CRYSTAL VIPER – “Queen Of The Witches”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Μαΐου 2017

 

Τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο τους δισκογραφικό πόνημα οι Πολωνοί Crystal Viper κυκλοφορούν την έκτη τους ολοκληρωμένη δουλειά και είναι πραγματικά απολαυστική.

 

Εννιά ατόφιες Heavy Metal συνθέσεις συναντάμε στο Queen Of The Witches”, δέκα μαζί με την διασκευή του “See You In Hell” των Grim Reaper. Εννιά κομμάτια που κοιτούν το ένδοξο παρελθόν κατάματα με περίσσια τσίτα και άπειρη Speed διάθεση. Τι και αν είναι “ξεπερασμένο” σαν άκουσμα αυτό που εκπροσωπούν; Τι και αν η μουσική μας έχει πάει χιλιόμετρα μακριά από αυτόν τον ήχο; Αν αυτός ο δίσκος έσκαγε μύτη δύο δεκαετίες πίσω, είμαι πεπεισμένος ότι θα επικρατούσε πανικός στο underground κοινό. Ξέρω πως ακούγεται λίγο περίεργο όλο αυτό. Αυτό το “δύο δεκαετίες πίσω” μπορεί να ξενίζει πολλούς, αλλά έχουμε ακόμα μπάντες αυτής της παλιότερης εποχής που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να παράγουν αυτόν τον ήχο και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία τόσο μουσικά όσο και εμπορικά. Δεν βρίσκω λοιπόν τίποτα αρνητικό σε μια μπάντα που επιλέγει εν έτη 2017 να συνεχίσει να εκπροσωπεί αυτό το είδος, πόσο μάλιστα όταν το κάνει τόσο καλά. Η αλήθεια είναι πως προσωπικά ευχαριστιέμαι και ζητάω σε αρκετές περιπτώσεις τέτοια “πισωγυρίσματα”.

 

Στο ζουμί λοιπόν. Εξαιρετικά κομμάτια ατόφιου metal. Κλασσικά, “ανθεμικά”, επιθετικά, με τσαγανό και ψυχή. Λιτά σε γενικές γραμμές, αλλά επί του σημείου και εντελώς in your face, όπως απαιτεί και όπως μάθαμε από τους προκάτοχούς τους αυτό το είδος. Δεν νομίζω πως χρειάζεται κάτι παραπάνω, ειδικά στην περίπτωση των Πολωνών. Όταν έχεις μια τέτοια τεράστια φωνάρα να απογειώνει τις συνθέσεις σου όπως αυτή της Marta Gabriel, όλα τα υπόλοιπα απλά εκτοξεύονται από μόνα τους. Εκπληκτική σε όλους τους τομείς. Ερμηνεία, λυρικές γραμμές, εκφραστικότητα, έκταση, τσαμπουκάς, χροιά, αυτή η χροιά. Ο μόνος τρόπος για να περιγράψω το πόσο εξαιρετική είναι η Marta, είναι πως είναι άξια συνεχιστής, κάλλιστα και αντικαταστάτρια της τεράστιας Leather Leone. Α και μην ξεχάσω, τα σπάει και κιθαριστικά παράλληλα.

 

Παικτικά η μπάντα τα πάει θαυμάσια. Το γνωρίζουν καλά το άθλημα και η όλη σκηνή έχει μπολιάσει γερά μέσα τους. Έξυπνα παιχνίδια μεταξύ τυμπάνων και μπάσου, με το δεύτερο να “βγαίνει” μπροστά σε αρκετές περιπτώσεις (ε ρε Maiden που σας χρειάζεται ένα πράγμα). Δυνατά leads που κρατάνε την “παράδοση”, ξέρουν καλά όμως που να δείξουν και την πιο τεχνική πλευρά και κατάρτιση του εκφραστή τους. Και μια που πιάσαμε τα lead, αρκετά ενδιαφέρουσα  η συμμετοχή του Ross “The Boss” στο “Do Or Die”. Αν κάτι με χαλάει στο σύνολο είναι η παραγωγή. Δεν έχω κανένα μα κανένα πρόβλημα με την old school σχολή παικτικά, σε θέμα παραγωγής όμως πραγματικά με χαλάει αυτό. Θεωρώ πως στερεί από τα κομμάτια δύναμη και όγκο μόνο και μόνο για να δώσει αυτή την 80s' αισθητική.

 

Πάμε για μια γρήγορη επιλογή από το tracklist, “Flames and Blood”, “Rise Of The Witch Queen”, “The Witch Is Back”, “We Will Make It Last Forever” και “When The Sun Goes Down” καλύπτουν και με το παραπάνω κάθε “βαμμένο” obscure-α εκεί έξω. Τώρα για τους πιο mainstream- αδες, τουλάχιστον κάντε ένα κόπο να ρίξετε ένα άκουσμα μόνο και μόνο για την απίστευτη αυτή φωνή.


Βαθμολογία: 80/100

Για το Rock Overdose

Κωνσταντίνος Μάρης

 

 

 

 

 


Comments