AKANTHA – “Apocalyptic Psalms”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Απριλίου 2018

 

Φαίνεται πως οι καινούργιες κυκλοφορίες από ελληνικά Black Metal συγκροτήματα δεν έχουν τελειωμό. Μετά το ντεμπούτο EP των Θεσσαλονικιών Throne of Blood, σειρά έχει το ντεμπούτο άλμπουμ των Καρδιτσιωτών Akantha. Βέβαια η διαφορά εδώ είναι πως οι Akantha ιδρύθηκαν πριν 16 χρόνια, αλλά τον επόμενο χρόνο μπήκαν στον πάγο για 14 ολόκληρα χρόνια, προτού επαναδραστηριοποιηθούν πέρσι. Και αυτή τη φορά φαίνεται πως επέστρεψαν για τα καλά, αφού ένα χρόνο μετά μας παρουσιάζουν τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο, το Apocalyptic Psalms, το οποίο περιέχει όμως μονάχα 6 τραγούδια συνολικής διάρκειας 23 λεπτών.

 

 

Οι Καρδιτσιώτες μπορεί να βγήκαν από τον πάγο, μετά το μεγάλο διάλειμμα που έκαναν, όμως η μουσική τους ακολούθησε θα έλεγα την αντίθετη πορεία. Και αυτό γιατί το Apocalyptic Psalms είναι ένας old-school Black Metal δίσκος, με πάρα πολλές παγωμένες μελωδίες. Και όταν λέω old-school είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω: 23 λεπτά συνεχούς καταιγισμού, με τις γρήγορες κιθάρες και τα blast beats να δίνουν και να παίρνουν, με high pitched φωνητικά, γεμάτα μοχθηρία και δηλητήριο, σκοτεινή ατμόσφαιρα κι ένα αποτέλεσμα που παραπέμπει κατευθείαν στην παλιά καλή νορβηγική σχολή του Black Metal. Πρέπει να είναι ελάχιστες οι στιγμές που η μουσική πατάει λίγο φρένο και όταν γίνεται θα είναι για μερικά δευτερόλεπτα. Αλλιώς μιλάμε για αδιάκοπο σφυροκόπημα που τα διαλύει όλα στο πέρασμά του. Επίσης, η παραγωγή, σε συνδυασμό με τα φωνητικά και το ζόφο που αναδύεται, νομίζεις ότι είναι ίδια με την παραγωγή εκείνων των άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές του ’90, όμως με ένα δεύτερο άκουσμα καταλαβαίνεις πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μοντέρνα και στιβαρή παραγωγή που σκοπός της είναι απλά να μοιάζει με τις παραγωγές που είχαν τότε οι δίσκοι του συγκεκριμένου είδους.

 

 

Πάντως, αυτοί οι αδιάκοποι καταιγιστικοί ρυθμοί, καθόλη τη διάρκεια του άλμπουμ, ίσως θα έλεγε ένας ότι είναι και το μόνο αρνητικό στοιχείο, καθώς τα τραγούδια τείνουν να έχουν μια αίσθηση επαναληψιμότητας. Αυτό βέβαια σώζεται από το γεγονός του ότι ο δίσκος είναι μόνο 23 λεπτά, οπότε δεν κουράζει και τόσο τον ακροατή. Αν ο δίσκος όμως διαρκούσε το διπλάσιο χρόνο, τότε πιστεύω ότι το πρόβλημα θα ήταν έντονο. Και επίσης τα κομμάτια είναι καλογραμμένα κι έτσι ένας φουλ οπαδός του old-school Black Metal νομίζω ότι θα γουστάρει αρκετά.

 

 

Το Apocalyptic Psalms είναι μία ωραία πρώτη κυκλοφορία από τους Akantha, οι οποίοι δείχνουν από πολύ νωρίς τις άγριες διαθέσεις τους. Αν στον επόμενο δίσκο μπούνε και άλλα στοιχεία και υπάρχει έντονη η ποικιλομορφία στη μουσική, και όχι απλά μόνο γρήγορες ταχύτητες και ξύλο, θα μιλάμε σίγουρα για μια φοβερή κυκλοφορία. Πάντως οι Καρδιτσιώτες έθεσαν μια γερή βάση και δεν μας μένει από το να περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια.


Βαθμολογία: 78/100

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments