ANNEKE VAN GIERSBERGEN στο RockOverdose:”Έχω τα ίδια προβλήματα με κάθε άλλη εργαζόμενη μητέρα!”

 

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μετά από πολύ καιρό με μια από τις πιο εμβληματικές γυναικείες παρουσίες της Rock / Metal σκηνής, την Anneke Van Giersbergen. 

 

Μίλησαν για τον νέο της δίσκο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, τα μελλοντικά της σχέδια, αλλά και τις προκλήσεις του να είσαι μητέρα και να μοιράζεις το χρόνο σου ανάμεσα στη μουσική και την οικογένειά σου.

 

Enjoy!

 

 

RockOverdose: Καλησπέρα Anneke και καλωσήρθες και πάλι στο Rock Overdose. Χαίρομαι πολύ που μιλάμε ξανά, μετά από μερικά χρόνια.

Anneke Van Giersbergen: Ευχαριστώ πολύ, επίσης!

 

 

RockOverdose: Ο νέος σου δίσκος μόλις κυκλοφόρησε. Θέλεις να μας δώσεις λεπτομέρειες γι’ αυτόν;

Anneke Van Giersbergen: Νομίζω ξεκίνησα να γράφω πριν δύο χρόνια, ίσως και παραπάνω και βασικά δούλευα ένα δίσκο με τη μπάντα μου, τους VUUR (που προφανώς είναι metal μπάντα), αλλά προέκυψαν πολλά διαφορετικά τραγούδια.

Ό,τι έγραφα ήταν πολύ χαλαρό και μελαγχολικό, οπότε κατάλαβα ότι πρέπει να γράψω έναν solo δίσκο, οπότε συγκεντρώθηκα σε αυτό, το δούλεψα για ένα χρόνο και τελικά βγήκε αυτό το αποτέλεσμα! Ήταν και για μένα μια έκπληξη που αυτό το στυλ βγήκε από το δικό μου στυλό, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη με αυτό, είναι πολύ ειλικρινές και αγνό, κατευθείαν από καρδιάς και χαίρομαι που κυκλοφορεί τώρα!

 

 

RockOverdose: Τι σχόλια έχεις λάβει από τον Τύπο και τους fans;

Anneke Van Giersbergen: Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα τι θα έλεγε ο κόσμος, γιατί το σχέδιο ήταν να φτιάξω ένα rock ή metal album και τελικά προέκυψε κάτι εντελώς διαφορετικό. Σίγουρα ο κόσμος θα μπορούσε να εκπλαγεί ή να σοκαριστεί, αλλά οι αντιδράσεις ήταν πολύ καλές!

Νομίζω αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένας πολύ ειλικρινής δίσκος, όπου πραγματικά καταλαβαίνουν τι γράφω και τους αρέσουν οι μελωδίες και τα τραγούδια. Επίσης, νομίζω ότι σε στιγμές κρίσης, σαν αυτή που περνάμε τώρα, αρέσει στους ανθρώπους να ακούν λίγο πιο λυπητερή μουσική με περισσότερο συναίσθημα, οπότε τώρα ταιριάζει στον κόσμο, κατάλαβες; Και πραγματικά είναι πολύ ωραίο.

 

 

 

RockOverdose: Θα υπάρξει άλλο video για αυτή την κυκλοφορία;

Anneke Van Giersbergen: Όχι, νομίζω κυκλοφορήσαμε το τελευταίο video για το “I saw a car”, που είναι το τέταρτο video για αυτό το album, οπότε τώρα ετοιμάζουμε κάτι που να μπορούμε να κάνουμε online, οπότε θα έχουμε ακόμα κάποιο υλικό και μερικές εικόνες για περίπου δύο βδομάδες.

 

 

RockOverdose: Και υποθέτω πως ανυπομονείς να ξαναπαίξεις live.

