ARTIFICIAL EDEN – “Artificial Eden”

Συντάκτης: Ζήσης Πετκανάς

 

Αrtificial Eden είναι πολλά χρόνια στο προσκήνιο και δυστυχώς μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχαν καταφέρει να κυκλοφορήσουν κάποιο ολοκληρωμένο άλμπουμ. Κάποιες demo προσπάθειες και καλά live, αλλά τα γνωστά δεδομένα της σκηνής δεν τους βοήθησαν, ώστε να τελεσφορήσει η προσπάθειά τους.

 

Στα τέλη λοιπόν του 2020 κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ από τη γερμανική Boersma Records και αποδεικνύουν περίτρανα ότι ένα σύνολο με ταλέντο, έμπνευση και μεράκι για αυτό που κάνει, ποτέ δε θα πάει χαμένο. Η έκπληξή μας ακούγοντας τη φρεσκάδα που έχουν τα έξι κομμάτια του άλμπουμ, όσον αφορά την παραγωγή αλλά και τις ιδέες ήταν μεγάλη, αφού πολλές φορές μπάντες που κάνουν σχεδόν μια εικοσαετία να κυκλοφορήσουν άλμπουμ, ακούγονται σα να κυκλοφορούν μια συλλογή παλαιότερων κυκλοφοριών.

 

Το ύφος των Artificial Eden κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στο progressive και το power metal, με έντονες hard rock πινελιές. Αν σας είναι δύσκολο να το σκιαγραφήσετε αυτό, φανταστείτε μια πιο prog εκδοχή του Jorn, με ένα Ayreon περίβλημα.

 

Οι εκτελέσεις των κομματιών ακούγονται υποδειγματικές και μάλιστα με μια παραγωγή, που ακούγεται αρκετά ελεύθερη. Δεν υπάρχει αυτή η έντονη επεξεργασία και αυτό αποτελεί μεγάλο κομπλιμέντο για την αξία των μουσικών που συμμετείχαν. Ειδικά τα σόλο της κιθάρας είναι εκπληκτικά. Οι συνθέσεις σφύζουν από δυναμισμό και μελωδικότητα, ενώ καταφέρουν να σε εκπλήξουν σε κάθε μέτρο. Ακούστε το ομώνυμο κομμάτι και θα καταλάβετε τι εννοώ. Ταυτόχρονα καταφέρουν να μην ακούγονται κουραστικοί, όπως συμβαίνει συχνά στον progressive χώρο με ανούσεις αλλαγές ρυθμών.

 

Οι Artificial Eden χρησιμοποιούν πολύ ωραίες μελωδικές γραμμές και εντυπωσιακά κιθαριστικά περάσματα, που γεφυρώνουν κάθε εξεζητημένη διάθεσή τους. Πέρα από το πολύ όμορφο ομώνυμο κομμάτι, πολύ ενδιαφέρον ακούγεται το «Day Of Tears» με την ενδιαφέρουσα δομή του, που ενώ σε σημεία αγγίζει το thrash, γυρνάει με πολύ έξυπνα ακουστικά περάσματα και φοβερές φωνητικές ακροβασίες σε σκοτεινά prog μονοπάτια. Και φυσικά το μεγάλο hit του άλμπουμ, που είναι το lyric video «Poor Desire». Ένα κομμάτι που αν είχε γραφτεί από γνωστή γερμανική μπάντα θα ήταν χιλιοπαιγμένο πια στα metal clubs!

 

Οι Artificial Eden στο ντεμπούτο τους προσεγγίζουν την αρτιότητα σε πολλούς τομείς. Αν απλουστεύσουν λίγο τα υπερφορτωμένα τους κομμάτια είναι ικανοί για πολύ μεγάλα πράγματα. Έχουν όλο το ειδικό βάρος για να το κάνουν!

 

 

Βαθμολογία: 73/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Ζήσης Πετκανάς



 

Comments