NYXBORN – “Δαιμονολόγιο”

Συντάκτης: Ζήσης Πετκανάς

 

Ο Nyxborn είναι ένα one-man project από την Ελλάδα, ενεργός από το 2016, με ήδη δύο άλμπουμ στο ενεργητικό του, “Fatesblood” και “Black Mirror Of Silence”. Φέτος, κυκλοφόρησε το τρίτο του άλμπουμ, με τίτλο “Δαιμονολόγιο”. Θα ήθελα να ξεκινήσω αυτό το review λίγο αντίστροφα, πηγαίνοnτας από το ειδικό προς το γενικό.

 

Το “Δαιμονολόγιο” έχει μόνο καλές στιγμές, ωστόσο υπάρχει ένα τραγούδι ,που ήδη από την ανάγνωση του tracklist και πριν καν ακούσεις το δίσκο, σου τραβάει την προσοχή. Το τραγούδι αυτό είναι η διασκευή του γνωστού, «Νύχτωσε Xωρίς Φεγγάρι». Ναι, για αυτό το «Νύχτωσε Xωρίς Φεγγάρι» που σκεφτηκάτε μιλάω, δεν είναι κάποια συνωνυμία.

 

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ρεμπετικό ή λαϊκή ελληνική μουσική εμπνέουν έναν καλλιτεχνή. Οι Firewind είχαν διασκευάσει το «Περασμένες μου Αγάπες» του Χιώτη, ο Daron Malakian το «Γιε μου» του Σταμάτη Κοκότα, ενώ ο Brendan Perry ανέλαβε και μετέφρασε πολλά ρεμπετικά στα αγγλικά και κυκλοφόρησε το δίσκο “Songs Of Disenchantment”.

 

Παρ’όλο που δεν είναι κάτι πρωτότυπο, μια τέτοια διασκευή απαιτεί μεγάλη τέχνη και προσπάθεια, ώστε να πετυχεί η μεταφορά στο heavy metal, χωρίς να χαθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το ρεμπέτικο το είδος που είναι. Και ο Nyxborn ξεκάθαρα πέτυχε το στόχο και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Κράτησε άθικτη την ατμόσφαιρα και την ένταση, προσφέροντας μια νεά ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο κλασσικό ρεμπέτικο με heavy metal αισθητική και riffs.

 

Μουσικά, το “Δαιμονολόγιο” είναι ένα μίγμα από blackened heavy metal με καθαρά φωνητικά, που δημιουργεί μια σκοτεινή και επική ατμόσφαιρα. Επιθετικός, άγριος και γεμάτος ταχύτητα, ο ήχος του Nyxborn θυμίζει συγκροτήματα όπως οι Night Demon, αλλά ίσως και μια πιο σκοτεινή εκδοχή των Angel Witch.

 

Ο Nyxborn, τόσο με τα πρωτότυπα κομμάτια του όσο και με τις διασκευές του, αποδεικνύει πως είναι ένας ιδιαίτερα χαρισματικός και δημιουργικός καλλιτεχνής. Το “Δαιμονολόγιο” είναι ένα underground άλμπουμ, που αξίζει να ακούσετε.

 

 

Βαθμολογία: 73/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Ζήσης Πετκανάς



 

Comments