Anneke Van Giersbergen: Ω ναι, μου έχει λείψει πολύ το να παίζω live, όπως και σε οποιονδήποτε άλλο μουσικό άλλωστε. Πιστεύω θα αρχίσουμε ξανά να περιοδεύουμε το 2022. Ίσως μέχρι τότε μπορούμε να κάνουμε κάποια μικρά πράγματα, αλλά αυτή τη στιγμή όλοι είμαστε σε lockdown και δε μπορούμε να πάμε πουθενά, οπότε πιστεύω θα ασχοληθούμε με το online για να εκφραστούμε και να παίξουμε live, αλλά για να παίξουμε με τον παραδοσιακό τρόπο θα μας πάρει ένα χρόνο ακόμα και αυτό είναι μεγάλο διάστημα.

 

 

RockOverdose: Κατά τη διάρκεια του lockdown προσφέρθηκες να κάνεις guest εμφανίσεις για καλλιτέχνες κάθε είδους. Πώς πήγε αυτό;

Anneke Van Giersbergen: Πήγε πολύ καλά! Δεν ξέρω, απλώς έγραψα online “μπορώ να τραγουδήσω στο album σας, απλά πείτε μου” και μετά πάρα πολλοί μου έστειλαν τραγούδια πάνω στα οποία δούλευαν κι εγώ έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε πάρα πολλά υπέροχα τραγούδια, οπότε διάλεξα δώδεκα από αυτά και έκανα περίπου δύο το μήνα. Αυτό έγινε πέρυσι, οπότε τώρα έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν και έχω κάνει μια λίστα στο λογαριασμό μου στο Spotify για να τα συγκεντρώσω όλα μαζί.

 

 

RockOverdose: Πώς λέγεται η λίστα;

Anneke Van Giersbergen: Νομίζω κάτι σαν Covid project… δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά θα την αναγνωρίσεις όταν τη δεις στο Spotify μου.

 

 

RockOverdose: Τα τελευταία χρόνια έχεις αλλάξει αρκετά μουσικά στυλ, όπως επίσης έχεις παίξει solo, με μπάντα, αλλά και σε guest εμφανίσεις. Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να μπερδεύει τους fans από ένα σημείο και μετά ή το βλέπεις σαν να εκφράζεις το ταλέντο σου με διαφορετικούς τρόπους;

Anneke Van Giersbergen: Το δεύτερο, ακριβώς! Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι σε αυτή τη σκηνή, την alternative και metal σκηνή, γιατί οι άνθρωποι που ακούν αυτή τη μουσική είναι πιο ανοιχτόμυαλοι. Τους αρέσουν τα solo acoustic projects που κάνω τόσα χρόνια, οπότε έχω την καλλιτεχνική ελευθερία και όλοι τσεκάρουν τη δουλειά μου ό,τι κι αν κάνω, το παίρνουν στα σοβαρά και του δίνουν μια ευκαιρία. Και αυτό είναι πολύ ωραίο.

Αλλά επίσης μου αρέσει να τραγουδάω πολύ δυνατά στη Heavy Metal, να κινούμαι πάνω στη σκηνή και να έχω όλη αυτή την ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, μου αρέσει να τραγουδάω σε μικρούς χώρους και να λέω χαλαρά τραγούδια και ιστορίες, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό. Οπότε μπορώ να κάνω και τα δύο και πραγματικά μου αρέσει να κάνω και τα δύο, αλλά και στο κοινό φαίνεται να αρέσουν, γιατί είναι κάτι διαφορετικό κάθε φορά. 

 

 

RockOverdose: Οπότε τελικά πού ανήκει η Anneke, μέσα σε μπάντα ή να παίζει solo με την κιθάρα της;

Anneke Van Giersbergen: Θα έλεγα και στα δύο, όσο μπορώ να εκφραστώ με έναν ειλικρινή τρόπο, νιώθω σαν στο σπίτι μου, οπότε τελικά νιώθω σαν στο σπίτι μου στη μπάντα, αλλά και μόνη μου.

Θέλω να ομολογήσω ότι όταν παίζω μόνη μου με την κιθάρα μου, είναι κάτι πολύ συναισθηματικό για μένα και πολύ κοντά στην καρδιά μου και μετά νιώθω ότι αυτός είναι και ο μόνος ειλικρινής τρόπος να γράψεις μουσική, αλλά επίσης μου αρέσει και η δυνατή μουσική, να τραγουδάω δυνατά, να χοροπηδάω πάνω κάτω… οπότε ναι, ανήκω και στα δύο.

