Οι Φινλανδοί Oz είναι ένα συγκρότημα που ξεκίνησε την πορεία του το 1977 αλλά το 1991 διέλυσε.Δέκα χρόνια λοιπόν μετά την τελευταία τους κυκλοφορία,κι αφού πέρυσι επανασχηματίστηκαν,κυκλοφορούν τον νέο τους δίσκο με τίτλο "Burning leather".
Πιστοί στο στύλ τους,παραδοσιακό αγνό heavy metal,έρχονται πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.Και το καταφέρνουν πολύ καλά στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου.
Συνθέσεις που κινούνται σε αρκετά γρήγορους ρυθμούς και ταχύτητες,που κάπου κάπου φλερτάρουν με το speed metal,ογκώδη και βαριά riffs,και φανερή διάθεση να μείνουν προσηλωμένοι στον ήχο περασμένων δεκαετιών.Βέβαια σίγουρα έχουν εκμοντερνιστεί ελαφρώς χωρίς όμως να πλησιάζουν ιδιαίτερα σημερινά ακούσματα.Αυτό όπως πάντα αποτελεί δίκοπο μαχαίρι αλλά αυτή είναι η επιλογή τους.
Ο δίσκος ξεκινά φρενιασμένα και με ένα εκπληκτικό "Dominator".Και μέχρι ενός σημείου συνεχίζει έτσι.Με τίγκα metal,με κύριο χαρακτηριστικό την φοβερή δουλειά στον κιθαριστικό τομέα,αφού παντού παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα τραγούδια,με ατελείωτα κι έξυπνα leads,πολύ ωραία γυρίσματα και κολασμένα solos.
Τα τύμπανα λυσσομανάνε απο πίσω δημιουργώντας ένα ασήκωτο υπόβαθρο,ενώ το μπάσο ακολουθεί πιστά.Τα φωνητικά είναι καθαρά και με μπόλικη δύναμη και γρέζι.
Κάπου πρός την μέση όμως του δίσκου,οι Oz αποφασίζουν να ξεφύγουν κάπως απο την ήδη υπάρχουσα ατμόσφαιρα,και τείνουν σε πιό rock 'n' roll και hard rock attitude,ελαφραίνοντας ταυτόχρονα και τον ήχο.Χωρίς να μπορείς να πείς ότι αυτή η αλλαγή είναι κακή,πάντως εμένα μου έδωσε την αίσθηση ότι δημιουργεί μια κοιλιά στον δίσκο.
Τα πράγματα επανέρχονται σε πλήρως κανονικούς ρυθμούς πάλι αργότερα και μέχρι το τέλος του δίσκου,και αποκαθίσταται η "τάξη".Έτσι καταφέρνουν να σε αφήσουν με πολύ ευχάριστη τελική εντύπωση.
Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και μια επανεκτέλεση του “Turn the Cross Upside Down” ανάμεσα στα νέα τραγούδια.
Μπορεί ο δίσκος να μην είναι κάτι το ανυπέρβλητο,είναι όμως πέρα από κάθε αμφιβολία ένα πολύ ελπιδοφόρο comeback,με μερικά τραγούδια που σίγουρα θα ταλαιπωρήσουν σβέρκους και με μια πολύ ευδιάθετη διάθεση.Μήπως τελικά αρκούν λίγα πράγματα για να νιώσεις καλά ακούγοντας έναν δίσκο? Πιστεύω ότι το "Burning leather" διαθέτει παραπάνω απο λίγα...
01. Dominator
02. Searchlights
03. Let Sleeping Dogs Lie
04. Fire In The Brain
05. Seasons In The Darkness
06. Turn The Cross Upside Down
07. Burning Leather
08. Gambler
09. Enter Stadium
10. Total Metal
11. Third Warning
Για το Rockoverdose.gr
Πάνος Warlord Μπούγαλης



