39 χρόνια από την κυκλοφορία του “Show No Mercy” των SLAYER!

39 χρόνια πριν, τέσσερα νεαρά παιδιά από το Bay Area της Καλιφόρνια, με έντονο θαυμασμό για τους Venom αλλά και τα ονόματα της NOWBHM, θέλουν να κάνουν κάτι έξω από τα συνηθισμένα παίζοντας μουσική κατ’ εξοχήν γρήγορη και βάναυση. Χρήματα για άλμπουμ δεν διατίθενται, αλλά αυτό δεν στέκεται εμπόδιο. Ωθούμενοι από την δίψα αλλά και την ακατέργαστη μεγάλη τους δύναμη, με τις οικονομίες του Tom Araya από τη δουλειά του ως θεραπευτής του αναπνευστικού και κάποια λεφτά του Kerry King, που δανείστηκε από τον πατέρα του, οι Slayer κυκλοφορούν το Show no mercy και μας συστήνουν με την ανελέητη μουσική τους. Και μπορεί η μπάντα να άσκησε μεγάλες επιρροές μέσα από τον ήχο της στο μέλλον, εδώ όμως έχουμε ένα προϊόν των δικών της επιρροών.

 

Ο ίδιος ο Arraya, επικαλείται τους Venom, Judas Priest, IronMaiden και Mercyful Fate για τη δημιουργία του δίσκου. Ο ήχος τους ξεχωρίζει πράγματι, για την πρωτόγνωρα μεγάλη ενέργεια και την επιθετικότητα του, μαρτυρώντας τις έντονες επιρροές από Venom, τη μοναδική μπάντα ως τότε που είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο. Μέσα στα θυελλώδη, δολοφονικά riff που κατακλύζουν το άλμπουμ, τα λυσσασμένα τύμπανα που θυμίζουν ποδοβολητά και τις γενικότερα φρενήρεις ταχύτητες που αναπτύσσουν, οι Αμερικανοί ενσωματώνουν και πολλά μελωδικά στοιχεία που παραπέμπουν σε NWOBHM, δημιουργώντας μια από τις μελωδικότερες δουλειές της καριέρας τους. Ακόμη και στα τραχιά, βάρβαρα φωνητικά του Arraya, εντοπίζονται καθαρά ουρλιαχτά σε υψηλούς τόνους που επίσης θυμίζουν λιγότερο thrash και περισσότερο τις heavy metal επιρροές τους. Στην επίτευξη του ακραίου αυτού αποτελέσματος, έρχονται να προστεθούν στίχοι σατανιστικής θεματολογίας και  μισανθρωπικής ιδεολογίας, διαμορφώνοντας μια κατάσταση απόλυτης θηριωδίας.

 

Το άλμπουμ, που σημείωσε τις υψηλότερες πωλήσεις που είχε πετύχει ποτέ η δισκογραφική τους, Metal Blade, περιέχει ορισμένα από τα καλύτερα κομμάτια τις καριέρας των Slayer και αν η παραγωγή του δεν ήταν τόσο κακή, ενδεχομένως να μιλούσαμε για ένα άλμπουμ αριστουργηματικού μεγέθους. Αναντίρρητα πάντως, το “Show no mercy”, με τον βίαιο και αντι-εμπορικό χαρακτήρα του, έχει μια δική του αισθητική, που το κάνει να ξεχωρίζει από τις μετέπειτα κυκλοφορίες της μπάντας, αποτελώντας το απόλυτο thrash άλμπουμ.

 

 

 

 

Comments