PROMETHEUS – “Consumed in Flames”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1η Ιουνίου 2017

 

Χρόνος: Μάιος 2017

Τόπος: Θεσσαλονίκη

Ώρα: 17:10

 

-Ο κύριος και η κυρία Ντίογλου;

 

-Μάλιστα.

 

-Γεια σας. Είμαι η δασκάλα του γιου σας και θα ήθελα να σας μιλήσω για μία έκθεση που έγραψε.

 

-Παρακαλώ, περάστε.

 

-Ευχαριστώ. Δεν ξέρω αν σας το ανέφερε ο γιος σας, αλλά προχθές είχα βάλει στα παιδιά να γράψουν μία μικρή έκθεση για τον Προμηθέα. Θα ήθελα να σας διαβάσω τι έγραψε, γιατί ειλικρινά με ανησυχεί λίγο.

 

-Ναι φυσικά.

 

-«Η ιστορία των Prometheus ξεκινάει το 2007 στη Θεσσαλονίκη, όταν κυκλοφόρησαν 2 demo, τα Beyond the Cosmic Twilight” και Cosmogenesis.Inferno”. Τώρα όμως, δέκα χρόνια αργότερα το συγκρότημα επέστρεψε, πιο δυνατό από ποτέ, για να κυκλοφορήσει το πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο, με τίτλο Consumed in Flames”. Και λέω ότι επέστρεψε δυνατό, γιατί μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει το συγκεκριμένο άλμπουμ. Αν εξαιρέσουμε το “Seth” (κομμάτι για το οποίο θα μιλήσω πιο κάτω) ο δίσκος περιέχει 7 κομμάτια, όπου το Black παντρεύεται με το Death με τους Prometheus να παίρνουν τα καλύτερα στοιχεία από τους δύο κόσμους».

 

-Το τελευταίο εγώ του το είπα. Το θυμόταν ο μπαγάσας.

 

-Τι εννοείται κύριε Ντίογλου. Γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάει;

 

-Φυσικά μαζί ακούγαμε το δίσκο. Για συνεχίστε.

 

-Μάλιστα, τώρα εξηγούνται πολλά… «Οι Θεσσαλονικείς πήραν την ωμότητα του παλιού Νορβηγικού Black Metal και την συνδύασαν με τη δύναμη και την επιθετικότητα του Death Metal, δημιουργώντας έξι συμπαγείς συνθέσεις (το τελευταίο κομμάτι του δίσκου είναι instrumental έκδοση του “Hand of War”), όπου ο καταιγισμός, η γρηγοράδα και η ένταση χτυπάνε τον ακροατή χωρίς λύπηση, υποχρεώνοντάς τον σε σχεδόν μόνιμο headbanging. Υπάρχουν φυσικά πιο αργές στιγμές, δεν είναι όλος ο δίσκος από την αρχή μέχρι το τέλος γρήγορος, αλλά εκεί που είναι γρήγορος οι κιθάρες και τα τύμπανα είναι πραγματικά καταιγιστικά, με τα blast beats να ανεβάζουν την ένταση κατακόρυφα. Και η αγάπη τους για την ταχύτητα φαίνεται και από κομμάτια, όπως τα “Hatesworn” και “Hand of War”, όπου έχουν βάλει και στοιχεία Thrash, με πολύ groove. Όμως, όπως είπα πριν, δεν είναι όλος ο δίσκος γρήγορος και αυτό το αποδεικνύουν οι πολλές αργές παύσεις, με τις πολύ όμορφες μελωδίες που αναδύονται από τις κιθάρες, αλλά κυρίως το αποδεικνύει το κομμάτι “Seth”. Μία πολύ ωραία αργή και ατμοσφαιρική σύνθεση όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι οι ανατολίτικες μελωδίες που βγαίνουν από την κιθάρα. Επίσης, κάποια άλλα στοιχεία, όπως τα πλήκτρα, που δίνουν μία, μελωδική, συμφωνική, αλλά και επική διάσταση σε τραγούδια όπως τα “Hand of War” και “Vulture All Black”, και οι Post-Rock μελωδίες που ακούγονται στο “Prometheus Rising”, δίνουν μια όμορφη ποικιλία στο δίσκο. Γενικά το “Consumed in Flames” είναι ένας εξαιρετικός δίσκος, του οποίου οι συμπαγείς συνθέσεις, το πάθος και η ένταση που διακρίνει τα κομμάτια, αλλά και η πολύ καλή παραγωγή, αποτελούν εγγύηση ότι όποιοι το προτιμήσουν θα προσθέσουν ένα φοβερό άλμπουμ στη συλλογή τους». Αυτά έγραψε και στο τέλος βαθμολόγησε κιόλας το δίσκο.

 

-Πόσο του έβαλε;

 

-Ογδονταπέντε.

 

-Μια χαρά. Αφού είναι δισκάρα.

 

-Δεν νομίζω ότι καταλαβαίνετε πιο είναι το πρόβλημα εδώ.

 

-Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μια χαρά τα είπε. Και θα σου πρότεινα να ακούσεις κι εσύ το δίσκο, μπας και ξεστραβωθείς.

 

-Μα…

 

-Έλα λέμε!


Βαθμολογία: 85/100

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

 

 

 

 

 


Comments