VALFREYA – “Promised Land”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Μαρτίου 2017

 

Πέντε χρόνια πήρε στους Καναδούς Valfreya για να καταφέρουν να κυκλοφορήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους, στην προσπάθειά τους να βελτιωθούν και να τελειοποιήσουν τον ήχο τους. Ίσως επειδή το ντεμπούτο τους ναι μεν ήταν καλό, αλλά ειδικά εκείνη την περίοδο ο ήχος που πρεσβεύουν, το μελωδικό folk/death/black (ή viking όπως θέλουν κάποιοι να το αποκαλούν) ήταν τόσο

 

Έτσι λοιπόν, υπάρχουν κάποια πράγματα εδώ τα οποία δείχνουν μια διαφοροποίηση, χωρίς ωστόσο να χάνουν την αναγνωρισιμότητα και τη φλόγα τους. Ο ήχος έχει γίνει βαρύτερος, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις ταχύτητες και την επιθετικότητα, χωρίς να διαγράφονται οι folk μελωδίες και τα 'επικά' ρεφραίν. Αυτό το μοτίβο επικρατεί σχεδόν σε όλο το άλμπουμ, χωρίς να λείπουν και λίγες πιο 'ανάλαφρες' στιγμές. Το ατού των Καναδών σε σχέση με άλλα σχήματα του είδους όμως, είναι πως τις χρησιμοποιούν σαν ενίσχυση των βαρύτερων σημείων και σαν 'σφήνες ανάσας' και όχι σαν πρωταγωνιστικό στοιχείο, προσπαθώντας να γράψουν 'χιτάκια'.

 

Ένα ακόμα στοιχείο που τους κάνει ξεχωριστούς, είναι πως χρησιμοποιούν μεν προφανώς το concept των Vikings, όχι όμως τις στιγμές μεγαλείου και δόξας που ακολούθησαν από τις κατακτήσεις και της κυριαρχίας τους, αλλά τα γεγονότα που ξεκίνησαν την ιστορία, την προετοιμασία τους δηλαδή για τα ταξίδια. Κάτι που κάνει το στιχουργικό και το μουσικό κομμάτι απόλυτα ταιριαστό, με αποτέλεσμα το ένα να συμπληρώνει το άλλο. Εξάλλου, θα βρείτε και σημεία τραγουδισμένα στα Γαλλικά, τη δεύτερη κύρια γλώσσα των Καναδών.

 

Μπορεί το ντεμπούτο των Καναδών να πέρασε απαρατήρητο μέσα στον κυκεώνα της έκρηξης της μόδας του είδους, αυτό εδώ το άλμπουμ όμως αξίζει την προσοχή σας. Δεν θα αλλάξει την ιστορία, αλλά δείχνει τις ικανότητες του συγκροτήματος να σταθεί επάξια στα υπόλοιπα αναγνωρισμένα συγκροτήματα του είδους με σοβαρότητα και στιβαρότητα, στοιχεία που διακρίνουν αυτήν εδώ τη δουλειά. Ειδικά για όποιον προτιμά τη βαρύτερη και επιθετικότερη εκδοχή του είδους, επενδύστε άφοβα.


Βαθμολογία: 80/100

 

Για το Rock Overdose,

Σταύρος Πισσάνος

 

 

 

 

 

 

 


Comments