Ανταπόκριση: STEEL PANTHER, Gus G. w/ Ronnie Romero @ Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη (12/07/2024)


Πριν από μερικούς μήνες, άρχισε να κυκλοφορεί στους συναυλιακούς κύκλους της Θεσσαλονίκης μια φήμη που αφορούσε την άφιξη ενός μεγάλου συγκροτήματος από το εξωτερικό, για μια μεγάλη συναυλία αποκλειστικά στη συμπρωτεύουσα. Στην αρχή, το επικρατέστερο όνομα ήταν οι πολυπόθητοι από το ελληνικό κοινό Running Wild. Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε επίσημα πως η γνωστή μπάντα που θα παίξει στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, ήταν οι, επίσης εξαιρετικά αγαπητοί στον Έλληνα μεταλλά, Steel Panther, και μάλιστα αυτή η μοναδική συναυλία να αποτελεί και την ΠΡΩΤΗ τους εμφάνιση στην Ελλάδα! Από τότε, οι απανταχού οπαδοί του σκληρού ήχου στη χώρα μας περιμέναμε με ανυπομονησία τη βραδιά της συναυλίας! Σε αυτό το άρθρο θα σας μεταφέρουμε το κλίμα φρενίτιδας που επικράτησε στη βραδιά.

 

 

 

Οι πόρτες άνοιξαν στην ώρα τους σύμφωνα με το πρόγραμμα. Πέντε λεπτά νωρίτερα από το προγραμματισμένο (γύρω στις 20:15) ανέβηκε στη σκηνή το support act της βραδιάς, που δεν ήταν άλλη από την σύμπραξη του τρομερού Gus G. και του υπερταλαντούχου Ronnie Romero των Rainbow. Οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες, ενώθηκαν για να σπάσουν τα θερμόμετρα στο κλίμα καύσωνα που ταλανίζει τη Θεσσαλονίκη.

 



 

 

Έπαιξαν πολλά κλασικά και διαχρονικά κομμάτια, όπως το "Highway Star" των Deep Purple, το "Cold Sweat" των Thin Lizzy και το "War Pigs" των Black Sabbath. Η ενέργειά τους ήταν εκρηκτική, το ίδιο και τα solo και shreds του Gus G.! Ο Gus έκανε στη σκηνή ό,τι μαγκιά μπορείτε να φανταστείτε με την κιθάρα του, μέχρι που έφτασε το σημείο που έπαιζε πίσω από το κεφάλι του. Εκεί έριξε σαγόνια!

 

 

Ο Ronnie Romero δε ήταν επίσης σε εξαιρετική φόρμα φωνητικά, ενώ σκηνικά είχε άριστη συνεργασία με τον Gus G. και τον frontman των Steel Panther, Michael Starr που ανέβηκε στη σκηνή για ένα τραγούδι ("Redemption"). Όταν εμφανίστηκε ο Michael το κοινό τρελάθηκε, κάτι που προμήνυε το βατερλό που συνέβη αργότερα. Το μόνο αρνητικό που ομολογουμένως χάλασε πολύ κόσμο ήταν ο κακός ήχος του σετ, που δεν μας επέτρεπε να ακούμε καθαρά τίποτα πέρα από μπάσο. Κατά τα άλλα πολύ δυνατό σετ με ποιοτικότατο setlist.

 

 


 


Setlist:

Fearless

Highway Star (Deep Purple cover)

The Mob Rules (Black Sabbath cover)

Kill the King (Rainbow cover)

Redemption (feat. Michael Starr)

Cold Sweat (Thin Lizzy cover)

I Am the Fire War Pigs (Black Sabbath cover)

 


 


Γύρω στις 21:40 τα φώτα χαμηλώνουν και ένα ambient intro αρχίζει να χτίζει την ατμόσφαιρα. Ο κόσμος υποδέχθηκε τους glam αναβιωτές Steel Panther με το πιο θερμό του χειροκρότημα! Μόλις τα μέλη της μπάντας πάτησαν το πόδι τους επί σκηνής επικράτησε ένας πανζουρλισμός, οριακά ακούγαμε το "Eyes of a Panther".

