8/12/2004 – 8/12/2022…18 χρόνια από τη δολοφονία του DIMEBAG DARRELL…Αφιέρωμα του Rock Overdose

8 Δεκεμβρίου 2004. Οι Damageplan, το συγκρότημα του Dimebag Darrell μετά την διάλυση των Pantera, εμφανίζεται στο Villa Alrosa στο Ohio, Αμερική. Εκεί ένας fan ανεβαίνει στην σκηνή και σκοτώνει τον Dimebag.   Ακριβώς 18 χρόνια έχουν περάσει από τον άδικο θάνατο του μεγάλου αυτού κιθαρίστα και η metal κοινότητα, με την ευκαιρία της επετείου αυτής, αποτίνει τον δικό της φόρο τιμής στον Dimebag.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε διάφορες δηλώσεις που έχουν κάνει μέλη συγκροτημάτων τις τελευταίες μέρες για τον Dimebag. Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, παρουσιάζουμε μετά από αυτές, ένα μικρό αφιέρωμα στον κιθαρίστα που άλλαξε ριζικά το heavy metal στερέωμα. Παραθέτουμε την δισκογραφία του, συνεντεύξεις καθώς και συνδέσμους σχετικά με τον εξοπλισμό του και την προσέγγιση που είχε στην κιθάρα.

dimebag-darrell-july-2004-portrait-billboard-650

Scott Ian (Anthrax): “Με τόσο διαφορετικούς τρόπους, ήταν πάντα η καρδιά της παρέας. […] Περνούσε καλά μόνο όταν όλοι ήταν χαρούμενοι”.

Συνεχίζει μιλώντας για την μουσική των Pantera και την τεχνική του Dimebag ως κιθαρίστα: “ Άκου το “Walk” για παράδειγμα. Είναι δύο νότες και όμως είναι αναμφισβήτητα ένας heavy metal ύμνος. […] Και αυτό ήταν το ωραίο, πως ένας κιθαρίστας με τρομερή τεχνική μπορεί να γράψει ένα τόσο απλό riff, το οποίο όμως λειτουργεί με τους Pantera και μόνο, λόγω του Dimebag, του ποιος ήταν σαν κιθαρίστας και αυτό το συναίσθημα της διασκέδασης που έβαζε σε ό, τι έκανε”.

Slash: “Ήταν ένας απίστευτος κιθαρίστας. Ο ήχος τους ήταν τρομερός, το στυλ του μοναδικό και έγραφε ξεχωριστά riff. Ήταν ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες που εμφανίστηκαν μετά από αρκετό καιρό”.

Dave Grohl (Foo Fighters): “Πίσω στο 1998, Ozzfest στο Λονδίνο. Οι Corn ακύρωσαν και έβαλαν εμάς στην θέση τους. Θα παίζαμε μαζί με τους Slayer, τους Pantera και τους Black Sabbath. Θα παίζαμε μετά τους Pantera. Είχα τρομοκρατηθεί, νόμιζα πως θα μας έδερναν και πως η μπάντα μας δεν θα άρεσε σε κανέναν. Όταν παίζαμε κοίταξα για μια στιγμή στο πλάι και είδα τα μέλη των Pantera να τραγουδάνε τα λόγια από τα τραγούδια μας. Μετά γίναμε φίλοι. Εγώ ήμουν νευρικός και φοβισμένος, νόμιζα πως δεν θα κολλούσαμε. Αλλά αυτοί ήταν πολλοί ανοιχτοί. Το πώς προσπαθούμε να υποδεχόμαστε στα παρασκήνια τον κόσμο – αυτό το πήραμε από τους Pantera. Ο Dimebag Darrell είναι ο καλύτερος τύπος στον κόσμο”.

Sully Erna (Godsmack): “Αν κάποιος αξίζει να λέγεται rock star, αυτός είναι ο Dimebag”.

Brann Dailor (Mastodon): “Οι Pantera είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην εξέλιξη της heavy μουσικής, όρισαν ένα είδος της. […] Μαζί με τους Metallica ήταν από τις κύριες επιρροές για όποιον έπαιζε σκληρή μουσική. […] Μπορεί να πέθανε νέος, αλλά ήδη μας άφησε τόσα πολλά”.

