Ανταπόκριση: ELUVEITIE – Skalmold – Wind Rose στο Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη, 14/2/2015

Σάββατο βράδυ και για την έξοδο μας σήμερα έχουμε, folk συναυλιάρα με Eluveitie και τις μπαντάρες Skalmold και Wind Rose για support. Τους Ελβετούς του είχαμε δει και πριν 2 χρόνια  μαζί με Sabaton οπότε ξέραμε λίγο πολύ τι θα περιμέναμε ενώ τα άλλα συγκροτήματα έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στην πόλη μας.

 

Οι πόρτες άνοιξαν λίγα λεπτά πριν τις 19:30 και ο λίγος κόσμος που είχε μαζευτέι μέχρι εκείνη την στιγμή μπήκε μέσα στον συναυλιακό χώρο.  Στις 20:00 ακριβώς οι, Ιταλοί Wind Rose ανεβαίνουν στην σκηνή για να μας ξεσηκώσουν για τα επόμενα 40 λεπτά με τους ήχους τους. Το συγκρότημα παρουσίασε υλικό αποκλειστικά απο τον τελευταίο του δίσκο "Wardens of the West Wind" που κυκλοφόρησε μεσα στον 2015. Το ύφος της μπάντας ηταν καθαρό power metal με δυνατα riff και πιασάρικη φωνή. Ο ήχος ήταν ικανοποιητικός για support group αν και σε κάποια σημεία η φωνή καλυπτόταν από κιθάρες και μπάσο.  

 

Wind Rose Set List:

1.     Intro

2.     Age Of Conquest

3.     Heavenly Minds

4.     The Breed Of Durin

5.     Ode To The West Wind

6.     Born in The Cradle Of Storms

7.     Rebel and Free

 

Στην συνέχεια μετά από μια 20λεπτη παύση για να ετοιμαστεί η σκηνή, την σκυτάλη παίρνουν οι Ισλανδοί    Skalmold για να ταράξουν τα νερά του Principal Club Theater, με τον Viking metal ήχο τους. Για την επόμενη ώρα, αυτό που επικράτησε δεν είχε προηγούμενο, με αποτέλεσμα οι Skalmold να θεωρηθούν προσωπικά από τα καλύτερα support συγκροτήματα που έχουν περάσει από την πόλη και αναμφισβήτητα από τα ανερχόμενα στο σύντομο μέλλον. Το συγκρότημα χρονολογείται απο το 2009 και έχει στο ενεργητικό του 4 full-length άλμπουμ και ένα single. Ο ήχος παραμένει καθαρός και γι’αυτο το συγκρότημα αφού όλα τα όργανα ακούγονταν επαρκώς και οι μελωδίες του αρμόνιου δεν χανόντουσαν ανάμεσα στον ήχος κιθάρας και μπάσου.  Σίγουρα, ένα απο τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της μπάντας είναι όλα της τα μέλη συμμετείχαν στα φωνητικά, δημιουργώντας εντυπωσιακές πολυφωνίες. Προφανώς και το folk στοιχείο και τα ορχηστρικά κομμάτια δεν έλειπαν απο τις συνθέσεις τους, σχηματίζοντας μια μουσική πανδαισία. Καλύτερες στιγμές της εμφανισης τους, μπορούν να θεωρηθούν άνετα οι αποδόσεις των κομματιών  " Kvaðning " και " Gleipnir ".

 

Τέλος και οι υπέροχοι Skalmold που ευχαρίστησαν εγκάρδια το κοινό και έδειξαν κάθε καλή πρόθεση και σειρά έχουν τώρα οι headliners της βραδιάς, Eluveitie.

 

Για αρχή, θα αποτελούσε παράλειψη να μην τονιστεί το υπέροχο παρουσιαστικό της σκηνής. 2 μεγάλα υψωμένα stands στο πίσω μέρος για τα μέλη της μπάντας με φόντο το εξώφυλλο του νέου τους δίσκου " Origins", άλλα 2 stands πιο μπροστά και άπειρα φωτορυθμικά. Δυστυχώς ο κόσμος ήταν αισθητά λίγος αν και μικρό το κακό. Και έτσι μια απο τις καλύτερες συναυλίες στην Θεσσαλονίκη ξεκινάει. PURE FUCKING FOLK METAL. Με τις παραπάνω 4 λέξεις, πιστεύω πως μπορούν να περιγραφούν όλα όσα ζήσαμε μέχρι την λήξη της συναυλίας.

