PIRANHA – “Arise From The Shadows”

Συντάκτης: Τζοβάνα Σπήλιου

 

Οι Piranha είναι μία ελληνική death/thrash μπάντα, με πολλά χρόνια ιστορίας στις πλάτες της. Δημιουργήθηκαν το 1987, κυκλοφόρησαν δύο demo, ενώ το πρώτο τους EP με τίτλο “Worlds Grave” ήρθε λίγο μετά, το 1992. Το 1998 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους full length album με τίτλο “Reborn” και έκτοτε δυστυχώς τα έφεραν έτσι οι συγκυρίες και εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2017, η μπάντα μέσα από την παρότρυνση του κιθαρίστα τους Ντένη (γνωστός μας φυσικά και από τους Acid Death) αποφάσισε να επανασυνδεθεί, κάτι που χαροποίησε αρκετά το κοινό της. Οι Γιάννης (κιθάρα/φωνή) και Κώστας (μπάσο) μαζί με τον Ντένη (κιθάρα) υποδέχτηκαν τον Αντρέα (Albert) πίσω από τα drums και οι αναγεννημένοι Piranha είναι πλέον γεγονός.

 

Τα πραγματικά καλά νέα ήρθαν όμως τη στιγμή που η μπάντα κυκλοφόρησε νέο υλικό με τη Γερμανική 7hard:Arise From The Shadows λοιπόν και ο δεύτερος full length δίσκος της εν έτει 2020 αποτελεί πραγματικότητα. Οκτώ εξαιρετικές συνθέσεις αποτελούν τον νέο δίσκο της μπάντας, οι οποίες κινούνται γύρω από τα γνώριμα death/thrash μονοπάτια τους, με μια πιο σύγχρονη ματιά όμως. Στον πιο φρέσκο ήχο τους σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο και το γεγονός πως την παραγωγή έκανε ο Σάββας Μπετίνης των Acid Death.

 

Γνώριμη η έναρξη με το “Nuclear Disease”, το οποίο υπάρχει και στο δεύτερο demo τους “The Gate” του 1991. Δυναμική εισαγωγή, με καταιγιστικό drumming και riffs που κορυφώνουν την ένταση του τραγουδιού. Τα δε σκοτεινά και παθιασμένα φωνητικά ενισχύουν την ατμόσφαιρα, την οποία έρχεται να απογειώσει ένα φοβερό κιθαριστικό σόλο. Η συνέχεια εξίσου δυναμική και γκαζιάρικη με το “Eternal Night”, το οποίο απογειώνεται από το άκρως ατμοσφαιρικό refrain του. Αρκετές οι εναλλαγές εδώ και νομίζω πως ήδη βρήκα ποιο θα είναι το αγαπημένο μου. Έτσι νόμιζα βέβαια, αφού έρχεται το “Endless Dream” με τη φοβερή μελωδική εισαγωγή του να με ξεσηκώσει. Η συνέχεια του τραγουδιού ανεβάζει γκάζια για να έρθει το refrain με αυτό το φοβερό θέμα από την εισαγωγή να τα αποτελειώσει όλα.

 

Αν ένα κομμάτι θέλει να μας αποδείξει πως η μπάντα έχει επιστρέψει «αναγεννημένη», τότε αυτό είναι σίγουρα το “Reborn”. Στο μεγαλύτερο τραγούδι του δίσκου που φτάνει σχεδόν τα έξι λεπτά τα βρίσκουμε όλα: ταχύτητα, εναλλαγές, ατμοσφαιρικά φωνητικά που παραπέμπουν σε ψαλμωδίες, μελωδικά γυρίσματα που φτιάχνουν μια πιο μελαγχολική goth και επική ατμόσφαιρα μαζί με γυναικεία φωνητικά, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να ζητήσει κανείς. Νομίζω εδώ έχουμε την κορυφαία στιγμή του δίσκου με διαφορά. Εκεί ακριβώς είναι. που έρχεται το “Rotten Mind” να μας πάρει τα μυαλά με την έντασή του. ενώ στα μισά του κομματιού το ύφος αλλάζει εντελώς με τα αιθέρια γυναικεία φωνητικά να μας ταξιδεύουν σε παραμυθένιους κόσμους. Οι τόνοι πέφτουν, η ατμόσφαιρα βαραίνει επικίνδυνα και το “Dead Boat” κάνει την εμφάνισή του. Εκπληκτικό το refrain του κομματιού, δίνει έναν πιο επικό τόνο, ενώ δε λείπουν κι εδώ οι εξαιρετικές εναλλαγές στη μελωδία.

 

Γυναικεία φωνητικά μας υποδέχονται στο “Arise From The Shadows” και μας βάζουν κατευθείαν σε ένα σχεδόν κινηματογραφικό κλίμα. Η συνέχεια του τραγουδιού κλείνει το μάτι στο black metal με ένα refrain φουλ ατμοσφαιρικό. Για τον επίλογο οι Piranha μας κράτησαν το “Haze”, το οποίο τερματίζει σε ταχύτητα, ενώ στο refrain τα γυναικεία φωνητικά σε συνδυασμό με τα φωνητικά του Γιάννη δίνουν ξεχωριστό τόνο στο τραγούδι. Το δε κιθαριστικό σόλο στο τέλος και το μελωδικό τελείωμα κάνουν το “Haze” το ιδανικό κλείσιμο του δίσκου.

 

Το Arise From The Shadows αποτελεί την ιδανική επιστροφή των Piranha. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά τόσο στα κιθαριστικά riffs και solos, όσο και στο drumming. Στα μεγάλα συν και η προσθήκη των γυναικείων φωνητικών, που προσδίδουν μια επιπλέον ατμοσφαιρικότητα, ενώ όλα τα κομμάτια εντυπωσιάζουν με τις εναλλαγές τους. Οι Piranha είναι και πάλι εδώ, πιο έτοιμοι από ποτέ και με τοArise From The Shadows στις αποσκευές τους έχουν έρθει να κερδίσουν με άνεση νέο έδαφος.

 

Βαθμολογία: 77/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Τζοβάνα Σπήλιου



 

Comments