Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Απριλίου 2018
Το 4ο εγχείρημα των Σκωτσέζων Bleed From Within, ακούει στο όνομα “Era”. Λέξη που σηματοδοτεί μία καινούργια εποχή για τους ίδιους; Σαφώς και ναι. Μετά από την αποχώρηση του κιθαρίστα τους, Martyn Evans, το 2017 και μη μπορώντας να συνεχίσουν ως τετραμελές σχήμα, την πεντάδα ήρθε να συμπληρώσει ο Steven Jones, ο οποίος ταίριαξε γάντι στην ψυχοσύνθεση της μπάντας, βοηθώντας να ολοκληρωθεί η σύνθεση του “Era” που ήταν ήδη στη μέση. Δεν αφορά όμως μόνο τη σύνθεση του ίδιου του συγκροτήματος, αλλά και τη δομή του ήχου τους, από τις μελωδίες μέχρι τους στίχους.
Η ξηρασία που υπήρξε μετά από το “Uprising” του 2013 και το ΕΡ του 2014, έκανε την αναμονή σχεδόν ανυπόφορη, ώσπου το ανοιξιάτικο “Era” έκανε την εμφάνισή του κρύβοντας πολλές εκπλήξεις, αποδεικνύοντας πως άξιζε η αναμονή. Με το “Clarity” να κάνει την εισαγωγή, επανερχόμαστε στους ρυθμούς του “Uprising” με μία υπόσχεση ότι το επίπεδο έχει ανέβει, η οποία τηρείται στα επόμενα κομμάτια, αφού το “Crown Of Misery” από νωρίς στέκεται μπροστά ως ένα από τα καλύτερα κομμάτια, που μπορούν να συνδυάσουν καλά riffs με μελωδικά φωνητικά. Στα “Cast Down” και “Afterlife” τα πράγματα ολοένα και αγριεύουν, δημιουργώντας συνεχώς πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια για τον ακροατή να εξερευνήσει, πριν πάμε πάλι στα πιο μελωδικά σημεία του δίσκου με το “Shiver”.
To “Bed Of Snakes” φιλοξενεί ένα από τα πιο φιλόδοξα και κολλητικά breakdowns του δίσκου, κάνοντας τα τύμπανα του Ali Richardson να ξεχωρίσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, πράγμα που συμβαίνει ουκ ολίγες φορές στο “Era”. Στη συνέχεια, πέφτουμε σε ένα ήδη προσωπικό μου αγαπημένο του δίσκου, το “I Am Oblivion, Pt. II” το οποίο συνοψίζει όλα τα στοιχεία που έχουμε ήδη ακούσει, και τα ανεβάζει κατά πολύ λίγο, δημιουργώντας έτσι, ένα από τα καλύτερα κομμάτια για το 2018. Τα “Alone In The Sun” και “Gatekeeper” συνεχίζουν στα μέχρι στιγμής γνώριμα νερά, σηματοδοτώντας ευχάριστες προσθήκες στο playlist του “Era”. Ένα βήμα πριν το τέλος, το “Ruina” αποτελείται από πιο κλασικά metal στοιχεία, δείχνοντας πως οι Bleed From Within έχουν τη μαεστρία να παντρεύουν μουσικά είδη πολύ εύκολα. Τέλος, το “Alive” σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο ένα κτήνος για δίσκο, υπογράφοντας πως το συγκρότημα μπορεί να παράξει κάποια από τα καλύτερα riffs στη μοντέρνα metal μουσική.
Με πηγή έμπνευσης, πλέον, να αποτελούν η πολιτική και τα κοινωνικά ζητήματα, οι Bleed From Within, έδωσαν έναν εξαιρετικά δυναμικό δίσκο, ο οποίος δουλεύτηκε προσεκτικά και ξεκίνησε να γράφεται ήδη μετά την κυκλοφορία του “Uprising”. Από τους καλύτερους –αν όχι ο καλύτερος- δίσκος που έχω ακούσει φέτος, συνδυάζει στοιχεία metalcore, groove metal και death metal με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί ως η καλύτερη κυκλοφορία των Bleed From Within. Αν όλοι οι δίσκοι, που κάνουν 4 και 5 χρόνια να κυκλοφορήσουν, ήταν έτσι, δε θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Βαθμολογία: 85/100
Για το Rock Overdose,
Γεωργία Λαδοπούλου