Johannes Eckerstrom (Avatar): “Το riff είναι ο βασιλιάς και το riff έχει groove, σ’ αυτό οι Pantera είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα”.

Tyler Connolly (Theory Of A Deadman): “Φυσικά και οι Pantera αποτελούν με μεγάλη επιρροή για εμένα, όσον αφορά την κιθάρα. Ο Dimebag ήταν ένας από τους καλύτερους”.

Chad Grey και Tom Maxwell (Hellyeah): “Τα τραγούδια των Pantera είναι διαχρονικά. Και ο Dimebag ήταν πολύ φιλικός, πολύ προσιτός”.

Zoltan Bathory (Five Finger Death Punch): “Οι Pantera είναι μια μπάντα που έπρεπε να δεις live. […] Είχα κάνει ωτοστόπ για να πάω σε μια συναυλία τους στην Γερμανία, και άργησα πολύ, πρόλαβα μόνο τέσσερα τραγούδια. Κι’ όμως, δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Η δύναμη που είχε το show, τα grooves της μπάντας και το πώς έπαιζαν live ήταν απλά τρελό, ειδικά για τον Dimebag. Ο τύπος πήδηξε από ένα ηχείο και στην μέση άλλαξε πένα. Η μουσική τους αλλά και το πώς έπαιζαν ζωντανά, άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο καταλαβαίνω την μουσική αλλά και το πώς παίζω μουσική”.

Jonathan Davis (Korn): “Ένας τρομερός τύπος. Πάντα θα τον θυμόμαστε ως έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες που υπήρξαν. Αν δεν υπήρχε ο Dimebag, δεν θα υπήρχαν και οι Korn”.

 

Δισκογραφία:

Metal Magic” (Pantera)       (1983)
Projects in the Jungle” (Pantera)   (1984)
I Am the Night” (Pantera)   (1985)
Power Metal“(Pantera)        (1988)
Cowboys from Hell” (Pantera)      (1990)
Vulgar Display of Power“(Pantera)        (1992)
Far Beyond Driven” (Pantera)       (1994)
The Great Southern Trendkill” (Pantera)         (1996)
Official Live: 101 Proof “(Pantera)         (1998)
Reinventing the Steel “(Pantera)   (2000)
New Found Power” (Damageplan)        (2004)
Rebel Meets Rebel” (D.A.C. et C.F.H.)   (2006)

Έχει συνεργαστεί και με τους Anthrax σε κάποια τραγούδια τους:

Stomp 442“(1995):
Kingsize” (Guitar Solo) and “Riding Shotgun“(Guitar Solo)

Volume 8: The Threat Is Real“(1998):
Inside Out“(Guitar Solo) and “Born Again Idiot“(Guitar Solo)

Inside Out“(EP) (1998):
Inside Out“(Guitar Solo)

We've Come for You All“ (2003):
Strap It On” (Guitar Solo) and “Cadillac Rock Box“(Spoken Word Intro & Guitar Solo)

Και πολλές ακόμη συνεργασίες και solo με συγκροτήματα όπως:
King Diamond, Sebastian Bach κτλ.
ενώ θα γινόταν και μέλος των Megadeth, μετά από πρόσκληση του Dave Mustaine, αλλά αρνήθηκε γιατί είχε θέσει ως όρο να προσληφθεί και ο αδερφός του Vinnie Paul, κάτι που αρνήθηκε ο Mustaine καθώς είχε ήδη προσλάβει για drummer τον NickMenza.

Η στιγμη της δολοφονίας του Dimebag:

https://www.youtube.com/watch?v=aR8MocpHNIE

 

Συνέντευξη του Dimebag στο Guitar World:

http://www.guitarworld.com/dimebag-darrell-discusses-his-roots-gear-and-pantera-1994-guitar-world-interview

 

Συνέντευξη του Dimebag και του Phil Anselmo:

 

Εξοπλισμός του Dimebag:

http://www.guitargeek.com/dimebag-darrell-pantera-guitar-rig-and-gear-setup-2000/

 

 

 

 

Από τη στήλη του Rock Overdose "Σαν σήμερα"

 

Comments