 

 

 

 

RockOverdose: Έχεις ανοίξει την καρδιά σου στα social media σχετικά με προσωπικά προβλήματα. Ήταν δύσκολο για σένα να εκτεθείς και πιστεύεις ότι ο κόσμος το πήρε καλά;

Anneke Van Giersbergen: Σίγουρα δεν ήξερα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις, είτε κυκλοφορείς ένα νέο album, είτε μιλάς για την προσωπική σου ζωή, πώς θα το εκλάβει ο κόσμος.

Και ξέρεις πως στο διαδίκτυο πολλές φορές ο κόσμος είναι αγενής, έχει μια γνώμη για τα πάντα και μπορεί να γίνει επιθετικός, αλλά για κάποιο λόγο βρήκα πως πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν τι έχω να πω και πολλοί σκέφτονται τα ίδια πράγματα, γιατί έτσι είναι η ζωή… λίγο πολύ, όλα έχουν να κάνουν με την αγάπη, το να βρεις την αγάπη, να παλέψεις για αυτά που πιστεύεις, να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που βρίσκονται στο δρόμο σου, με κάτι τέτοια ασχολούμαστε όλοι.

 

 

RockOverdose: Άρα είναι καλό να ανοίγεις την καρδιά σου.

Anneke Van Giersbergen: Ναι, έτσι νομίζω. Ανακάλυψα ότι πολλοί άνθρωποι δείχνουν κατανόηση και αυτό είναι καλό, νιώθω ασφαλής με το κοινό μου.

 

 

RockOverdose: Επίσης, πρέπει να σου πω και χρόνια πολλά για το γιο σου, που είχε γενέθλια πριν λίγες μέρες!

Anneke Van Giersbergen: Ευχαριστώ! Έγινε 16, ο χρόνος πραγματικά περνάει τόσο γρήγορα.

 

 

RockOverdose: Και υποθέτω πως είσαι υπερήφανη μητέρα.

Anneke Van Giersbergen: Είμαι! Είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί και παίζει κιθάρα, με κάνει περήφανη κάθε μέρα.

 

 

RockOverdose: Αρέσει και σε εκείνον η μουσική!

Anneke Van Giersbergen: Ναι, πάντα άκουγε μουσική, αλλά εδώ και λίγα χρόνια παίζει κιθάρα και γράφει τραγούδια, οπότε του χρόνου θα ακολουθήσει εκπαίδευση πάνω στη μουσική και τη μουσική παραγωγή, είναι πολύ καλό!

 

 

RockOverdose: Σκέφτεσαι να κάνεις ντουέτο μαζί του;

Anneke Van Giersbergen: Ναι, θα ήταν υπέροχο!

 

 

RockOverdose: Πώς είναι να είσαι μητέρα και ταυτόχρονα μουσικός με τόσο έντονη δραστηριότητα; Θεωρείς ότι μερικές φορές δεν έχεις χρόνο να είσαι με την οικογένειά σου και είναι δύσκολο;

Anneke Van Giersbergen: Μερικές φορές είναι δύσκολο, γιατί το να φτιάχνουμε μουσική σημαίνει ότι έχουμε περίεργο ωράριο, μερικές φορές λείπεις για μια νύχτα, άλλες φορές για μια βδομάδα, ενώ άλλες φορές για ακόμα περισσότερο, οπότε δεν υπάρχει σταθερότητα.

Αλλά πέρα από αυτό, έχω τα ίδια προβλήματα με κάθε άλλη εργαζόμενη μητέρα, γιατί πρέπει να μοιράσω το χρόνο μου ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι με όλη αυτή την κατάσταση με την πανδημία, είμαι στο σπίτι εδώ και ένα χρόνο και ναι, σίγουρα μου λείπουν οι περιοδείες και το να παίζω live, αλλά επίσης μου αρέσει να περνάω χρόνο με το Rob και τον Finn, τώρα βλέπω τον Finn κάθε μέρα, οπότε από μια άποψη το λες και ευλογία που έχω περάσει τόσο χρόνο στο σπίτι. Ξέρεις, απλά καθόμαστε και βλέπουμε πολύ Netflix και αυτό με κάνει χαρούμενη!

