REDEYE CARAVAN – “Nostrum Remedium”

Συντάκτης: Βαγγέλης Κατσής

 

Πριν από μερικούς μήνες, βγήκε στην αρχική μου στο Facebook μια διαφήμιση για τους Redeye Caravan από τη Λιβαδειά και για το single τους, το “El Muerto”. Όλα καλά μέχρι εδώ. Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή, μου κίνησε την περιέργεια και με έπεισε να ακούσω το συγκεκριμένο single, ήταν πως η μουσική αυτή κομπανία έπαιζε dark country, πράγμα ασυνήθιστο για ελληνικό συγκρότημα. Πλέον, έχοντας ακούσει ολόκληρο το άλμπουμ, μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν ένα από τα καλύτερα κλικ που έκανα το προηγούμενο έτος.

 

Αρχικά, να πούμε λίγα λόγια για τους Redeye Caravan. Η μπάντα σχηματίστηκε το Φθινόπωρο του 2019 όταν ο Άκης Κοσμίδης (φωνή, ακουστική κιθάρα – μουσική) συνάντησε τον Βαλάντη Δάφκο (φωνή, μπάσο - στίχοι). Αφού τα ήπιαν και τα συμφώνησαν, έβαλαν στην παρέα τους και τους Πάνο Μακούλη (ηλεκτρική, slide, ακουστική κιθάρα, πλήκτρα, φωνή - ενορχήστρωση), Ελένη Παρασκευοπούλου (φωνή), Στέφανο Στρογγύλη (φυσαρμόνικα) και Θάνο Γιαμαρέλο (βιολί). Το τελευταίο συστατικό στη συνταγή ήταν ο Πάρης Γάτσιος (τύμπανα, κρουστά) και το καραβάνι των 7 μουσικών ήταν έτοιμο να ξεκινήσει για το -εύχομαι μακρύ- ταξίδι του!

 

Nostrum Remedium λοιπόν – ελληνιστί : «η θεραπεία μας» - ο τίτλος του παρθενικού άλμπουμ των Redeye Caravan, που κυκλοφόρησε στις 11 Ιανουαρίου του 2020. Πρόκειται για ένα δίσκο που έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι και επαγγελματισμό από όλες τις απόψεις κι αυτό φαίνεται από όπου και να το πιάσει κανείς. Η μουσική καταφέρνει να ταξιδέψει τον ακροατή σε κάποιο απομονωμένο saloon, όπου θα συναντήσει κάποιον μυστήριο ταξιδιώτη που θα του διηγηθεί τις ιστορίες του με τους στίχους των τραγουδιών του. Οι φωνές δένουν υπέροχα με τα υπόλοιπα μουσικά όργανα, είτε τραγουδάει ο Άκης, είτε ο Βαλάντης, είτε η Ελένη. Πολύ ιδιαίτερα σημεία στο άλμπουμ εντοπίζονται όταν τραγουδoύν όλοι μαζί, δίνοντας πραγματικά την αίσθηση ότι πρόκειται για μια παρέα-ένα καραβάνι που χρειάστηκε να κατασκηνώσει κάπου για το βράδυ και κάθονται γύρω από τη φωτιά με τα μουσικά τους όργανα. Όλα τα στοιχεία αναδεικνύονται από την εξαιρετική δουλειά του Πάνου Μακούλη στην παραγωγή του δίσκου, όπως επίσης και του Ντίνου Αδαμόπουλου για το όμορφο και καλοφτιαγμένο artwork του άλμπουμ.

 

Το Nostrum Remedium αποτελείται από 10 (+1 bonus track) τραγούδια, που όλα κινούνται περίπου στο ίδιο μήκος κύματος. Είναι σκοτεινά, μελωδικά, ίσως και νοσταλγικά ανά σημεία και όλα έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Τα στοιχεία της country μουσικής παντρεύονται αρμονικά με εκείνα της blues και σε αυτα προστίθεται όλη η dark ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τον τρόπο ερμηνείας των στίχων, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει τους μουσικούς στο έπακρο. Προσωπικά ξεχώρισα τα “Marie Celeste”, τραγούδι εμπνευσμένο από το μυστήριο γύρω από το ομώνυμο καράβι, καθώς επίσης και το “Old Debt”, που είναι από τα αργά και πιο βαριά κομμάτια του δίσκου και ολοκληρώνει με υπέροχο τρόπο το ντεμπούτο των Redeye Caravan.

 

Το ταξίδι του καραβανιού έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και κανείς δε γνωρίζει τον τελικό προορισμό που θα φτάσει. Είμαι σίγουρος ότι το ταξίδι θα είναι γεμάτο επιτυχίες, αν οι επόμενες «στάσεις» των Redeye Caravan είναι το ίδιο εντυπωσιακές όπως και η πρώτη τους με το Nostrum Remedium.

 

 

Βαθμολογία: 82/100

 

 

Για το Rock Overdose,
Βαγγέλης Κατσής

Comments