47 χρόνια από την κυκλοφορία του “Sad Wings of Destiny” των JUDAS PRIEST!

 

 

23 Μαρτίου του 1976, 47 ολόκληρα χρόνια πριν, οι Judas Priest, εγκαταλείπουν τα εγκόσμια και χρήζονται Metal Gods, μέσα από το Sad Wings of Destiny, μιας από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες του συγκροτήματος και ενός εκ των καθοριστικότερων στη διαμόρφωση του ιδιώματος του metal. Δεν είναι μόνο ότι εδώ μπαίνουν τα ισχυρότερα θεμέλια της πορείας τους, δεν είναι μόνο τα υπέροχα, διαχρονικά κομμάτια του, είναι πολύ περισσότερο η καινοτόμα φύση του  και η επιρροή που άσκησε, αφού αμέτρητοι ήταν αυτοί που προσπάθησαν στην πορεία να υιοθετήσουν τα πρωτοπόρα στοιχεία του.

 

 

Βρισκόμαστε έτσι στην πιο σκοτεινή πλευρά της πρώτης περιόδου των Βρετανών, στις τάξεις των οποίων πλέον έχει επέλθει σημαντική βελτίωση, ωριμότητα και οργάνωση συγκριτικά με το ντεμπούτο τους. Πραγματοποιώντας ένα τεράστιο άλμα προόδου λοιπόν, (άλλωστε συγκαταλέγονται στα συγκροτήματα που έκαναν σταδιακά και σταθερά βήματα προς την κορυφή, τροποποιώντας παράλληλα τον ήχο τους), αφήνουν στην άκρη τις  ψυχεδελικές επιρροές της αρχής τους, κρατούν ως ένα βαθμό τον progressive χαρακτήρα τους, δημιουργούν όμως μουσική με πιο άμεσο χαρακτήρα, δύναμη και όγκο.

 

Οι κιθάρες κρατούν τα ηνία ηχητικά, και εκπέμπουν ιδιαίτερα riff που συνδυάζουν κλασσικές φόρμες με αρκετές μελωδίες, ενώ όλα τα σολαρίσματα είναι υπέροχα και αλησμόνευτα. Σημαντική καινοτομία είναι ότι στη metal φύση των συνθέσεων τους, χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά ορισμένες δισολίες και οι Tipton και K.K. Downing, σολάρουν από κοινού.

 

Οι συνθέσεις έχουν έναν σκοτεινό χαρακτήρα, κάτι που τότε δε συνηθιζόταν, κουβαλούν μια υποβλητική, μυστηριώδη ατμόσφαιρα, είναι μελωδικές και πιασάρικες, με εναλλαγές στις ταχύτητες και στο σύνολο τους εντυπωσιακές. Μια δεύτερη καινοτομία του δίσκου, αποτελούν τα πρώιμα ψήγματα speed metal που συναντάμε σε περιπτώσεις όπως τα “The Ripper” και “Tyrant”.

 

Για τη φωνή του Rob Halford, τα λόγια είναι πραγματικά περιττά. Ο άνθρωπος είναι αυτοκράτορας του είδους και η φωνή του έχει επηρεάσει σε ασύλληπτο βαθμό, σε διάφορους χώρους του metal. Ακόμα ένα σημείο στο οποίο η μπάντα, πρωτοτυπεί, είναι η σκοτεινή φύση των φοβερών, φορτωμένων με συναισθήματα στίχων των κομματιών. Ήταν γενικά, μια δουλειά πολύ μπροστά από την εποχή της και σίγουρα η  απήχησή της θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, αν είχε κυκλοφορήσει από μεγαλύτερη δισκογραφική.

 

 

Σήμερα,  τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το “Sad wings of destiny”, αναγνωρίζεται για τη ζωτική συμβολή του στον προσδιορισμό του metal στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αλλά και για το γεγονός ότι βοήθησε στο να χτιστεί η βάση πάνω στην οποία σύντομα θα γεννηθεί ολόκληρο το NWOBHM. Αν επρόκειτο για ντεμπούτο, τότε θα μιλάγαμε για ένα από τα πραγματικά σπουδαιότερα στην ιστορία της μουσικής. Κρίνεται σίγουρα απαραίτητο στη δισκοθήκη, είτε οπαδών του συγκροτήματος, είτε οπαδών της πρώιμης περιόδου του heavy metal.

 

 

Comments