 

 

RockOverdose: Έκανες ένα διάλειμμα από την καριέρα σου, είναι ίσως το μόνο θετικό που προέκυψε από την πανδημία. 

Anneke Van Giersbergen: Ακριβώς, αφού η κατάσταση αυτή είναι υποχρεωτική, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, οπότε απολαμβάνω τα θετικά της υπόθεσης.

 

 

 

RockOverdose: Είμαι σίγουρος ότι εκεί έξω υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να σε ξαναδούν σε περιοδεία ή δίσκο με τους Gathering. Πώς θα ένιωθες για κάτι τέτοιο;

Anneke Van Giersbergen: Ποτέ μη λες ποτέ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω, είμαι χαρούμενη με τη solo καριέρα μου, αφοσιώνομαι στο δικό μου project, οπότε δεν υπάρχει κάτι άλλο στα σχέδια.

 

 

RockOverdose: Αλλά ποιος ξέρει, ίσως κάποια μέρα φτιάξετε κάτι!

Anneke Van Giersbergen: Ναι, όταν γίνουμε 80 χρονών! Πολύ αργή μουσική!

 

 

RockOverdose: Πώς αισθάνεσαι που ήσουν μέρος αυτής της μπάντας;

Anneke Van Giersbergen: Είμαι περήφανη για όσα έχουμε κάνει και κρατάω τις αναμνήσεις, ξεκίνησα την καριέρα μου στη μουσική σαν επαγγελματίας μαζί τους, ξεκινήσαμε τις περιοδείες και είδαμε τον κόσμο μαζί και φτιάξαμε πανέμορφη μουσική, για την οποία επίσης είμαι περήφανη, οπότε σίγουρα υπάρχουν πολλά που αγαπώ σε αυτή τη μπάντα.

 

 

RockOverdose: Είσαι περήφανη για άλλα μουσικά σου projects;

Anneke Van Giersbergen: Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι άλλο προγραμματισμένο, μόνο το solo project μου, αλλά σε ό,τι αφορά τα παλιά μου projects, κάποια έγιναν καλύτερα από άλλα. Είμαι περήφανη για όλα όσα έχω κάνει, αλλά τελικά για όλα όσα κάνεις, μετά λες “την επόμενη φορά θα κάνω αυτό κι αυτό κι αυτό καλύτερα”.

Το ίδιο κι όταν παίζεις live, εγώ τουλάχιστον σκέφτομαι “πολύ ωραία, αλλά αύριο θα βελτιώσω αυτό, αυτό κι αυτό”. Οπότε είναι πάντα μια δουλειά σε εξέλιξη κι αν όλα πάνε καλά, το πιο πρόσφατο project ή album σου θα είναι πάντα το καλύτερο, σωστά;

 

 

RockOverdose: Έχεις άλλα μελλοντικά σχέδια; Ή άλλα νέα που θέλεις να μοιραστείς μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

Anneke Van Giersbergen: Τα επόμενα βήματα θα είναι αργά, γιατί κανονικά βγάζεις ένα δίσκο και πας περιοδεία, αλλά αυτό δε γίνεται αυτή τη στιγμή. Αλλά κάνω πολλή εξάσκηση στα solo sets μου, μαθαίνω τα τραγούδια σε ακουστική κιθάρα κι έτσι όταν τελικά βγω έξω, θα βγω μόνη με την κιθάρα μου.

Έχω στα σχέδιά μου να έρθω στην Ελλάδα, ίσως του χρόνου, αλλά αυτή τη στιγμή δε μπορεί να γίνει, οπότε ετοιμάζουμε κάποια πράγματα online και θα συνεχίσω να γράφω όσο είμαστε σε lockdown, δεν έχω πουθενά να πάω, οπότε θα συνεχίσω να γράφω και θα δούμε πώς θα πάει!

 

 

RockOverdose: Σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή για τους καλλιτέχνες, πώς θα προωθήσεις το δίσκο σου;

Anneke Van Giersbergen: Όπως είπα, θα κάνω κάποια πράγματα online, μιας και σήμερα έχουμε τις υποδομές για να παίξουμε live και ίσως να πουλήσουμε και εισιτήρια, οπότε είναι κι αυτός ένας τρόπος για τους καλλιτέχνες να βγάλουν εισόδημα παίζοντας online και όχι με τη φυσική τους παρουσία.

