EXHORDER – “Mourn the Southern Skies”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

 

 

 

 

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια θεωρία συνομωσίας πίσω από την επανεμφάνιση τόσων συγκροτημάτων μέσα στο 2019, που απλά για τους δικούς τους λόγους είχαν μπει στον πάγο και είχαν αρκετά χρόνια να μας απασχολήσουν. Φυσικά συγκροτήματα σαν τους Exhorder που έχουν στο portfolio τους δυο κλασσικούς πλέον δίσκους (“Slaughter in the Vatican” και “The Law”, 1990 και 1992 αντίστοιχα) είναι φύση αδύνατο να τους ξεχάσεις και να τους βάλεις στην άκρη, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ.

 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα original μέλη των Exhorder δεν είχαν μείνει άπραγοι όλα αυτά τα χρόνια. Όταν ο Kyle Thomas (φωνή)έχει στο βιογραφικό του συγκροτήματα όπως οι Trouble, Alabama Thunderpussy, Drip, Jones's Lounge, Floodgate και ο Vinnie LaBella (κιθάρα) με τους Year of the Tyrant και Sabotage, καταλαβαίνεις ότι απλά οι Exhorder ήταν άτυχοι και δεν πήραν την αναγνώριση που έπρεπε να πάρουν ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν. Δεν θα μπω στην διαδικασία για το αν οι Pantera τους έκλεψαν την δόξα. Αυτή είναι κουβέντα που ταιριάζει καλύτερα με παρέα, αλκοόλ και μπόλικη μουσική στο background (καλύτερα σε κάποιο σπίτι για να μπορέσουμε να τσακωθούμε σαν άνθρωποι…)

 

Το “Mourn the Southern Skies” είναι γεγονός και το τρίτο full-length τους συγκροτήματος που κυκλοφορεί 27 χρονάκια μετά από την προηγούμενη full-length κυκλοφορίας τους (“The Law” υπάρχει και ένα split του 1994 το “Live Death” που εκτός από τους Exhorder συμμετέχουν και οι Suffocation,Malevolent Creation και Cancer ). Παρόλο όμως το μεγάλο (δισκογραφικό) κενό οι Exhorder δείχνουν κεφάτοι και προετοιμασμένοι αυτή την φορά να πάρουν την εκδίκηση τους. Με τα riff του LaBella να “μυρίζουν” Αμερικάνικο Νότο, δείχνοντας στα καινούργια συγκροτήματα που προσπαθούν να ακουστούν έτσι, πως πραγματικά γίνετε. Ευτυχώς η παραγωγή είναι αυτή που πρέπει χωρίς να δημιουργείται βαβούρα και μπορείς να ακούσεις τα πάντα πεντακάθαρα χωρίς όμως να χάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα στον ήχο των Exhorder.

 

Ο δίσκος ανοίγει με το “My Time” που μας δείχνει ακριβώς το πόσο αποφασισμένο γύρισε το συγκρότημα. Βαρύ, γρήγορο, τσαμπουκαλεμένο βάζει αμέσως τα όρια του. Εδώ δεν παίζεις, κερνάς bourbon το συγκρότημα, σκύβεις το κεφάλι σαν καλό παιδί και κάθεσαι στην γωνιά σου ήσυχος. Πρέπει να υπογραμμίσω το πόσο πολύ έχει βοηθήσει το τωρινό line-up στο να ακούγονται οι Exhorder φρέσκοι και επίκαιροι (φυσικά όλοι τους έχουν σπουδαία βιογραφικά).

 

To “Mourn the Southern Skies” όμως δεν κινείται μόνο σε γρήγορές ταχύτητες. Στο μεγαλύτερο μέρος του οι ταχύτητες χαμηλώνουν κάνοντας τα πράγματα ακόμα καλύτερα. Εδώ είναι που πραγματικά χάνετε η μπάλα. Εξαιρετικά riff σου σκάνε το ένα μετά το άλλο και οι φωνητικές γραμμές μόνο θαυμασμό και ανατριχίλες  μπορούν να προκαλέσουν.

 

Οι Exhorder δημιούργησαν ένα δίσκο που τους βάζει για τα καλά πίσω στο παιχνίδι. Σίγουρα όσοι λατρεύεται την δισκογραφία τους θα έχετε από εδώ και πέρα άλλον ένα σημαντικό λόγο για να τους αγαπάτε. Τώρα αν δεν γνωρίζετε ποιοι είναι οι Exhorder το “Mourn the Southern Skies” είναι μια καλή αρχή για να τους μάθετε και μετά είναι σίγουρο ότι θα ψάξετε και το παρελθόν τους.

 


Βαθμολογία: 90/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κωνσταντίνος Μπενάς

Comments