GOETIC EQUIVALENT – “Goetic Equivalent”

GE

 

Ελληνικής Black Metal σκηνής συνέχεια. Αυτή τη φορά, σειρά έχει ο πρώτος δίσκος των Goetic Equivalent, που όπως είχα γράψει σε προηγούμενη κριτική μου, τον περιμέναμε σε λίγο καιρό. Στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος δίσκος είχε κυκλοφορήσει, από την ίδια την μπάντα, το 2004, απλά τώρα θα κυκλοφορήσει επίσημα από την Ordo MCM. Για το ίδιο το συγκρότημα, δυστυχώς, δεν ξέρουμε τίποτα, μιας και πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό τους δεν υπάρχουν πουθενά, οπότε θα περάσουμε κατευθείαν στο δίσκο τους.

 

Tο “Goetic Equivalent” θα λέγαμε πως ακολουθεί πιστά το εγχειρίδιο των βημάτων που θα πρέπει να ακολουθήσεις, προκειμένου να συνθέσεις έναν Black Metal δίσκο. Στο δίσκο υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία, που περιμένει κανείς να ακούσει σε μία τέτοια κυκλοφορία. Έχουμε λοιπόν τα καταιγιστικά ξεσπάσματα, με τις γρήγορες κιθάρες, που πότε είναι μονότονες και πότε μελωδικές, και τα blast beat, τα δηλητηριώδη, μοχθηρά φωνητικά και την άκρως σκοτεινή ατμόσφαιρα. Επίσης, κάτι που πάντα ταιριάζει σε ένα Black Metal άλμπουμ, η παραγωγή είναι λίγο θολή, γεγονός που δίνει στο τελικό αποτέλεσμα μία πινελιά old-school συναισθήματος.

 

Πέρα από τα παραπάνω στάνταρντ στοιχεία, υπάρχουν και κάποια ακόμα, που και αυτά συναντούνται συχνά πυκνά σε κυκλοφορίες τέτοιου είδους. Μιλάω για το groove και για τα Doom περάσματα. Καθόλη τη διάρκεια του δίσκου, υπάρχουν groovy περάσματα, που αλαφρύνουν την ατμόσφαιρα, έστω και για λίγο, ενώ, από την άλλη, οι ταχύτητες πέφτουν σε αρκετά σημεία και οι αργοί Doom ρυθμοί καθιστούν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο ζοφερή. Και αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό στα δύο τελευταία κομμάτια του δίσκου, όπου τα Doom μέρη κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους.

 

Έχοντας ακούσει αρκετές φορές το “Goetic Equivalent”, δεν μπορώ να πω πως βρήκα κάτι το αρνητικό στα 8 κομμάτια του. Η δουλειά που έχει γίνει είναι καλή και είναι σίγουρο ότι ο αμετανόητος οπαδός του παραδοσιακού Black Metal θα γουστάρει. Από την άλλη όμως, δεν έχει εκείνο το στοιχείο που θα τον κάνει να ξεχωρίσει, από τις υπόλοιπες άπειρες Black Metal κυκλοφορίες. Κάτι για το οποίο θα σε ξαφνιάσουν και θα κάνει τη συγκεκριμένη κυκλοφορία να μείνει στο μυαλό σου. Αν οι Goetic Equivalent βάλουν στη μουσική τους αυτό που θα τους κάνει να ξεφύγουν από τα στενά όρια του παραδοσιακού Black Metal, τότε θα μιλάμε για μία σαφώς ανώτερη κυκλοφορία.


Βαθμολογία 68/100

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος


 

Comments