Σαν σήμερα (8/1/1947) γεννιέται ο χαμαιλέοντας της rock, DAVID BOWIE!


Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της ροκ σκηνής, με μια αξιοζήλευτη πορεία τουλάχιστον από τα μέσα του ’60 στο χώρο, ο αξεπέραστος David Bowie, γεννήθηκε στο Brixton του νότιου Λονδίνου στις 07/01/1947.

 

Το πραγματικό του όνομα είναι David Robert Jones. Ανέπτυξε από νωρίς έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική και επηρεάστηκε έντονα από καλλιτέχνες όπως οι Frankie Lymon and the Teenagers, The Platters, Fats Domino, Little Richard και Elvis Presley. Ειδικά ο τελευταίος είχε τεράστια επίδραση πάνω του και από την πρώτη στιγμή που τον άκουσε, άρχισε να μαζεύει όλους τους δίσκους του.

 

Την ίδια εποχή καταπιάστηκε παράλληλα με το ukelele και το πιάνο. Στα 14 του χρόνια, η μητέρα του, του έδωσε ένα σαξόφωνο και ξεκίνησε να κάνει μαθήματα με έναν τοπικό μουσικό. Ένα χρόνο μετά, σχημάτισε την πρώτη του μπάντα, η οποία έπαιζε rock n roll σε τοπικές συγκεντρώσεις νεολαίας και γάμους. Στα 16 του είχε ανακοινώσει στους γονείς του την πρόθεση του να αφήσει το τεχνικό σχολείο που φοιτούσε, ώστε να γίνει ένας αστέρας της pop.

 

Μέχρι το 1966, είχε ηχογραφήσει single με τρία διαφορετικά γκρουπ και τελικά αποφάσισε  να ξεκινήσει καριέρα ως σόλο καλλιτέχνης. Αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του σε David Bowie ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση με τον Davy Jones, της pop μπάντας, The Monkees. Αφού ηχογράφησε ένα ανεπιτυχές σόλο άλμπουμ, αποφάσισε να αποσυρθεί από τη μουσική βιομηχανία και άρχισε να σπουδάζει μίμος.

 



 

 

Το 1969, σχημάτισε έναν δικό του θίασο, τους Feathers, καθώς και ένα πειραματικό σύνολο τέχνης. Μην κατορθώνοντας να σημειώσει την επιθυμητή επιτυχία, ο καλλιτέχνης, έκλεισε συμφωνία ώστε να ηχογραφήσει άλλο ένα άλμπουμ, το "Space Oddity", με το οποίο πέτυχε τελικά το στόχο του. Για την επόμενη δουλειά του, το “ The Man Who Sold the World “, υιοθέτησε έναν σκληρότερο ροκ ήχο, αλλά δεν συγκέντρωσε ιδιαίτερα την προσοχή του κόσμου.

 

Μετά και από μια ακόμη κυκλοφορία, ο Bowie άρχισε να αναπτύσσει την πιο δημοφιλή ενσάρκωση του, αυτή του Ziggy Stardust, ενός ανδρόγυνου, αμφιφυλόφιλου ροκ σταρ από άλλον πλανήτη. Λίγους μήνες πριν, είχε ισχυριστεί σε συνέντευξή του, ότι είναι ομοφυλόφιλος προκειμένου να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον για το επερχόμενο άλμπουμ του. Εμπνευσμένος από το glam rock στυλ του Marc Bolan, έβαψε τα μαλλιά του πορτοκαλί και ξεκίνησε να ντύνεται με γυναικεία ρούχα του. Αποκαλούσε τον εαυτό του “Ziggy Stardust” και τους υπόλοιπους μουσικούς της μπάντας του, “ the Spiders from Mars”.

 

Σε μια εποχή που η glam rock σκηνή άρχιζε να ανθίζει σημαντικά, η κυκλοφορία του άλμπουμ μετουσίωσε τον Bowie σε έναν ολοκληρωμένο σούπερ σταρ τόσο στην Αγγλία όσο και στις Η.Π.Α. Όλοι ασχολούνταν με το ντύσιμο, το διαφορετικό χρώμα των ματιών του (αποτέλεσμα βλάβης από μια μπουνιά που έφαγε σε καβγά, όταν ήταν στο σχολείο) αλλά και τον δραματικό του ήχο. Όσο γρήγορα όμως μεταμόρφωσε τον εαυτό του σε Stardust, έτσι άλλαξε πάλι. Συνέχισε συμβάλλοντας σε δίσκους των Lou Reed και Iggy Pop. Το 1973, διέλυσε τους Spiders, άφησε τον Stardust στο ράφι και ανακοίνωσε την πρόθεση του να συνεχίσει με live εμφανίσεις.

 

Εκείνη την εποχή έδειξε την αγάπη του για τα πρώτα χρόνια της Βρετανικής, μοντέρνας – αντισυμβατικής σκηνής και κυκλοφόρησε το Pin Ups, ένα άλμπουμ γεμάτο διασκευές τραγουδιών διάσημων συγκροτημάτων, όπως οι Pink Floyd και Pretty Things.

 



 

 

Μέχρι τα μέσα του ’70, είχε αλλάξει εντελώς την εμφάνιση του, καταργώντας τα φανταχτερά ρούχα. Μέσα σε δύο χρόνια κυκλοφόρησε δύο δίσκους, τους “David Live” και “Young Americans”. Το τελευταίο περιείχε και το κομμάτι “Fame”, που συνέθεσε ο τραγουδιστής με τον John Lennon και έγινε το πρώτο του που έπιασε την κορυφή των αμερικανικών chart. Το 1976, ο σκηνοθέτης Nicolas Roeg, του έδωσε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “ The Man Who Fell to Earth”.

 

Ο ρόλος ευνόησε τη δημόσια εικόνα του και έκανε μέτρια επιτυχία στο box-office. To 1980, o Bowie μετακόμισε στη Ν. Υόρκη και το άλμπουμ του "Let's Dance", τρία χρόνια αργότερα, περιείχε μια σειρά από hit, ανεβάζοντας τον σε νέα υψηλά επίπεδα επιτυχίας. Κατά την επόμενη δεκαετία, η καριέρα του πηγαινοερχόταν μεταξύ ηθοποιίας και μουσικής, με την τελευταία όμως να παρουσιάζει αρκετά φθίνουσα πορεία. Συνέχισε να δραστηριοποιείται και στη νέα χιλιετία, κυκλοφορώντας τέσσερις δίσκους από το 2000 και μετά με τελευταίο το "Blackstar" το 2016, ενώ είχε μειώσει αρκετά την συχνότητα των εμφανίσεων του.

 

Στην προσωπική του ζωή, ο Bowie είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει ένα παιδί από κάθε του γάμο. Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2016 σε ηλικία 69 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

 


 

 

 

Comments