Aenaon interview @ Rockoverdose.gr

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησαν στο Ζήση Πετκανά, ο Σπύρος και ο Αχιλλέας, μέλη της Θεσσαλικής black matal μπάντας των Aenaon...

-Πες μας για τη μπάντα των Αenaon, από πότε υπάρχετε ως συγκρότημα, από ποιά μέλη αποτελείστε, από που είστε και αν έχετε κυκλοφορήσει κάτι επίσημο

Σπύρος: Οι Aenaon υφίστανται ως ενεργό συγκρότημα από τα τέλη του 2005. Η αγάπη και η θέληση στο να δημιουργούμε μουσική, ήταν η αιτία της δημιουργίας των Aenaon. Κάποιες αλλαγές στο ήδη υπάρχον line-up δεν μας εμπόδισαν να κυκλοφορήσουμε το 2008 το πρώτο μας ep “Phenomenon” από την Bleak art records όπου και υπογράψαμε. Προέκυψαν κάποια live και ύστερα από την οριστικοποίηση του τελικού line-up, στα τέλη του 2009 αρχες 2010, ηχογραφήσαμε και κυκλοφορήσαμε τη δεύτερη μας δουλειά “ A Parallel Zoetrope” σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων υπό τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες Floga Records και Orkestral Promenade Productions.

-Πώς ακριβώς θα χαρακτήριζες το είδος της μουσικής σας, και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο είδος?

Αχιλλέας: Θα το χαρακτήριζα αγνό, σύγχρονο, πειραματικό black metal. Μάλλον θα έλεγα ότι ανήκουμε σε αυτό το ρεύμα που πολλοί αποκαλούν avantgarde metal και ο χαρακτηρισμός δεν με ενοχλεί καθόλου, εφόσον μιλάμε για τέχνη και την προσπάθεια να δώσουμε κάτι καινούργιο σε μια μουσική σκηνή που τείνει να αποκρυσταλλωθεί.

-Με ποιά θέματα καταπιάνεστε στιχουργικά, και ποιός είναι ο κυρίως στιχουργός και συνθέτης στη μπάντα?

Αχιλλέας: Ο στιχουργός είναι ο Astrous και του αρέσει να καταπιάνεται αρκετά είτε με φιλοσοφικά είτε με υπαρξιακά ζητήματα. Π.χ στο πρώτο μας EP επιλέξαμε ένα concept σχετικά με τη θεωρία του χάους. Στο I, tyrant θα καταπιαστούμε με την αρρωστημένη ανθρώπινη φύση, τον τύραννο που κουβαλάμε όλοι μέσα μας και τις μορφές της τυραννίας αυτής. Ο βασικός συνθέτης της μπάντας μετά το EP, είμαι εγώ με τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλης της μπάντας φυσικά.

-Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τους Ρουμάνους Satanochio?

Σπύρος: Η συνεργασία μας προέκυψε ύστερα από μια επικοινωνία που είχαμε μέσω myspace με το εν λόγω συγκρότημα. Οι Satanochio έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν πολλά στο χώρο του σκληρού ήχου, της underground σκηνής. Το ύφος μας πιστεύω ότι ταιριάζει αρκετά και ίσως αυτός να ήταν ο λόγος αυτής της συνεργασίας.

-Πες μας λεπτομέρειες για τη κυκλοφορία του "A Parallel Zoetrope".

Σπύρος: To “A Parallel Zoetrope” είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας ανάμεσα σε εμάς και τους Ρουμάνους Satanochio όπου κυκλοφόρησε σε βινύλιο από τις εταιρείες Floga Records και Orkestral Promenade Productions σε περιορισμένο αριθμό 500 αντιτύπων. Να τονίσω ότι Mastering στο τραγούδι μας "I, Tyrant", που συμπληρώνει τη split 7" βινυλική κυκλοφορία, έγινε στα νορβηγικά Strype Audio (Cod, DHG, Ihsahn, Darkthrone, Emperor, Arcturus, Virus, 1349, Keep Of Kallesin κ.α.)από τον Tom Kvalsvoll, ενώ το artwork φιλοτέχνησε ο μοναδικός Costin Chioreanu (Decrepit Spectre, Ulver, Aura Noir, Grave κ.α.).

-Μπορούμε να σας δούμε κάπου live? έχετε κλείσει κάτι για το προσεχές μέλλον?

Αχιλλέας: Για την ώρα έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία του album που είναι στα τελευταία στάδια και έχουμε παραδώσει την ψυχή μας σε αυτό. Ελπίζουμε να ανέβουμε στη σκηνή ξανά σύντομα, μόλις λύσουμε κάποια προβλήματα, όπως η αποχώρηση του Λάζαρου, του drummer, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

-Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας, και από που μπορεί να προμηθευτεί τη δουλειά σας?

Αχιλλέας: Νομίζω πως το myspace (http://www.myspace.com/aenaonband) μας είναι αρκετά λειτουργικό από κάθε άποψη και όποιος θέλει να προμηθευτεί την δουλειά μας, αρκεί να ακολουθήσει τα links. Είτε μέσω της Floga Records (www.flogarecords.com), είτε μέσω της Bleak Art Records (www.bleakartrecords.com), ακόμα και να επικοινωνήσει μαζί μας. Επίσης η δουλειά μας είναι διαθέσιμη και σε κάποια καταστήματα.

