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει μαζί μου, μου ζήτησε κάποιο κομμάτι για να δει εάν θα ήθελε να το κάνει, του έστειλα το “Dreams die hard” ενθουσιάστηκε και τελικά δέχτηκε.

 

 

Rock Overdose: Πού έγινε η ηχογράφηση και πόσο καιρό σας πήρε για να ετοιμάσετε τα τραγούδια;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Η ηχογράφηση έγινε στο Sound Symmetry Studio του Bob και μας πήρε 4 και κάτι χρόνια να ετοιμαστεί γιατί λόγω της χρηματοδότησης έπρεπε να πηγαίνω βήμα βήμα.

 

Αυτό βέβαια μας βγήκε σε καλό γιατί ενώ υπήρχε μία βάση 4-5 κομματιών στην πορεία δημιουργήθηκαν και τα υπόλοιπα και βγήκε full length ο δίσκος ενώ η αρχική σκέψη ήταν για Ep.

 

 

Manos Fatsis

 

 

Rock Overdose: Ποιος συνέθεσε τη μουσική και ποιος είναι υπεύθυνος για τους στίχους;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Το “Dreams die hard” και το “ Wings Of Silk” προϋπήρχαν, είναι κομμάτια που είχαμε δουλέψει με τους Dream Alley, μία μπάντα που είχα με πολύ καλούς φίλους.

 

Στα υπόλοιπα η μουσική είναι αρχικές δικές μου ιδέες που ολοκληρώσαμε με τον Bob, ενώ και ο Μάνος έβαλε το χεράκι του.

 

Φωνητικές μελωδίες υπήρχαν αλλά τις περισσότερες τις άλλαξε και όλες τις βελτίωσε ο Μάνος.

 

Στα δεύτερα φωνητικά ο Paul έκανε τα δικά του.

 

Τους στίχους στο “Wings Of Silk” τους έχει γράψει ο Νίκος Γιαννουλόπουλος.

 

Σε όλα τα υπόλοιπα είναι  δικοί μου  με την βοήθεια του Μάνου, ειδικά στο “ Fragile” και στο “ Rush Of The Wave”.

 

 

Rock Overdose: Ποιος  είναι υπεύθυνος για το εξώφυλλο του δίσκου;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Η κοπέλα στο εξώφυλλο είναι η γυναίκα μου. Είναι μία φωτογραφία από διακοπές στην Κύθνο που μου άρεσε πολύ. Όλο το concept ήταν δική μου ιδέα που το απογείωσε ένας Ουκρανός καλλιτέχνης που μου πρότεινε ο Σάκης Τόλης, ο Vjacheslav Smishko.

 

Έχει κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά και το χαζεύω κάθε φορά που το βλέπω.

 

 

 

Rock Overdose: Τον δίσκο “Don’t Miss the Sunset” τον διακατέχει ένας αέρας ξενοιασιάς στη μουσική και στους στίχους, στα περισσότερα από τα τραγούδια του. Αυτός ήταν ο αρχικός σας σκοπός ή αυτό προέκυψε στη πορεία της σύνθεσης;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Είμαι ένας ονειροπόλος που έχει μάθει να κυνηγάει τα όνειρα του.

 

Λατρεύω το καλοκαίρι, το γαλάζιο του Αιγαίου, τον ήλιο, το σερφ, τον έρωτα.

 

Όσα είμαι και όσα αγαπώ τα βρίσκεις στο άλμπουμ , από τον πρώτο στίχο και το εξώφυλλο μέχρι την τελευταία νότα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κομμάτια γράφτηκαν καλοκαίρια σε παραλίες. Δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατεύθυνση ο δίσκος.

 

 

Rock Overdose: Είσαι ευχαριστημένος με τις κριτικές  των περιοδικών σε ο΄τι αφορά στον δίσκο, και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κοινού που τον άκουσε;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Όσο περνούσε ο καιρός προχωρούσε ο δίσκος και ολοκληρώνονταν τα κομμάτια, ξέραμε ότι κάτι καλό ετοιμάζουμε, το συζητούσαμε μεταξύ μας, υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός.

