Σαν σήμερα 18 Ιουλίου… (S.O.AD. – Children of Bodom – Pain of Salvation – Celtic Frost – King Diamond)

A STAR IS BORN

37 χρονών γίνεται σήμερα ο Daron Malakian όνομα συνώνυμο των System of a Down. Γόνος μεταναστών από το Ιράν και το Ιράκ αντίστοιχα, με αρμένικες ρίζες, ο γεννημένος στο Hollywood  της California, Daron, έκανε από πολύ μικρός βουτιά στα νερά της heavy metal όταν ο ξάδερφός του τον έβαλε να ακούσει ένα δίσκο των Kiss και εκείνος πραγματικά κόλλησε. Σε αντίθεση με τα εξάχρονα της ηλικίας του, έβαζε τους γονείς του να τον πηγαίνουν σε δισκάδικα όπου άκουγε Van Halen, Iron Maiden, Judas Priest και άλλα ενδιαφέροντα. Γρήγορα απέκτησε την επιθυμία να μάθει ντραμς αλλά οι γονείς του δεν τον άφησαν, οπότε του αγόρασαν μια κιθάρα. Στην αρχή έπαιζε με το αυτί και με τον καιρό μετά από εξάσκηση έφτασε στο γυμνάσιο να παίζει στην σχολική μπάντα. Στην ίδια ηλικία, τα ακούσματά του πλέον περιλαμβάνουν και σκληρότερους ήχους όπως Slayer, Venom, Metallica και Sepultura.  Λίγο πριν βγει από την εφηβεία ανακαλύπτει τους ήχους των Beatles, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του John Lennon μία από τις σημαντικότερες επιρροές του στον τρόπο που συνθέτει. Φοίτησε στο “Rose and Alex Pilibos Armenian School” και είχε συμμαθητές του τους Shavo Odadjian και Ontronik “Andy” Khachaturian (αμφότεροι μέλη των SOAD). Με τον Serj Tankian γνωρίστηκαν στο στούντιο που έκαναν πρόβες με διαφορετικές μπάντες ο καθένας. Οι δυο τους αποφάσισαν να σχηματίσουν δική τους μπάντα, τους Soil,  στην οποία ο Tankian θα εκτελούσε χρέη τραγουδιστή προσθέτοντας τον Shavo Odadjian στο μπάσο. Λίγο αργότερα μετονομάστηκαν σε System of a Down, όνομα που οφείλουν στον κιθαρίστα, από ένα ποίημα που είχε γράψει για τη γενοκτονία των Αρμενίων με τίτλο ‘”Victims of a down”. Με την προσθήκη και του John Dolmayan στα ντραμς, σημείωσαν τεράστια επιτυχία ως τετραμελής μπάντα κυκλοφορώντας πέντε άλμπουμ στα οποία ο Malakian εκτός από τον βασικό συνθετικό του ρόλο, είχε και αυτόν του συμπαραγωγού. Το 2006 οι SOAD αποφάσισαν να διακόψουν τις μουσικές του δραστηριότητες και ο κιθαρίστας μαζί με τον ντράμερ John Dolmayan, προχώρησε στη δημιουργία ενός project, τους Scars on Broadway όπου με τη συμμετοχή και άλλων μουσικών κυκλοφόρησαν δύο χρόνια αργότερα το ομώνυμο ντεμπούτο τους. Ο αυτοδίδακτος, Daron Malakian, καταλαμβάνει την 30η θέση στη λίστα του Guitar World με τους με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. 

 

 

 

Τα 33 του χρόνια κλείνει ο  ντράμερ των Children of Bodom, Jaska Raatikainen. Γεννημένος στη Φιλανδία, ψάχτηκε από μικρός με τη μουσική. Αρχικά ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο αλλά σταμάτησε όταν πλέον κατείχε τις βασικές γνώσεις. Στη συνέχεια μεταπήδησε στα πνευστά και συγκεκριμένα στο γαλλικό κόρνο με το  οποίο ασχολήθηκε για 8-9 χρόνια ώσπου το σταμάτησε γιατί αφενός δεν είχε χρόνο και αφετέρου έπαψε να τον ενδιαφέρει αμέσως μόλις ανακάλυψε τα ντραμς. Παρεμπιπτόντως και τα δύο του αδέλφια, Jussi Raatikainen και Julius Raatikainen ασχολούνται ενεργά με τη μουσική παίζοντας σε τοπικές metal μπάντες. Το 1993, ο Jaska, γνωρίζεται στο σχολείο με τον  Alexi Laiho και συνειδητοποιούν ότι έχουν κοινές μουσικές ιδέες και προτιμήσεις. Ξεκινούν να παίζουν μαζί και να υλοποιούν το όραμα τους, σχηματίζοντας τους Children of Bodom με τη συμμετοχή και των Alexander Kuoppala και Janne Wirman στη σύνθεσή τους. Ο μουσικός, που κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει βοηθήσει αρκετές μπάντες όταν χρειάστηκαν κάποιον ικανό ντράμερ, συμμετέχει από το 2003 σε ένα project με τον κιθαρίστα των Norther, Kristian Ranta που ονομάζεται Gashouse Garden, αλλά ακόμη δεν έχουν υπογράψει σε κάποια δισκογραφική. Πέραν της μουσικής, το 2000, του ζητήθηκε να υποδυθεί έναν χαρακτήρα για μια φιλανδική σαπουνόπερα, κάτι που έκανε φέρνοντας εις πέρας τρία επεισόδια. Έχει ως χόμπι του να παρακολουθεί ταινίες και να διαβάζει επιστημονικά περιοδικά αφού ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για επιστημονικά ζητήματα. Τέλος, το 2010, έγινε πατέρας αφού η γυναίκα του έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι. 

