THE NEAL MORSE BAND ‎– “Innocence & Danger”

Συντάκτης: Μιχάλης Τσολάκος

 

Νέος δίσκος, από τη μπάντα αυτή τη φορά, του σπουδαίου τραγουδοποιού των επίσης σημαντικών Spock's Beard. Μετά το προσωπικό του, φοβερό και τρομερό “Sola Gratia”, o μέγας Neal Morse κυκλοφορεί το διπλό “Innocence & Danger” κάτω απ΄ το όνομα The Neal Morse Band. Χωρίς να πολυκαταλαβαίνω αυτές τις διαφορές, υποδέχτηκα με χαρά και αυτή τη δημιουργία του ακούραστου Neal, ξανά με τον Mike Portnoy να κρατάει τις μπαγκέτες. Να προσθέσουμε και τoThe Absolute Universe” των Transatlantic και έχουμε πέραν πάσης αμφιβολίας τον πιο δημιουργικό καλλιτέχνη (με την πλήρη έννοια του όρου) της χρονιάς.

 

Μικρή εισαγωγή για να πάμε στα σημαντικά. Το Innocence & Danger δε γινόταν να είναι κάτι άλλο από ένας δίσκος του αγαπητού prog rock που πρεσβεύει ο τραγουδοποιός Neal, έχοντας και «χρώμα» από κλασσικό rock. Το άλμπουμ ξεκινά εκπληκτικά, με το δίδυμο των “Do It All Again” και “Bird On A Wire”, αυτό όμως είναι και το μειονέκτημά του (λέμε τώρα). Τα δύο αυτά κομμάτια είναι και τα κορυφαία για τον γράφοντα, άρα κάθε επόμενο δεν τα φτάνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μιλάμε για «χειρότερα». Ίσα ίσα που τα “Your Place In The Sun” και “Another Story To Tell” θα τα ευχαριστηθεί κάθε ακροατής που αρέσκεται σε προοδευτικό rock όλων των δεκαετιών.

 

Το δε “Emergence” είναι μια αποκλειστική σύνθεση του Morse, ενώ το πρώτο CD, με τίτλο “Innocence”, κλείνει με το “Bridge Over Troubled Water” (με Amy Pippin, April Zachary και Julie Harrison στα δεύτερα φωνητικά). Το δεύτερο δισκάκι φέρει τον τίτλο “Danger” και περιέχει δύο κομμάτια, τα “Not Afraid Pt.2” και “Beyond The Years”, το οποίο και απλώνεται σε εφτά μέρη, μιας και πρόκειται για μακροσκελή σύνθεση 31:23 λεπτών. Καταλαβαίνετε τι γίνεται εδώ έτσι; Απλά ακούστε το. Όσον αφορά τα βασικά μέλη της μπάντας, εκτός του Portnoy, έχουμε σε μπάσο και κιθάρα τους Randy George και Eric Gillette αντίστοιχα. Από συμμετοχές, βρίσκουμε τον Gideon Klein σε βιόλα και τσέλο, τον Bill Hubauer σε πιάνο και synthesizer, ενώ μεταξύ όλων των οργάνων ακούμε keyboards φυσικά (από τον πολυτάλαντο Neal Morse) και βιολί.

 

Εν κατακλείδι, έχουμε στα χέρια μας ένα δημιούργημα που οι progressive-άδες θα εκτιμήσουν. Εκτιμώ πως νέες και παλαιότερες γεννεές ακροατών θα ευχαριστηθούν εξίσου το “Innocence & Danger”, μιας και ακούγεται φρέσκο και «ακούραστο», έτοιμο να κερδίσει όποιον του δώσει την ευκαιρία.

 

 

Βαθμολογία: 77/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος



 

Comments