 Τα φώτα σβήνουν, ξεκινάει το Intro του Origins, η μπάντα ανεβαίνει στην σκηνή και με την μια ξεκινάει το "King ". Μία φρενίτιδα μας έπιασε απο κάτω η αλήθεια είναι και όχι άδικα. Αν και είχα μια φοβία πως ο ήχος θα ήταν μέτριος και τα πνευστά δεν θα ακουγόντουσαν επαρκώς όπως έγινε το 2013, ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ό ήχος ευτυχώς ηταν κρύσταλλο και όλα τα όργανα ακουγόντουσαν στην εντέλεια. Η μπάντα σε μεγάλα κέφια και σε καταπληκτική απόδοση με τον Chriegel να αποδεικνύει πως είναι από τους πιο θεατρικούς frontman στο είδος του. Ο άνθρωπος πραγματικά ένιωθε την κάθε στιγμή. Στην συνέχεια, χωρίς διακοπή ακούμε "Nil” και στο τέλος του ο Chriegel καλησπερίζει το κοινό της Θεσσαλονίκης αναφέροντας πόσο χαρούμενοι είναι που επέστρεψαν μετά από 2 χρόνια. Μετά ακολουθεί "The Darkness"  και στην συνέχεια το πρώτο μεγάλο hit της βραδιάς, το "Thousandfold" με το κοινό να τραγουδάει ακατάπαυστα και μετά ή πρώτη έκπληξη, ακούγοντας ένα παλιό τραγούδι απο το "Spirit " του μακρινού 2006        με τίτλο "AnDro ",. Η αλήθεια είναι πως το συγκρότημα, έδωσε βάση στο set list κυρίως στον νέο τους δίσκο, το οποίο δικαιολογείται απολύτως, αφού απο η περιοδεία γίνεται για να προωθηθεί ο καινούργιος τους δίσκος. Μετά απο ένα ακόμα κομμάτι του "Origins ", ήρθε σειρά για ένα κομμάτι του "Omnos "  από το "Arcane Dominion”. Πραγματικά, όσο συμπαθητική και να ειναι η στουντιακή ακουστική εκτελεσή, η ζωντανή του, το κάνει τουλάχιστον μαγευτικό κομμάτι, γενώντας μας σε όλους το μεγάλο ερώτημα. Πότε θα γραφτεί το δεύτερο μέρος του "Arcane Dominion ". Η συνέχεια μας βρίσκει με την Anna Murphy, απευθυνόμενη στο κοινό να ρωτάει αν το επόμενο τραγούδι θέλουμε να το ακούσουμε στα (αρχαία) Ελβετικά ή στα Αγγλικά με το κοινό να ψηφίζει το πρώτο. Έτσι και έγινε, και με την Anna στα φωνητικά το  "Call Of The Mountains" μάγεψε το πλήθος, το οποίο τραγούδησε καθε δευτερόλεπτο του ρεφρέν.  Άλλες, αξιοσημείωτες στιγμές της βραδιάς ήταν τα κλασσικά κομμάτια του "Helvetios”, Alesia και Rose For Epona, με την Murphy να μας δείχνει πως δίχως υπερβολές, έχει φωνάρα. Επίσης, μας έπιασε ανατριχίλα στο άκουσμα του "Quoth the Raven" και φυσικά του "Tagernako" για κλείσιμο. Χαλαρά το "Tagernako" είναι από τα ιδανικότερα τραγούδια για εναν ξέφρενο χορό....

Το συγκρότημα ευχαρίστησε το κοινό κατέβηκε απο την σκηνή ενώ λίγο αργότερα ακούστηκε απο τα ηχεία ο επίλογος από το "Helvetios”, με το συγκρότημα να εισέρχεται στην σκηνή με το ομώνυμο κομμάτι. Κανονικός χαμός επικράτησε κάτω απο την σκηνή. Και τέλος η στιγμή που όλοι περιμέναμε, ο απόλυτος folk metal ύμνος, το τραγούδι που καθιέρωσε τους Eluveitie ως μια από τις καλύτερες ενεργές folk metal μπάντες, το  "Inis Mona". Κοινό και συγκρότημα γίναν ένα, σε ολών τα πρόσωπα ένα χαμόγελο είχε σχηματιστεί και σίγουρα όλων η φωνη είχε κλείσε μετα απο αυτή την συναυλία.

Κάπως έτσι μετά από περισσότερο απο 100 λεπτά το συγκρότημα αποχαιρετά για τελευταία φορά τον κόσμο της Θεσσαλονίκης και κατεβαίνει απο την σκηνή.

Ήταν ένα υπέροχο Σαββατόβραδο και μακάρι να επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια.

Eluveitie Set List:

1.     Intro

2.     King

3.     Nil

4.     From Darkness

5.     Thousandfold

6.     AnDro

7.     Sucellos

8.     Omnos

9.     The Call of The Mountains

10.   The Nameless

11.    Inception

12.    Hope

13.   Kingdom Come Undone

14.  Alesia

15.  The Sliver Sister

16.   Carry The Torch

17.  A Rose For Epona

18. Quoth the Raven

19. Tagernako

Encore:

20.Helvetios

21.  Inis Mona

 

Για το Rock Overdose,

Στέφανος "Πίτας" Δαλακιουρίδης

Φωτογραφίες:  Κωνσταντίνα Κουγιουμτζόγλου

 

     

Comments