25 χρόνια από την κυκλοφορία του “A Dead Poem” των ROTTING CHRIST!

Ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των Rotting Christ, το A Dead Poem, συμπληρώνει σήμερα 25 χρόνια στη δισκογραφία. Έχει προηγηθεί  το μεταβατικό "Triarchy Of The Lost Lovers", με το οποίο η μπάντα έχει ήδη ξεφύγει από τον αρχικό σκληρό black metal ήχο της και η συνέχεια, ένα χρόνο μετά, σηματοδοτεί μια περαιτέρω εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χωρίς να αποχωρίζονται την ουσία της black metal μουσικής, κατεβάζουν ταχύτητες, προσθέτουν πολλά μελωδικά στοιχεία και δημιουργούν μια φοβερή μελαγχολική ατμόσφαιρα που μέσα από τη χρήση πλήκτρων και ακουστικών κιθαρών γίνεται ανά στιγμές σκοτεινή, θυμίζοντας κάτι από gothic. Παρά το γεγονός ότι είναι ίσως το πιο ήρεμο άλμπουμ που έχουν συνθέσει ποτέ, δεν απουσιάζουν η ενέργεια και η ένταση. Έτσι ακούγοντας το, συναντά κανείς τόσο γλυκά όσο και επιθετικά riff σε συνδυασμό με αρμονικές δισολίες, τραγούδια ενεργητικά με πολύ καλή ροή που αναδεικνύονται από μια καλή παραγωγή.

 Για πρώτη φορά στη σύνθεση της μπάντας βρίσκεται ο Ανδρέας Λάγιος που με την απόδοση του στο μπάσο βοηθά στο να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η κιθαριστική δουλειά του άλμπουμ. Ο Σάκης στα φωνητικά του είναι και πάλι συνεπής, ερμηνεύοντας με τον «σκληρό» συνήθη τρόπο του, θυμίζοντας τις παλιές εποχές του συγκροτήματος. Με την ίδια συνέπεια και ταλέντο προσφέρει και όσον αφορά την κιθάρα του, συγκροτώντας ένα πραγματικά αλληλοσυμπληρούμενο δίδυμο με τον Λάγιο.

Άξιοι συμπαραστάτες του, τόσο ο εξαιρετικός Θέμης Τόλης, η βελτίωση του οποίου είναι εμφανέστατη , όσο και ο ικανότατος Κώστας Βασιλακόπουλος, με πλήκτρα ιδανικά, που χαρίζουν ατμόσφαιρα χωρίς να φλυαρούν.  Οι στίχοι είναι αφηρημένοι και ποιητικοί, κλείνουν μέσα τους αρκετό συναίσθημα και αξίζουν την προσοχή του ακροατή. Αξίζει να αναφερθεί επίσης η συμμετοχή του Fernando Ribeiro των Moonspell, που συνέβαλε φωνητικά σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ, το "Among Two Storms".

 Το “A Dead Poem” καταφέρνει μέσα από την ηχητική του αυτή εξέλιξη,  να προσελκύσει οπαδούς από περισσότερα είδη της metal χωρίς όμως να γίνεται mainstream και τους Rotting Christ να γίνουν ίσως η πιο αναγνωρισμένη ελληνική metal μπάντα.

Comments