-Ποιά η γνώμη σου για την Ελληνική σκηνή?

Αχιλλέας: Εξελίσσεται σίγουρα εμπορικά. Όσο αφορά την ποιότητα της, θα έλεγα ότι πάντα θεωρώ ότι είχε καλές μπάντες. Αυτό που δεν κατανοώ, είναι γιατί δεν έχουν εμφανιστεί καινούργιες μπάντες να αφήσουν πίσω τις παλιές. Είμαστε ως έλληνες κολλημένοι ακροατές ή πραγματικά οι Rotting Christ ή οι κάθε Rotting Christ είναι αξεπέραστοι?

-Βλέπεις κάποια πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν?

Αχιλλέας: Η πρόοδος είναι αναμενόμενη σε μια εποχή που η μουσική που αγαπάμε γίνεται μόδα. Περισσότεροι ακροατές περισσότεροι καλοί μουσικοί και συγκροτήματα. Δυστυχώς όμως όταν μια ιδεολογία, έστω και τόσο αφελής όπως αυτή του Black Metal γίνεται μόδα, δύσκολο να μην υπάρξουν ποιοτικές απώλειες. Εάν υπάρχει ποιοτική πρόοδος, υπάρχει εκεί που υπάρχει πάντα. Στο underground. Το καλό underground, που αναπόφευκτα θα γίνει και αυτό κάποτε μόδα. Το έχουμε ξαναδεί και θα το βλέπουμε για πάντα. Είναι η φυσιολογική ροή των πραγμάτων.

Έχεις ξεχωρίσει και άλλες μπάντες από το χώρο της Black Metal σκηνής?

Αχιλλέας: Θα έλεγα ότι όλοι μας στην μπάντα έχουμε κάποια σημαντικά κοινά γούστα και αντιλήψεις γύρω απ’ το τι θεωρούμε αξιόλογο στην εποχή μας. Οι Shining, Code, Enslaved, Akercocke, Arcturus, In Lingua Mortua, Khold, Den Sakaaldte, Celeste και πάρα πολλές άλλες μπάντες είναι κοινές αξίες για τη μπάντα, όπως φυσικά και η κλασική black metal σκηνή της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

-Θες να μας πεις ποιές είναι οι αγαπημένες σου μπάντες, σε Ελλάδα, αλλά και διεθνώς?

Αχιλλέας: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αδυναμία στην ελληνική σκηνή. Θα έλεγα ότι το τελευταίο Septic Flesh όπως και το Varathron ήταν αρκετά καλές δουλείες. Συμπαθούμε επίσης ιδιαίτερα συγκροτήματα όπως οι Show Your Face, Agnes Vein, Echidna, Τardive Dyskinesia, Universe 217, Kodex Profanis και Ηοrdes of Decay. Επίσης οι No Hand Path μου αρέσουν αρκετά και πιστεύω ότι ακολουθούν πολύ καλό δρόμο. Από έξω, μου αρέσουν πάρα πολύ μπάντες όπως οι Enslaved, Shining, Code, Arcturus, Dodheimsgard και φυσικά η σουηδική κλασική σκηνή Dissection, Dark Funeral, Naglfar και πολλές άλλες!

-Ποιά η γνώμη σου για το διαδίκτυο?

Αχιλλέας: Το λατρεύω. Είναι το μοντέλο της ανθρωπότητας. Είναι η απόδειξη της δύναμης της ανθρώπινης επικοινωνίας.

-Πιστεύεις ότι βοηθάει τα συγκροτήματα?

Αχιλλέας: Πιστεύω ότι η ευκολία διάδοσης της μουσικής (mp3, file-sharing κτλ), αλλά και των λειτουργιών προώθησης (social networks κτλ) των συγκροτημάτων ουσιαστικά απαιτούν την ίδια αφοσίωση που απαιτούσε η προώθηση παλαιότερα, απλώς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι η πρόσβαση στη μουσική των συγκροτημάτων είναι εύκολη και φυσικά αυτό είναι καλό, όμως, το να πετύχεις την αναγνώριση μέσα σε αυτό το χάος από μετριότητες και εμπορικές ή επιτηδευμένες αηδίες εξακολουθεί να είναι μαραθώνιος.

-Κλείνοντας, ήθελες κάτι να προσθέσεις για τους Αenaon, και για τους αναγνώστες του site μας?

Σπύρος: Εάν το EP και τώρα το I, tyrant έχουν τη δύναμη ν’ αγγίξουν κάποιους ακροατές, είμαι σίγουρος ότι η επόμενη δουλειά μας θα τους καθηλώσει. Ευχαριστούμε εσένα και το Rock Overdose για την υποστήριξη! Κάνετε πολύ καλή και αξιόλογη δουλειά!

-Να είσαι καλά, εύχομαι καλή συνέχεια σε ότι κάνετε!

Comments