GUS G. – “Quantum Leap”

Συντάκτης: Βαγγέλης Γιαννακόπουλος

 

Τα λόγια είναι περιττά για τον Gus G., καθώς είναι ένα σπουδαίο κομμάτι του ψηφιδωτού που λέγεται σκληρός ήχος στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα χαίρει μεγάλης εκτίμησης και στο εξωτερικό. Επίτηδες δε χρησιμοποιίησα τον όρο «είναι ευρέως γνωστός» στο εξωτερικό, γιατί το θέμα δεν είναι να είσαι απλά γνωστός, επειδή έκανες ένα πέρασμα από τη μπάντα του Ozzy. Το θέμα είναι να σε ξέρουν και να εκτιμούν το έργο σου και τις ικανότητές σου. Όποιος μουσικός του εξωτερικού μιλήσει για τον Gus G., μιλάει πάντα με τα καλύτερα λόγια και για τις ικανότητές του, αλλά και για το ήθος του.

 

Όπως είναι πολύ λογικό, οι υποχρεώσεις με τον Ozzy ήταν πάρα πολλές, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να κάνει μία παύση και να αφιερωθεί εκεί. Με την επιστροφή του Zakk Wylde στον Ozzy, ο Gus G. ξαναγύρισε στα γνωστά παλιά λημέρια των Firewind, αλλά και την ηχογράφηση solo κυκλοφοριών. Έτσι φτάνουμε στο Quantum Leap”το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Οκτωβρίου.

 

Τα solo instrumental album που έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι βιρτουόζοι, συνήθως πέφτουν σε δύο παγίδες. Η πρώτη είναι η επιδειξιομανία, όπου ο κιθαρίστας θέλει να αποδείξει ότι έχει φοβερό ταλέντο στην κιθάρα και πρέπει οπωσδήποτε να θεωρηθεί κορυφαίος, οπότε αντί η μουσική να έχει ως βάση τη μελωδία, έχει την ταχύτητα και το βαθμό δυσκολίας. Η δεύτερη παγίδα στην οποία πέφτουν είναι ότι βγάνει πολύ μπροστά η κιθάρα στην παραγωγή και το αποτέλεσμα είναι αρκετά κουραστικό για τον ακροατή.

 

Ο Gus G. δε θέλει να αποδείξει τίποτα στο Quantum Leap”, απλά δηλώνει την ανάγκη του να εκφραστεί και να παίξει την μουσική που του αρέσει. Κοφτά riffs, ογκώδεις συνθέσεις και μελωδικά solos κρατούν το ενδιαφέρον του ακροατή σε ύφος metal, που φλερτάρει έντονα με το hard rock.

 

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στη δήλωση του Gus G. : “Δεν έκανα το Quantum Leap” με σκοπό να είναι ένα ακόμα solo album. Ήταν περισσότερο μια αναζήτηση του τι άλλο υπάρχει εκεί έξω. Χρειαζόμουν μία έκφραση δημιουργικότητας”.

 

Προσωπικά δεν έχω πολύ καλή σχέση με το χώρο που λέμε κλασσικό metal, αλλά το Quantum Leap” έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα. Όσο το άκουγα ένιωθα μια παρέα μουσικών, που τους φώναξε ο Gus G. για να παίξουν μουσική και να περάσουν καλά. Αυτο το συναίσθημα μεταδίδεται στον ακροατή και σου δημιουργεί ένα χαμόγελο. Δε μιλάμε για ένα κιθαριστικό instrumental album, αλλά όμορφες συνθέσεις όπου το κάθε όργανο έχει το χώρο του.

 

Το Quantum Leap” είναι ένα διπλό album. Στο πρώτο μέρος βρίσκουμε τα έντεκα κομμάτια του Quantum Leap”, ενώ στο δεύτερο βρίσκουμε επτά κομμάτια ηχογραφημένα live στη Βουδαπέστη. Θα κυκλοφορήσει στις 8 Οκτωβρίου από τη γερμανική AFM Records.

 

 

Βαθμολογία: 80/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Βαγγέλης Γιαννακόπουλος



 

Comments