TUSMØRKE – “Hinsides”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Μαΐου 2017

 

Τελευταία παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση σχημάτων στην Σκανδιναβική prog rock σκηνή, που στο αρχετυπικο 70's prog rock προσθέτουν σε μεγάλες δόσεις είτε στοιχεία ψυχεδέλειας, είτε παραδοσιακή folk από τη χώρα τους, και τα προσφέρουν με στίχους στη μητρική τους γλώσσα. Οι Νορβηγοί Tusmørke είναι από τους πρώτους που το ξεκίνησαν, και χρησιμοποιούν όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία ανακατεμένα στη μουσική τους, χωρίς αυτή να βγαίνει δύσπεπτη ή δύσκολη. Ίσα ίσα που είναι πολύ προσιτή και ευχάριστη.

 

Πλέον έφτασαν αισίως στο τέταρτό τους άλμπουμ, το οποίο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως πρόκειται για το πιο ώριμο τους, αλλά και το πιο πλούσιο μουσικά άλμπουμ τους. Επίσης, πρόκειται για το πρώτο τους άλμπουμ στο οποίο συναντάμε ένα τραγούδι με Αγγλικούς στίχους. Ο πάντα ζεστός και fuzzy ήχος τους εμπλουτίζεται και εδώ με έντονες folk και ψυχεδέλικες ενορχηστρώσεις, μόνο που εδώ πλέον λαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο και κάνουν μεγάλη διαφορά στην ακρόαση του δίσκου.

 

Σε συνδυασμό και με την ωρίμανση των συνθέσεων, όπως προαναφέραμε και πιο πάνω, το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό για τους λάτρεις του ήχου. Αποκορύφωμα, ωστόσο, αποτελεί η τελευταία σύνθεση του δίσκου, "Sankt Sebastians Alter", ένα περιπετειώδες και λαβυρινθώδες μουσικό ταξίδι μέσα στα πολλά μουσικά πρόσωπα του συγκροτήματος, που συμπυκνώνει όλα τα στοιχεία τους και τους αφήνει να ξεδιπλώσουν όλες τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους. Το κομμάτι αναφέρεται στην 666η (spooky) επέτειο του Μαύρου Θανάτου που έπληξε την Νορβηγία.

 

Προφανώς βέβαια, δεν αρκούν μόνο οι ικανότητες και οι ενορχηστρώσεις σε μια προσπάθεια, αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και η ειλικρίνεια, όπως και η ψυχή. Και σε αυτό το άλμπουμ τα βρίσκουμε αυτά στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθιστώντας αυτόν τον δίσκο ένα αριστούργημα στο είδος του, και την καλύτερη δουλειά που μας έχουν προσφέρει οι Νορβηγοί μέχρι τώρα. Όσοι ψάχνετε ειλικρίνεια, ψυχή και ένα ζεστό ήχο και όχι δεξιοτεχνικές ικανότητες με τουπέ, ορμήστε άφοβα.


Βαθμολογία: 85/100

 

Για το Rock Overdose,

Σταύρος Πισσάνος

 

 

 

 

 

 

 


Comments