Μετά και την πρόσφατη εισαγωγή του James Hetfield σε κλινική αποτοξίνωσης, είναι να αναρωτιέσαι αν το πεπρωμένο των μουσικών μας ηρώων είναι να υποφέρουν ως τιμωρία για την "ξέφρενη' rock'n'roll ζωή τους, ή αν τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο...
Η είδηση ότι ο Hetfield παλεύει με τους εθισμούς τους και πάλι, είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι τα είδωλά μας είναι κι αυτοί άνθρωποι με αδυναμίες. Η ανακοίνωση των Metallica να αναβάλλουν την περιοδεία τους για να μπορέσει ο Hetfield να θεραπευτεί , προκάλεσε μια έκρηξη υποστήριξης στα κοινωνικά δίκτυα από συναδέλφους μουσικούς, πολλοί από τους οποίους αντιμετώπισαν τις δικές τους μάχες με εθισμούς. Ανάμεσά τους οι Tony Iommi και ο πρώην μπασίστας των Metallica, Ron McGovney, έστειλαν δημόσιες ευχές, ακόμη οι Jamey Jasta των Hatebreed και Randy Blythe των Lamb Of God δήλωσαν πως ο Hetfield τους είχε βοηθήσει στη δική τους μάχη.
Αυτή η εκδήλωση αλληλεγγύης, ειλικρίνειας και υποστήριξης μοιάζει ενθαρρυντική. Είναι μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται πλέον το θέμα των εθισμών, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούνταν θέμα ταμπού.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Louder ο Kevin Sullivan - εκπαιδευτής νηφαλιότητας - είπε: "Η μουσική βιομηχανία αλλάζει προς το καλύτερο. Η απόφαση του Hetfield και των Metallica να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις και να αναβάλλουν την περιοδεία τους επιλέγοντας την υγεία πάνω από τα κέρδη λέει πολλά για την αλλαγή αυτή."
"Καλλιτέχνες όπως ο Kurt Cobain, ηAmy Winehouse και ο Michael Jackson δεν ήταν τόσο τυχεροί. Η περιοδείες τους συνεχιζόταν ακόμη και αν οι ίδιοι πάλευαν με τους δαίμονες τους. Η βιομηχανία χρειάζεται να θέλει να βοηθήσει τους καλλιτέχνες, να μπορεί να τους προσφέρει βοήθεια ακόμη κι αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στα κέρδη."
Ωστόσο, το χρήμα πρέπει να βγει και οι οπαδοί πρέπει να "τροφοδοτηθούν", με αποτέλεσμα πολλές μεγάλες μπάντες και καλλιτέχνες να περνάνε όλη τη ζωή τους στο δρόμο. Ειδικά όταν η βάση των οπαδών είναι τεράστια, ο οπαδός μοιάζει με θηρίο που θέλει συνέχεια να το ταΐζεις. Η σχέση του καλλιτέχνη με τους οπαδούς είναι πλέον σε άλλο επίπεδο, δε θέλεις να τους αφήσεις και δε μπορείς να τους αφήσεις. Δεν είναι περίεργο που πολλοί μουσικοί συνεχίζουν παρόλο που αυτό τους οδηγεί στην εξουθένωση. Ποια όμως είναι η εναλλακτική λύση; Υπάρχει άραγε;
Η απόφαση να βάλεις φρένο δεν είναι εύκολη. Αυτό που έκαναν οι Metallica αποτελεί καλό παράδειγμα, καθώς οι αντιλήψεις γύρω από τον εθισμό αλλάζουν εξαιτίας των συνεχών συζητήσεων γύρω από την ψυχική υγεία. Ως κοινωνία, αρχίζουμε να δεχόμαστε ότι ο εθισμός είναι ένα ζήτημα του νου και όχι μια ηθική αποτυχία!
Και κάπως έτσι οι προβολείς πέφτουν πάνω στον κόσμο της μουσικής. Η πίεση του να είσαι επιτυχημένος, δημοφιλής, σωστός επαγγελματίας, να βγάζεις κέρδη για τις εταιρείες, αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο και υπάρχει περισσότερη υποστήριξη στον κλάδο με οργανώσεις όπως οι Help Musicians UK, MusiCares κ.ά..
Η κουλτούρα της μουσικής βιομηχανίας ήταν μέχρι τώρα ασυμβίβαστη κατά κάποιο τρόπο. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε, υπάρχει πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση και περισσότερη υποστήριξη αρχίζει να εφαρμόζεται!
Αυτό το άνοιγμα, είναι σημαντικό για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Ειδικά για τους νέους μουσικούς που μπαίνουν τώρα σε αυτό το χώρο, είναι ιδιαίτερα πιο ευάλωτοι. Είναι πολύ εύκολο να αισθάνεσαι απομονωμένος και μόνος όταν είσαι σε αυτό τον κύκλο. Αλλά όταν συνειδητοποιήσεις πως δεν είσαι μόνος σε αυτό τον αγώνα, είναι κάτι που σου δίνει δύναμη.Υπάρχουν πολλοί που περνούν από παρόμοιες διαδικασίες.
Με την υπόθεση του Hetfield, γινόμαστε μάρτυρες πως η κοινότητα της μουσικής βιομηχανίας είναι σε δράση. Του δίνεται ο χώρος, η κατανόηση και η υποστήριξη που χρειάζεται στο να θεραπευτεί και να επιστρέψει ξανά στον καλύτερο εαυτό του.
Πηγή: Louder