BISON – “You Are Not The Ocean, You Are The Patient”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Ιουλίου 2017

 

Πιο γνωστοί οι Καναδοί στο sludge κοινὀ ως Bison B.C, επιστρέφουν μετά από πενταετή απουσία ως Bison, έχοντας κυκλοφορήσει στο ενδιάμεσο και ένα EP. Παρά την ανεπαίσθητη αλλαγή ονόματος, το ύφος παραμένει στα γνώριμα sludge/stoner μονοπάτια, σε συγγενές ύφος με τους πρωτομάστορες της σκηνής, όπως τους High On Fire (αν και διαθέτουν περισσότερο heavy/doom παρά stoner στο sludge τους), πρώιμους Mastodon (με περισσότερο prog παρά stoner), πρώιμους Baroness και Kylesa.

 

Κάτι που σημαίνει προσκόλληση στον γνώριμο ήχο τους, δηλαδή διάσπαρτα punk στοιχεία, παχύς ήχος του μπάσου, ανακάτεμα πιο αργών σημείων μαζί με mid-tempo ρυθμούς, που συνεπάγεται μετάβαση από ράθυμους και παιχνιδιάρικους σε πιο έντονους και σκανταλιάρικους τόνους. Το μόνο στοιχείο που διαφέρει, βρίσκεται διάσπαρτο και σε πολύ μικρό ποσοστό στις συνθέσεις, και πρόκειται για την πιο prog πλευρά του post-metal. Και μιας και αναφερθήκαμε στις συνθέσεις, κρίνεται ως θετικό το γεγονός ότι αυτή τη φορά έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στις συνθέσεις καθαυτές παρά στα riffs, όπως παλαιότερα.

 

Δύο βασικά στοιχεία που έρχονται σε αντιδιαστολή τώρα, είναι το στιχουργικό κομμάτι και η μορφή των συνθέσεων. Στο στιχουργικό κομμάτι, τους στίχους συνοδεύουν δύο κειμενάκια, τα οποία είναι συνοδευτικά με τους στίχους, και αποτελούν μια ειρωνική και σκωπτική προσέγγιση στην κατάντια της σημερινής ζωής. Κάτι που έρχεται σε αντιπαράθεση με την αισιόδοξη φύση των συνθέσεων, που αφήνουν ανοικτά πολλά παράθυρα ελπίδας, και δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση, ίσως επίτηδες φτιαγμένη, σίγουρα πάντως με ειρωνική διάθεση.

 

Ωστόσο, δε γίνεται να αγνοήσουμε αρκετά διάσπαρτα σημεία τα οποία αποτελούν fillers και αναμασήματα δικών τους παλαιότερων ιδεών. Χωρίς αυτά θα μιλούσαμε για ένα εξαιρετικό άλμπουμ, αλλά το ίδιο συμβαίνει με το 80% των ετησίων κυκλοφοριών. Βέβαια, αν δεν έχετε ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους, ίσως και να ενθουσιαστείτε πάραυτα. Από την άλλη, σε έναν τόσο ιδιαίτερο ήχο στον οποίο όσο περνάει ο καιρός τόσο λιγοστεύουν τα συγκροτήματα που το εκπροσωπούν, κυκλοφορίες σαν κι αυτή το κρατάνε ζωντανό για λίγο καιρό ακόμα.


Βαθμολογία: 72/100

 

Για το Rock Overdose,

Σταύρος Πισσάνος

 

 

 

 

 

 

 


Comments