Συντάκτης: Βαγγέλης Κατσής
Το παρόν άρθρο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα. Αρχικά, οι Yawning Man είναι μια από τις αγαπημένες μου μπάντες, καθώς αποτέλεσαν σημαντική επιρροή στους αξεπέραστους Kyuss, αλλά και στην ευρύτερη desert/stoner rock σκηνή στην Καλιφόρνια. Εκτός αυτού, γουστάρω πραγματικά πολύ τη μουσική τους και σαν μπόνους, το πρώτο μου άρθρο για το Rock Overdose ήταν για την προηγούμενη κυκλοφορία των Yawning Man, το “Macedonian Lines”. «Συναισθηματισμοί!» , όπως λέει ο Άδης στον Ηρακλή της Disney. Ας πούμε όμως λίγα λόγια για τους Yawning Man.
Οι Yawning Man λοιπόν, δημιουργήθηκαν το 1986 στην Καλιφόρνια από τους Mario Lalli (Μπάσο, ενίοτε και φωνητικά), Gary Arce (κιθάρα) και Bill Stinson (Τύμπανα). Αυτοί οι τρεις ήταν και είναι οι Yawning Man, παρά τις όποιες προσθαφαιρέσεις ατόμων στο line-up ανά τα χρόνια, που πιο πολύ μοιάζουν με guest εμφανίσεις. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν στην πιάτσα από το 1986 και έπαιζαν στα περίφημα desert parties της τότε εποχής στην έρημο της Καλιφόρνια, το πρώτο studio album τους ήρθε 19(!) ολόκληρα χρόνια μετά, το περίφημο “Rock Formations”. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι αισθητά πιο ενεργοί από όλες τις απόψεις. Έχουν υπογράψει στη Heavy Psych Sounds, έχουν πραγματοποιήσει αρκετές περιοδείες και το “Live At Giant Rock” αποτελεί την τρίτη κυκλοφορία τους τα τελευταία τρία χρόνια. Οι άλλες δύο είναι το “Revolt Against Tired Noises” του 2018 και το “Macedonian Lines” του 2019.
Ποια είναι όμως η μουσική ταυτότητα των Yawning Man;
Μπορεί να επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη stoner σκηνή της Καλιφόρνια και να αποτελούν πρωτεργάτες του desert κινήματος της περιοχής, ωστόσο ο ήχος τους κάθε άλλο παρά κλασσικό stoner δε θυμίζει. Ο κάθε μουσικός στους Yawning Man έχει το δικό του προσωπικό ήχο ή ρόλο: ο Mario στο μπάσο με πολύ βαρύ τόνο, ενίοτε και με ελαφρύ distortion και με ευφάνταστες μπασογραμμές που μπορούν άνετα να πρωταγωνιστήσουν, ο Gary στην κιθάρα, ο οποίος δίνει την αίσθηση ότι επιπλέει στο διάστημα με τις απόκοσμες μελωδίες του, που έρχονται σε μόνιμη αντίθεση με τις βαριά γκρουβάτες μπασογραμμές και ο Bill στα τύμπανα που οριοθετεί ή σιγοντάρει τους παραπάνω «διαλόγους».
Αρκετά με τις γενικότητες όμως! Πάμε στο “Live At Giant Rock”. Πρόκειται για ένα άλμπουμ-σταθμό στη stoner σκηνή, ξεκάθαρα. ΞΕ-ΚΑ-ΘΑ-ΡΑ. Μπορώ να δεχτώ ότι η μουσική των Αμερικάνων δεν είναι για όλους καθώς άλλοι τη βρίσκουν κουραστική, άλλοι μονότονη κλπ. Αυτό που δε δέχομαι όμως είναι η μη αναγνώριση της προσφοράς τους στο είδος και στη σκηνή. Το “Live At Giant Rock” πρόκειται για ορόσημο λοιπόν, διότι οι Yawning Man επιστρέφουν εκεί που ξεκίνησαν όλα. Στην έρημο της νότιας Καλιφόρνια (Mojave Desert) . Το μέρος που ουσιαστικά γέννησε αυτή τη μουσική. Επομένως μιλάμε για ένα οπτικοακουστικό stoner αριστούργημα από τους μέντορες του είδους. Τα πλάνα στην έρημο είναι μαγικά και ταιριάζουν 100% στο feeling της μουσικής. Σε κάποιους η όλη αίσθηση μπορεί να φέρει μνήμες από το “Live At Pompeii” των Pink Floyd και θα έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς οι Yawning Man εμπνεύστηκαν από αυτό και ήθελαν να δημιουργήσουν το δικό τους αντίστοιχο live album. Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν, αφού τόσο μέσω της εικόνας, όσο και μέσω του ήχου, περνάει στον ακροατή-θεατή ο καυτός αέρας της έρημου.
Το “Live At Giant Rock” έχει διάρκεια 51 λεπτά και αποτελείται από 4 (+1 bonus track) τραγούδια. Λόγω της ουσιαστικά ανύπαρκτης δομής στις συνθέσεις των Yawning Man, καθώς σχεδόν αποκλειστικά τα τραγούδια τους είναι ηχογραφημένα jam sessions, προτιμώ να αντιμετωπίζω το συγκεκριμένο άλμπουμ σαν σύνολο και όχι τραγούδι-τραγούδι. Λίγο-πολύ έχω ήδη αναφερθεί αρκετά στη μουσική των Αμερικάνων, συνεπώς δεν βρίσκω λόγο να επαναληφθώ. Το άλμπουμ ακολουθεί στα χνάρια του “Macedonian Lines”, με σημαντική διαφορά ότι οι συνθέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε διάρκεια. Κατά τ’άλλα, όσοι ακολουθούν το συγκρότημα, ας μην περιμένουν καμιά σπουδαία αλλαγή στον ήχο.
Για να συνοψίσουμε. Yawning Man, πατέρες, μάστορες και άρτιοι γνώστες του είδους κυκλοφορούν live album κατευθείαν από την αχνιστή έρημο της Καλιφόρνια. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει στο έπακρο και πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα instant classic του είδους, το οποίο όμως φυσικά και θα παραμείνει στην αφάνεια και δε θα πάρει την προσοχή που του αξίζει, πάντα κατά τη γνώμη μου. Καλώς ή κακώς, οι Yawning Man ποτέ δεν είχαν την απήχηση που θα περίμενε κανείς να έχουν, με δεδομένο ότι αποτελούν ένα συγκρότημα με συνεχή παρουσία τα τελευταία 34 χρόνια. Είναι η ζωντανή ιστορία της desert (ή stoner, όπως θέλει ο καθένας ας την πει) σκηνής και αρέσουν-δεν αρέσουν, οφείλουν οι fans τους είδους να τους το αναγνωρίσουν.
ΥΓ: Το τραγούδι “Catamaran” αποτελεί σύνθεση των Yawning Man κι όχι των Kyuss όπως πολύς κόσμος πιστεύει. Άσχετα που οι Yawning Man αξιώθηκαν να το ηχογραφήσουν επαγγελματικά το 2018 στο “Revolt Against Tired Noises”…
Βαθμολογία: 87/100
Για το Rock Overdose,
Βαγγέλης Κατσής