Οπότε θα έλεγα ότι αυτό είναι το πλάνο. Είναι δύσκολο να βγάλεις τα προς το ζην σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ας ελπίσουμε να μη συνεχίσουν για πολύ, αλλά μάλλον φέτος δε μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά τα ταξίδια.

 

 

RockOverdose: Τι αναμνήσεις έχεις από την Ελλάδα; Έχεις έρθει πολλές φορές κι έχεις παίξει και σε μικρότερες πόλεις, όπως στην πόλη μου την Καστοριά, ήταν πάρα πολύ ωραία.

Anneke Van Giersbergen: Αγαπώ πολύ την Ελλάδα, μου αρέσουν πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα, το κλίμα, τη φύση και τους ανθρώπους… ξέρεις, οι άνθρωποι εκεί είστε πολύ παθιασμένοι και λέτε πάντα αυτό που πιστεύετε, τι σας αρέσει, τι δε σας αρέσει. Είναι ένα πολύ ειλικρινές κοινό και επίσης λατρεύω το φαγητό! Λατρεύω τις ελληνικές σαλάτες και τα πάντα.

Την τελευταία φορά που ήρθα στην Ελλάδα ήμουν σε solo acoustic περιοδεία, μαζί με τον Chuck, ήμασταν απλώς οι δυο μας και ο άνθρωπος που έκανε την προώθηση, ήμασταν στο αυτοκίνητου, ταξιδεύαμε στην Ελλάδα και γνωρίζαμε υπέροχους ανθρώπους. Ακόμα συζητάμε για το να επιστρέψουμε, υπήρχε ένα πλάνο για μια μικρή περιοδεία, που δε συνέβη λόγω Covid. Οπότε αυτό αναβλήθηκε, αλλά αν επιστρέψουμε, μάλλον θα είμαστε πάλι εγώ και ο Chuck και θα ξανακάνουμε όλα αυτά, πραγματικά ανυπομονώ.

 

 

RockOverdose: Κι εμείς ανυπομονούμε! Έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από τότε.

Anneke Van Giersbergen: Αλήθεια; Χριστέ μου, αυτός είναι πολύς καιρός.

 

 

RockOverdose: Ναι, τουλάχιστον στην πόλη μου ήταν το 2015. Οπότε σίγουρα πρέπει να επιστρέψετε.

Anneke Van Giersbergen: Ναι, πρέπει!

 

 

RockOverdose: Και τι θα ήθελες να πεις στους fans που ακούν ή διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη;

Anneke Van Giersbergen: Αρχικά, σας ευχαριστώ όλους που ακούσατε τη συνέντευξη, που τσεκάρατε το νέο album, πραγματικά ποτέ δεν παλιώνει αυτό, δηλαδή το να ασχολείται κόσμος με τη μουσική μου και να μου λένε αν τους αρέσει και αν τους προκαλεί συναισθήματα.

Πραγματικά αυτό με κάνει χαρούμενη και το μόνο πράγμα που εύχομαι είναι εγώ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι μουσικοί, να μπορέσουμε σύντομα να παίξουμε ξανά live, γιατί για μένα, το καλύτερο πράγμα είναι να βγαίνω εκεί έξω, να γνωρίζω κόσμο, να παίζω τραγούδια και να τραγουδάω. Αυτό γεμίζει την καρδιά μου και αυτό ελπίζω να κάνω ξανά σύντομα.

 

 

RockOverdose: Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, ελπίζω να σε συναντήσω ξανά σύντομα και να μπορέσω να σου προσφέρω ελληνικό φαγητό, κρασία κτλ. Είσαι από τους πιο γλυκούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη μουσική βιομηχανία.

Anneke Van Giersbergen: Σε ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους σου! Ελπίζω να τα ξαναπούμε.

 

 

Για το Rock Overdose,

Ζήσης Πετκανάς

Επιμέλεια ερωτήσεων: Ηλίας Περόγαμβρος

Μετάφραση - απομαγνητοφώνηση: Δάφνη Γεωργαδάκη

Comments