DOOM SIDE OF THE MOON – “Doom Side of the Moon”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Αυγούστου 2017

 

Για το "Dark Side of the Moon", έχουν γραφτεί άπειρα κείμενα και δικαίως θεωρείται ένας απ’ τους επιδραστικότερους δίσκους όλων των εποχών. Οι αριθμοί, άλλωστε μιλούν από μόνοι τους. Το Rolling Stone το κατέταξε 43° στη λίστα των καλύτερων 500 άλμπουμ όλων των εποχών ενώ το ίδιο έμεινε στα charts από το 1973 έως το 1988, έχοντας πουλήσει συνολικά πάνω από 45 εκατομμύρια αντίτυπα! Έτσι αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της pop κουλτούρας με το χαρακτηριστικό cover του με την φωτεινή ακτίνα που διαθλάται μέσα απ’ το πρίσμα να είναι αναγνωρίσιμο σχεδόν από όλους. Οι στίχοι των τραγουδιών του πραγματεύονται θέματα όπως η απληστία, η τρέλα, ο χρόνος που περνάει κ. α. Έχουν γίνει ποικίλλες διασκευές του album ενώ πλέον τώρα υπάρχει και το "Doom Side of the Moon", η doom διασκευή του δίσκου, εγχείρημα, το οποίο αν και δύσκολο μάλλον στέφθηκε με επιτυχία. “Μα γιατί είναι δύσκολο;”, σας ακούω να ρωτάτε. Η απάντηση απλή: Το album δεν είναι heavy! Τα riffs των τραγουδιών του, τουλάχιστον των πιο πολλών απ’ αυτά, δεν είναι επ’ ουδενί doom riffs και ούτε πρόκειται να γίνουν όσο αργά και να παιχτούν σε όσο χαμηλα κουρδισμένες κιθάρες. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοες βάσεις, για να μπορέσουν όμως αυτά τα τραγούδια να ακουστούν doom, χρειάζεται αρκετή δουλεία και ταλέντο (και μπόλικο distortion, εδώ που τα λέμε!). Ταλέντο, που, όμως, σίγουρα διαθέτουν οι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτό το project με  επικεφαλής αυτών τον κιθαρίστα των Αμερικάνων doom/stoner rockers The Sword, στον οποίο η ιδέα για το tribute album αυτό ήρθε, όταν μία μέρα ήθελε να ακούσει το “Time” σε πιο heavy μορφή.

 

 

Μουσικά, το album είναι όντως doom, μοιάζοντας πάντως πάρα πολύ με τη μουσική των The Sword, πράγμα  λογικό, άλλωστε, αφού στους Doom Side of the Moon, εκτός απ’τον κιθαρίστα των Sword, ανήκουν ο μπασίστας τους και ο drummer τους! Ακόμα η προσθήκη των πλήκτρων και του σαξόφωνου σε ορισμένα τραγούδια είναι μία ευχάριστη “νότα” που τραβά αμέσως τον ακροατή. Highlights αυτού του δίσκου είναι τα εξείς: Το “Money”, που αν και, κατά τη γνώμη μου, έχει παιχτει λίγο πιο γρήγορο απ’ όσο χρειαζόταν, είναι απλά καταπληκτικό, θυμίζοντας, μάλιστα, το “Dragonaut” των Sleep! Το “Time”, που, θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν τραγούδι των Sword. Το “Brain Damage”, που το ύφος με το οποίο έχει απόδωθεί ταιριάζει απόλυτα με τους στίχους. Το “Breath (In the Air)”,  με την ακουστική κιθάρα να δίνει μία υπέροχη psychedelic διάθεση και, τέλος, το σκοτεινό “Eclipse”

 

 

Περίμενα με ανυπομονησία να ακούσω αυτό το cover album, αφού ως μεγάλος φαν των Pink Floyd,των The Sword και της stoner και doom γενικότερα, είχα περιέργεια για το τι θα προέκυπτε. Η αναμονή άξιζε πραγματικά . Σε όλα τα τραγούδια έχουν προστεθεί πινελιές από τους Doom Side of the Moon, οι οποίες προσφέρνουν όμως ευχάριστες αλλαγές σε σχέση με τα original τραγούδια. Οι πινελιές αυτές μάλιστα σε κάνουν να θες να ακούσεις ξανά το “Dark Side of the Moon”, ώστε να διαπιστώσεις αυτές τις διαφορές! Αν μπορέσετε ακούστε αυτό το album, προσφέρεται για ευχάριστες doomy ακροάσεις!


Βαθμολογία: 78/100

 

Για το Rock Overdose,

Ορέστης Μητράκος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments