STORMWARRIOR- “Norsemen”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Δεκεμβρίου 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επαφή μου με τους Stormwarrior έγινε το 2008 όταν και είχαν κυκλοφορήσει το τρίτο τους full-length με τίτλο “Heading Northe”. Θυμάμαι όταν άκουσα το ομώνυμο τραγούδι, εκείνο έμεινε στο κεφάλι μου και έπαιζε για πολλές μέρες, μέχρι τελικά που ο δρόμος με έβγαλε σε ένα γνωστό δισκοπωλείο και το “τσίμπησα” χωρίς δεύτερη σκέψη. Από εκεί και πέρα τους ακολούθησα και στο επόμενο τους full-length “Heathen Warrior” το 2011 και μέχρι εκεί, δεν έψαξα ποτέ τα album που προηγήθηκαν του “Heading Northe” ούτε αν έχουν κάνει κάτι καινούργιο.Μέχρι που έφτασε το mail με το φετινό πόνημα των Γερμανών Power/Viking Metal-λάδων με τίτλο “Norsemen”.

 

Η ιστορία που σας είπα στην εισαγωγή δεν είναι τυχαία. Το φετινό πόνημα των Stormwarrior συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το Heading Northe”.Οι Stormwarrior δηλώνουν ότι το τραγούδι “Norsemen (We Are)” σαν ιδέα και σαν τίτλος είχε ξεκινήσει πίσω σε εκείνο το καιρό αλλά επειδή υπήρχαν διαφωνίες για την ενορχήστρωση του αποφάσισαν να το αφήσουν στην άκρη. Με την επιστροφή  του drummer Falko Reshöft να γίνεται η αιτία να ξαναρχίσουν αυτό που τελικά δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τότε.

 

Αν και όπως είπα είχα πολλά χρόνια να ασχοληθώ με την μουσική των Stormwarrior, παρόλα αυτά ήξερα ακριβώς τι θα ακούσω βάζοντας το “Norsemen”. Power Metal Γερμανικής σχολής (Gamma Ray σχολής καλύτερα), με Viking θεματολογία, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν έχω θέμα με τα συγκροτήματα που τα έχουν “βρει” με τον εαυτό τους και ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, αντιθέτως τα βρίσκω τίμια και ειλικρινή. Βέβαια από εκεί και πέρα συνεχίζω και έχω κριτήρια για αν τελικά αυτό που ακούω αξίζει τον κόπο ή όχι.

 

Η αλήθεια είναι ότι με το “Norsemen” διαβάζοντας λίγο τους τίτλους των τραγουδιών όπως “Odin's Fire”, “Shield Wall”, “Odin's Fire” κάπως μούδιασα γιατί μου θύμισαν κάποιο άλλο συγκρότημα που την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι στα καλύτερα του (θα σας πω μόνο ότι και αυτοί έβγαλαν φέτος δίσκο με τραγούδι “Shield Wall”…) και κάπου άρχισα να σκέφτομαι πονηρά, αλλά μετά από σκέψη είπα ότι ok, σε κοινή θεματολογία μπορεί να συμβεί και ας μην γίνουν αυτές οι σκέψεις το κριτήριο μου για το αν ο δίσκος είναι καλός ή όχι.

 

Αφήνοντας πίσω αυτές τις σκέψεις άρχισα να συνειδητοποιώ ότι νιώθω ότι οι Stormwarrior στο “Norsemen” “κρατούν” πίσω τους εαυτούς τους και δεν τους αφήνουν  ελεύθερους να κάνουν αυτό που θέλουν. Νιώθω ότι προσπαθούν να κάνουν τα τραγούδια (και κατά συνέπεια τον δίσκο) να ακούγονται έτσι και όχι ότι θέλουν να ακούγονται έτσι. Που στα αυτιά μου κάνει τον δίσκο να ακούγεται περιορισμένος. Φυσικά υπάρχουν και οι στιγμές που είπα ότι: εδώ είμαστε. Μακάρι να ήταν όλος ο δίσκος γεμάτος με τραγούδια όπως το “Sword Dane” ή το “Sword of Valhalla”. Τραγούδια που έχουν riff που μπορείς να τραγουδήσεις και φυσικά ρεφρέν που δεν γίνεται με τίποτα να μην τα τραγουδήσεις. Κρίμα που δεν ακούγεται η πλειοψηφία των τραγουδιών έτσι, το “Norsemen” θα ήταν ένας πολύ ευχάριστος δίσκος και θα έκανε πολύ περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με τους Stormwarrior.

 

Θεωρώ ότι αυτή η αίσθηση που σου αφήνει ο δίσκος ότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερος, είναι τελικά και το μεγάλο του μειονέκτημα. Καταλαβαίνεις, ξέρεις ότι το έχουν και απλά για κάποιο λόγο δεν τους βγήκε. Νομίζω ότι όσοι ασχολείστε με το Power Metal θα πρέπει να τον ακούσετε γιατί μιλάμε για ένα δίσκο που έχει και πολύ όμορφη ροή και ακούγεται πραγματικά εύκολα, αλλά θα σας αφήσει στο τέλος με ένα γιατί…

 

 


Βαθμολογία: 50/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κωνσταντίνος Μπενάς

Comments