 

Όσοι είχαν ακούσει ψήγματα της δουλειάς είχαν να πούνε μόνο καλά λόγια αλλά την απήχηση που είχε δεν την περίμενα κυρίως γιατί δεν περίμενα ποτέ να ασχοληθεί ο κόσμος με το project ενός άγνωστου χομπίστα που ήθελε απλά να κάνει ένα όνειρό του πραγματικότητα ειδικά σε μία εποχή που υπάρχει πλειάδα καλών κυκλοφοριών.

 

Οι κριτικές ήταν εντυπωσιακές, ο δίσκος είναι σε αρκετά sites στους κορυφαίους της χρονιάς και τα μηνύματα που έχω λάβει από κάθε σημείο του πλανήτη  με έχουν συγκινήσει.

 

 

Paul Laine

 

 

Rock Overdose: Μέσω ποιας εταιρίας διατίθεται ο δίσκος, και τώρα πια σχεδόν έναν χρόνο μετά τη κυκλοφορία του έχεις κάποια πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τις μέχρι τώρα πωλήσεις του;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Από την Lions Pride Music και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Carsten Nielsen και κυρίως τον Chris Siloma για την βοήθεια τους.

 

Η ενημέρωση που έχω  είναι ότι είναι sold out και πλέον υπάρχει μόνο σε digital μορφή.

 

Το θέμα είναι ότι ακόμη και τώρα, σχεδόν έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία, λαμβάνω μηνύματα από άτομα που ψάχνουν και θέλουν το cd γιατί τώρα το ανακάλυψαν και το άκουσαν.

 

Υπάρχει η δυνατότητα να βγει και άλλη μια παρτίδα αλλά είναι καθαρά θέμα της εταιρίας.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχει περίπτωση να δούμε τους ODYSSEY DESPERADO κάποια στιγμή σε κάποια ζωντανή εμφάνιση ή είναι απλώς όλο αυτό ένα studio project;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Οι Odyssey Desperado είναι ένα project που δημιουργήθηκε για έναν συγκεκριμένο σκοπό ο οποίος επετεύχθη με την κυκλοφορία του άλμπουμ. Από εκεί και πέρα επειδή ποτέ δεν θέλω να λέω ‘ποτέ’ θα πω απλά ότι το θεωρώ πολύ δύσκολο.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν κάποια σχέδια και για κάποια ακόμη κυκλοφορία νέου δίσκου από τους ODYSSEY DESPERADO;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Αυτή τη χρονιά ολοκλήρωσα κάποια από τα πιο μεγάλα μου όνειρα και είμαι σε μια φάση της ζωής μου που νιώθω πλήρης.

 

Σχέδια πάντα υπάρχουν αλλά δεν βιάζομαι. Όταν θα έχω ιστορίες να πω και όταν νιώσω την ανάγκη να εκφραστώ ξανά μουσικά θα το κάνω.

 

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σου για τη παγκόσμια αλλά και για την Ελληνική Hard/Metal σκηνή;

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Οι εποχές που άνοιγες το MTV και έπαιζε από το πρωί Def Leppard, Bon Jovi και Motley Crue δυστυχώς έχουν περάσει  αλλά έτσι είναι, η ζωή προχωράει. Πάντως καλή μουσική συνεχίζει να βγαίνει και από τις μεγάλες ιστορικές μπάντες αλλά και από νέες.

 

Στην Ελλάδα νομίζω υπάρχει μία άνθηση του είδους, ετεροχρονισμένα ως συνήθως, αλλά όπως και να έχει υπάρχουν αξιόλογες μπάντες, πολύ καλοί μουσικοί και το σημαντικότερο καλές παραγωγές.

 

 

Rock Overdose: Οδυσσέα εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα στους φίλους των ODYSSEY DESPERADO αλλά και σε όποιον διαβάσει αυτή τη συνέντευξη.

 

Οδυσσέας Καραπολίτης: Αυτό το ταξίδι δε θα ήταν το ίδιο χωρίς την στήριξη σας, σας ευχαριστώ πολύ όλους και τον καθένα ξεχωριστά.

 

Hold on to your Dreams cause Dreams Die Hard.

 

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Παύλος Γιαννακόπουλος

Comments