Blast from the Past: SUN MAMMUTH – “Cosmo”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Μαΐου 2018

 

Ένα κρυμμένο διαμάντι !

 

Στις 13 Νοέμβρη του τρέχοντος έτους, τούτο εδώ το αριστούργημα γίνεται 3 χρόνων. Αφορμή για να γράψω στάθηκε η πρόσφατη κυκλοφορία των δικών μας Νaxatras κι αυτό γιατί οι Sun Mammuth συνδυάζουν την οργανική ψυχεδέλειά τους με τον βαρύ ήχο των θεών Karma to Burn. Aπό την Πορτογαλία ορμώμενοι, οι 3 μουσικοί εξέδωσαν το “Cosmo” και ταρακούνησαν τα underground κυκλώματα. Σε έναν δίκαιο κόσμο, αγγελικά πλασμένο, κομμάτια σαν το “Sibir” θα κάνανε μανούλες να κλαίνε, αλλά οι, καταδικασμένοι στην αφάνεια, Nuno Henriques (κιθάρα), João Ferreira (ντραμς) και António Magalhães (μπάσο, synths) μπορούν να χαμογελάνε λιγουλάκι.

 

 

Το tracklist έχει ως εξής:

  1. Jamaame
  2. Sibir
  3. Evocation I
  4. Evocation II
  5. Heara
  6. Cosmo
  7. Terlamonte
  8. Noose

 

 

Προσπερνάμε την εισαγωγή και αφηνόμεθα στο “Sibir” σαν τυπικό δείγμα εκρηκτικού stoner rock με εκπληκτική κιθάρα. Το “Evocation I” αγριεύει, η κιθάρα βρυχάται και ο ήχος βαραίνει αλλά σε σημεία κάνει τσαλίμια και παιχνίδια με ταξιδιάρικες μπασογραμμές. Πιο μελωδικό το “Evocation II”, ενώ το “Heara” progressive-ίζει αρκετά, έχοντας σαν όπλο τα σολαρίσματα, τα γλυκά riffs και τα γυρίσματα στα τύμπανα. Το ομώνυμο ξεκινά με την κιθάρα πιο μελαγχολική από ποτέ, αλλά σηκώνει ανάστημα δειλά δειλά. Ωραίες και έξυπνα τοποθετημένες κάποιες ανατολίτικες κλίμακες στην κιθάρα. Το “Terlamonte” μπαίνει φουριόζο και δεν χαρίζεται πουθενά, ενώ το κλείσιμο έρχεται με το “Noose”, από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, του δίσκου. Μελωδία, συναίσθημα, αλλαγές ρυθμών, όλα είναι εδώ στήνοντας ένα όργιο 4+ λεπτών.

 

 

Έτσι έχουν τα πράγματα με αυτούς τους Πορτογάλους. Όσοι είστε φίλοι των Jagannatha, Mantra Machine, των Ελλήνων Mother Desert και των επίσης Πορτογάλων Astrodome, τσεκάρετέ τους…χθες. Οι πιο επιφανειακοί ακροατές των The Mound, Naxatras και Tuber θα γοητευτείτε εξίσου.


Βαθμολογία: 91/100

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments