ASHBURY – “Eye of the Stygian Witches”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Σεπτεμβρίου 2018

 

 

Όταν σκεφτόμαστε το hard rock των 80s, συνήθως μας έρχονται στο μυαλό μπάντες όπως Guns N’ Roses, AC/DC, Dokken, Def Leppard και Whitesnake. Ωστόσο, ως μουσικόφιλοι, εμβαθύνοντας πίσω απ’ τη mainstream κουλτούρα της εποχής, ανακαλύπτουμε μπάντες, που αν και είχαν μικρότερη εμπορική επιτυχία από τις παραπάνω, δεν εμποδίστηκαν απ’ το να εκφράζονται μέσα απ’ τις συνθέσεις τους. Πολλά συγκροτήματα συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, βγάζοντας νέα μουσική. Ένα απ’ αυτά είναι οι Ashbury, που μετά τις χρονικά μακρινές μεταξύ τους κυκλοφορίες “Endless Skies” και “Something Funny Going On”, κυκλοφορούν φέτος το “Eye of the Stygian Witches”.

 

Ακούγοντας τον νέο δίσκο, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι πρόκειται για το συνηθισμένο ύφος των Ashbury. Αναλυτικότερα, επικρατεί μία πιο μπαλαντοειδής έκδοση του hard rock. Υπάρχουν κλασικά και απαλά riffs με crunchy ήχο, αλλά και ακουστικές μελωδίες, κάτι το οποίο προσδίδει ένα πιο ήρεμο και μελοδραματικό κλίμα. Χαρακτηριστική είναι και η εκτεταμένη χρήση των περισσότερο μελωδικών guitar solos, που συνήθως ακολουθούν τη μελωδία των φωνητικών, σε συνδυασμό με licks της πεντατονικής κλίμακας. Όσο για τα φωνητικά, είναι καθαρά και μελωδικά, μακριά από το στυλ τραγουδιστών όπως του Axl Rose ή του Brian Johnson. Τα drums αποτελούνται συνήθως από απλά grooves, που ταιριάζουν στο είδος της μουσικής τους.

 

Αντιπροσωπευτικά κομμάτια του δίσκου είναι το “Good Guitar” (το οποίο μάλιστα μου θύμισε το “Μπάμπης ο Φλου” του Σιδηρόπουλου ως προς το ύφος), η χαλαρή μπαλάντα “Summer Fades Away” (με τον τίτλο που ταιριάζει και στην εποχή…), το εννιάλεπτο “Waited So Long” και φυσικά το ομώνυμο “Eye of the Stygian Witches”.

 

Όσον αφορά την παραγωγή του δίσκου, όπως προανέφερα οι κιθάρες έχουν τον συνηθισμένο crunchy τόνο των 80s και τα drums επίσης τον συνηθισμένο ήχο των 80s. Ωστόσο, αν και οι εντάσεις είναι ισορροπημένες, ο ήχος μπορεί να χαρακτηριστεί μέτριος. Οι τόνοι δεν έχουν τίποτα ξεχωριστό και υπάρχει audio clipping σε πολλά σημεία.

 

Συμπερασματικά, το “Eye of the Stygian Witches” πρόκειται για ένα αξιοπρεπές hard rock album, με κλασικά, όμορφα και χαλαρά κομμάτια. Όμως, δεν παρουσιάζει κάτι διαφορετικό που να το κάνει να ξεχωρίζει από άλλες κυκλοφορίες άλλων συγκροτημάτων.

 

 


Βαθμολογία: 70/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Φώτης Καϋμενάκης

Comments