Σαν Σήμερα… (Malmsteen,Anselmo,Iron Savior,Savatage,Kiss,Queen,SOAD,The Suicidal Tendencies)

A STAR IS BORN

  • Τα 49 κλείνει σήμερα ένας από τους πιο ταλαντούχους ροκ κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Yngwie Malmsteen. Με ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα για τον Jimi Hendrix να του αλλάζει τη ζωή και να του δίνει τον έναυσμα να ασχοληθεί με τη μουσική, ξεκίνησε από τα δέκα του με την πρώτη του μπάντα που έφτιαξε με ένα φίλο του. Μέχρι τα είκοσι του είχε κυκλοφορήσει το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, το “Rising Force” και από πολύ νωρίς απέδειξε ότι είχε έρθει για να μείνει. Έχει στο ενεργητικό του 18 άλμπουμ και το νεοκλασσικό του στυλ, έχει επιρρεάσει αρκετούς σύγχρονους μουσικούς. Το 1988 μάλιστα τιμήθηκε από τη Fender όντας ο πρώτος μετά  τον Eric Clapton που του έχει γίνει ανάλογη διάκριση.

 

 

 

  • Σαν σήμερα, στις 30 Ιουνίου του 1968, γεννήθηκε ο Phil Anselmo (Philip Hansen Anselmo) γνωστός κυρίως για τη θητεία του ως τραγουδιστής στους Pantera, στους οποίους ενσωματώθηκε το 1987. Έμεινε στο συγκρότημα για δεκαέξι χρόνια και κυκλοφόρησε μαζί τους έξι άλμπουμ, αποτέλεσε όμως σημαντικό παράγοντα στη διάλυση τους αφού στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών από μέρος του άρχισε να δημιουργεί εντάσεις και προβλήματα στους κόλπους της μπάντας. Την περίοδο που διανύουμε είναι frontman του Αμερικάνικου heavy metal supergroup “Down” ενώ ασχολείται παράλληλα και με άλλα project κατά καιρούς.

 

 

 

 

  • Τα 66 κλείνει σήμερα ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του hardcore, ο Roger Miret των Agnostic Front. Γεννημένος στις 30 Ιουνίου 1964 στην Κούβα, ο Miret μπήκε στο συγκρότημα το 1982 και από τότε έγινε ο ηγέτης τους. Θεωρείται ένας από τους νονούς του hardcore και ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξάπλωση του. Με τους Agnostic Front έχει κυκλοφορήσει 10 studio δίσκους ενώ με το punk rock συγκρότημα του, Roger Miret And The Disasters, άλλους 4.

 

 

ALBUM ANNIVERSARY

 

 

  • 15 χρόνια πριν, οι Γερμανοί Iron Savior, των Kai Hansen, Piet Sielck και Thomen Stauch, κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ και κερδίζουν πανάξια μια θέση στον κόσμο της Power Metal. Τι κι αν ξεκίνησαν για να υλοποιήσουν ένα project και μόνο; Αυτή ήταν τελικά μόνο η αρχή και όχι μόνο ένα απλό πείραμα. Βασισμένος σε ιστορία επιστημονικής φαντασίας, ο δίσκος αυτός ξεχωρίζει γιατί δεν αποτελείται μόνο από  καλοπαιγμένη power metal μουσική στο σύνηθες γρήγορο τέμπο αλλά παρουσιάζει και μια ποικιλία στην συνθετική του προσέγγιση που φαίνεται σε αρκετά κομμάτια.

 

 

 

 

  • 26 χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία του “Fight for the rock” , τέταρτου άλμπουμ των Savatage. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα δίσκο που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις, που δίχασε τον κόσμο, ακόμα και την ίδια την μπάντα θα έλεγε κανείς. Η ιστορία θέλει τη δισκογραφική τους, Atlantic Records, να πιέζει το συγκρότημα προς μια πιο εμπορική κατεύθυνση και μάλιστα λέγεται πως τα κομμάτια του δίσκου είχαν γραφτεί από τον Jon Oliva για άλλους καλλιτέχνες. Και μολονότι υπάρχουν αρκετοί οπαδοί του συγκροτήματος που θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές καλές στιγμές στο “Fight for the rock”, κάτι το οποίο μεταγενέστερα και ο ίδιος ο Oliva σημείωσε, εκείνη την εποχή η εικόνα μοιάζει αρκετά ζοφερή για την μπάντα.

 

 

 

 

 

  • Πίσω στο 1977, οι Kiss, βρισκόμενοι στο υψηλότερο σημείο της δημοτικότητας τους, κυκλοφορούν σαν σήμερα το έκτο άλμπουμ τους, το “Love Gun”, που κερδίζει υψηλές βαθμολογίες από τους κριτικούς αλλά και την αποδοχή του κόσμου κάνοντάς το πλατινένιο δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του. Είναι ο πρώτος δίσκος με τον Ace Frehley να εκτελεί τα κύρια φωνητικά καθήκοντα για λογαριασμό της μπάντας και ο τελευταίος που διατηρεί την αρχική σύνθεση στο σύνολο της αφού στη συνέχεια ο ντράμερ Peter Criss αντικαθίσταται από τον Anton Fig.

 

 

 

 

 

 

  • 32 χρόνια συμπληρώνονται από την κυκλοφορία του πιο επιτυχημένου εμπορικά δίσκου των Queen, του “The Game”. Είναι  ο μοναδικός δίσκος τους που έγινε νούμερο 1 σε πωλήσεις στην Αμερική έχοντας πουλήσει μέχρι σήμερα 4,5 περίπου εκατομμύρια αντίτυπα μόνο εκεί. Μεταξύ άλλων το άλμπουμ περιέχει το δεύτερο πιο πολυπαιγμένο από τα ραδιόφωνα ροκ κομμάτι μετά το “Stairway to Heaven”, το θρυλικό “Another one bites the dust”. Για πρώτη φορά το συγκρότημα χρησιμοποιεί συνθεσάιζερ δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στον ήχο του που πλέον κινείται σε πιο ποπ-ροκ κατεύθυνσεις. Συνολικά υπολογίζεται ότι το “The Game”, διάρκειας σημειωτέον σχεδόν 36 λεπτών μόνο, έχει πουλήσει περίπου 12 εκατομύρια αντίτυπα παγκοσμίως. 

 

 

 

  • Εικοσαετία κλείνει σήμερα το “The Art of Rebellion” των The Suicidal Tendencies, άλμπουμ που κυκλοφόρησε από τη Sony Music και θεωρείται γενικώς μια πειραματική δουλειά για τους Αμερικάνους. Προφανώς επιρρεασμένοι και από το μουσικό ρεύμα της εποχής που επικρατεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι Suicidal Tendencies αφήνουν πίσω τις thrash metal επιρροές τους και συνολικότερα το ύφος του παρελθόντος τους, κινούμενοι σε ένα πιο αργό τέμπο, προσθέτοντας μπόλικα progressive στοιχεία και δημιουργώντας έναν ήχο που παραπέμπει περισσότερο σε alternative πλαίσια.  Η συγκεκριμένη δουλειά της μπάντας κερδίζει τους κριτικούς και το κοινό, το άλμπουμ γίνεται χρυσό και πιάνει τη 52η θέση του Billboard 200. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι συντελεί στο να αυξήσει τους οπαδούς της, προσθέντοντας αρκετούς νέους στους ήδη υπάρχοντες.

 

 

 

  • Σαν σήμερα τέλος, και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου του 1998, έρχονται να ταράξουν τα νερά του metal κόσμου, τέσσερις τύποι αρμένικης καταγωγής, από τη Νότια Καλιφόρνια. Το όνομα της μπάντας τους; System of a down ασφαλώς και ο δίσκος τους ο ομώνυμος και πρώτος τους, δέχεται θετικές κριτικές και δύο χρόνια αργότερα γίνεται χρυσός. Με μουσική που όπως λένε και οι ίδιοι δεν μπορείς να την κατηγοριοποιήσεις σε κάποιο είδος (μάλιστα ο Malakian έχει δηλώσει απεχθάνεται το χαρακτηρισμό nu-metal), με στίχους που τους χαρακτηρίζει μια επαναστατική διάθεση και πραγματεύονται την πολιτική, τη θρησκεία και γενικότερα ζητήματα των καιρών μας, οι System of a down ήρθαν για να κάνουν κάτι πέρα από τα γνωστά, τα τετριμμένα. Στόχος τους που γίνεται εμφανής και από το ντεμπούτο τους, είναι να μη μοιάζουν σε τίποτα με καμία άλλη mainstream μπάντα απλώς να ανήκουν στη δική τους μουσική σκηνή.

 

Για το RockOverdose.gr: Χαρά Νέτη

Comments