 

 

 

 

Γενέθλια σήμερα για τον Fredrik Hermansson, τον 36χρονο Σουηδό που βρίσκεται στα πλήκτρα και στα δεύτερα φωνητικά των progressive metallers, Pain of Salvation. O Heramnsson, έκανε σπουδές σε κλασσικό και τζαζ πιάνο στο Östersund καθώς και στη μουσική δωματίου στο Västerås της Σουηδίας από όπου πήρε και μάστερ. Άλλωστε, πέραν όλων, διατηρεί και την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία πιανίστα και συνθέτη. Η ιστορία με τους Pain of Salvation, έχει ως εξής: Το 1994, τα μέλη της αρχικής τους σύνθεσης, μπήκαν σε τοπικό στούντιο για να ηχογραφήσουν ένα ντέμο με τίτλο “Hereafter”, το πρώτο από τα πολλά ντέμο που έστειλαν σε δισκογραφική, ελπίζοντας σε συμβόλαιο. Το συγκεκριμένο ντέμο όμως είχε ηχογραφηθεί χωρίς πλήκτρα, οπότε για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τη σύνθεσή τους, άρχισαν να ψάχνουν το κατάλληλο άτομο για τη θέση αυτή. Το “Hereafter”, έπεσε στην αντίληψη του Heramnsoon που ενδιαφέρθηκε για τη μπάντα και μέσω της σύστασης ενός συμφοιτητή του, ο μουσικός έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει σε ακρόαση. Το φθινόπωρο του 1996 έγινε το πέμπτο μέλος τους. Έχοντας συμμετάσχει σε όλες τις δισκογραφικές τους δουλειές, στις 8 Νοεμβρίου του 2011 γνωστοποιήθηκε στους φαν της μπάντας, μέσω μιας ανακοίνωσης από τον  τραγουδιστή τους, Daniel Gildenlöw, ότι ο Fredrik Hermansson, αποτελεί παρελθόν από τους Pain of Salvation μετά το πέρας της τρέχουσας περιοδείας τους. 

 

 

 

 

Γενέθλια τέλος και για τον  μπασίστα Martin Eric Ain, γνωστό από τη συμμετοχή του στην extreme metal  μπάντα από την Ελβετία, τους Celtic Frost. Ενσωματώθηκε στο συγκρότημα το 1982, στο ξεκίνημα τους, όταν ακόμη δραστηριοποιούνταν με την ονομασία Hellhammer. Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του, το –Ain- του ονόματός του αποτελεί ψευδώνυμο και το πραγματικό του όνομα φέρεται να είναι Martin Eric Stricker. Ο αριστερόχειρας μπασίστας, ασχολείται με επιχειρηματικές δουλειές και έχει ένα κατάστημα DVD και ένα μπαρ στη Ζυρίχη. Είναι επίσης συνιδιοκτήτης ενός μεγάλου  club που φιλοξενεί διάφορες ανερχόμενες μπάντες του διεθνούς χώρου. 

 

 

 

 

ALBUM ANNIVERSARY

 

 

Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το “Them” των King Diamond, που κλείνει 24 χρόνια στη δισκογραφία. Παρά το γεγονός ότι έρχεται ως ο διάδοχος του σχεδόν αριστουργηματικού “Abigail”, στέκεται μεν ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα, αλλά χαρακτηρίζεται ως μια πολύ καλή δουλειά της μπάντας. Είναι το πρώτο από τα δύο  επιστημονικής φαντασίας concept άλμπουμ με θέμα τον King, ένα μικρό αγόρι που ζει με την αδερφή του και την μητέρα του και δέχονται επίσκεψη από την ψυχικά διαταραγμένη γιαγιά, που μόλις το έσκασε από το ψυχιατρείο. Πρόκειται για μια φοβερή μουσική επένδυση ιστοριών τρόμου με στίχους σε αφηγηματικό στυλ και αρκετούς διαλόγους. Ο Andy LaRocque, οι τεχνικές ικανότητες του οποίου είναι αναμφισβήτητες, κλέβει την παράσταση με τις απίστευτες κιθάρες του και τα κορυφαία του σόλο που δίνουν μια αξέχαστη διάσταση στα τραγούδια. Φυσικά δεν μπορεί να μη σταθεί κανείς στα διαπεραστικά falsetto του King Diamond που προκαλούν ανατριχίλες και συντελούν στη δημιουργία της υποβλητικής ατμόσφαιρας του “Them”. Θεωρείται ένα κλασσικό heavy metal άλμπουμ, αποτελούμενο ως επί το πλείστον από κομμάτια σε γρήγορο τέμπο και συγκαταλέγεται στα πιο επιτυχημένα των King Diamond. 

 

 

Για το RockOverdose:  Χαρά Νέτη

 

Comments