 

 

 

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα... Τα είδαμε όλα σε αυτή την cult βραδιά! Τα μέλη των Steel Panther κυριολεκτικά έλαμπαν στη σκηνή εκπροσωπόντας επάξια την 80s γκλαμιά που επαναφέρουν και προσαρμόζουν στην εποχή μας, και την ώρα που ερμήνευαν τα κομμάτια τους αλλά και κατά την αλληλεπίδρασή τους με τον κόσμο. Το χιούμορ τους πάντα "καμμένο", έξυπνο, βρώμικο και πονηρό με τον δικό τους αξιολάτρευτο τρόπο, έβαζε κάτω πολλούς stand up comedians. Ήταν εντελώς ακομπλεξάριστοι και μιλούσαν πολύ στο κοινό τους, ειδικά ο Michael Starr και ο Satchel, και τρόλαραν απίστευτα ο ένας τον άλλο. Η μπάντα δε δίστασε να σατιρίσει (χωρίς κανέναν προσβλητικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με αυτά που αναπαράχθηκαν τις τελευταίες ημέρες) μέσω του drummer τους Stix Zadinia τον ομόλογό του Rick Allen από τους Def Leppard, ο οποίος ως γνωστόν έχασε το αριστερό του χέρι σε τροχαίο ατύχημα το 1985.

 



 

Αδιαμφισβήτητα η μπάντα απαρτίζεται από τρελάρες με κάφρικο (αλλά όχι κακοπροαίρετο) χιούμορ, γι αυτό προχώρησαν στο να κάνουν κάτι που συνηθίζουν μόνο στην Αμερική: ο μπασίστας τους Spyder πέταξε τρία σακουλάκια με "λευκή σκόνη" τυχαία στο κοινό! Πραγματικά δε γνωρίζουμε αν όντως περιείχαν την παράνομη ουσία, ωστόσο αναγνωρίζω πως αυτή η κίνηση δηλώνει αχαλίνωτη τρέλα από μέρους τους!

 

Απολαυστικότατη βρήκα και την επανεκτέλεση του θρυλικού "Crazy Train" του Ozzy, με συμμετοχή από τον Gus G! Ως μια ακόμα αξιομνημόνευτη στιγμή, θα χαρακτήριζα το θυελλώδες guitar solo που βιώσαμε από τον οδοστρωτήρα Satchel, που μάλιστα ομολόγησε ότι δέχθηκε μαθήματα κιθάρας από τον "δικό μας" Gus G. Γενικά, σε κάθε κομμάτι από την αρχή μέχρι το τέλος έπαιξαν εξαιρετικά και με υπέροχη ενέργεια, δε μπορούσαμε να σταματήσουμε το κοπάνημα!

 



 

Μιλάμε για μια εμφάνιση που δε σου επέτρεπε να πάρεις τα μάτια σου πάνω από την υπέρλαμπρη μπάντα, λόγω του μοναδικού χαρίσματός τους να διατηρούν το ενδιαφέρον και να τραβάνε τα βλέμματα. Ωστόσο για εμένα το δυνατότερο σημείο του live είναι και το πιο φορτισμένο συναισθηματικά και ξεκίνησε όταν τα μέλη των Steel Panther συσπειρώθηκαν στο μπροστινό μέρος της σκηνής για να παίξει ο καθένας ένα διαφορετικό όργανο από αυτό στο οποίο διαπρέπει περισσότερο. Ξαφνικά ζήτησαν κάτι ασυνήθιστο: να ανέβει μια τυχαία θαυμάστρια στη σκηνή! Ο frontman Michael Starr επέλεξε μια κοπέλα από το κάγκελο, η οποία κατενθουσιασμένη και συγκινημένη ανέβηκε στη σκηνή με τη βοήθεια των security, όπου και έμεινε μέχρι σχεδόν το τέλος του λαιβ, και τραγούδησε με τη μπάντα τουλάχιστον τρία τραγούδια ("Impromptu Song", "Weenie Ride", "17 Girls in a Row", "Party Like Tomorrow is the End of the World"). Τα περισσότερα τραγούδια της τα αφιέρωσαν προσωπικά και της προσέφεραν ως δώρο αναμνηστικές πένες και backstage pass! Να και μια πανέμορφη χειρονομία που δε βλέπουμε καθόλου συχνά από συγκροτήματα, πόσο μάλλον από αυτά στο βεληνεκές των Steel Panther.

 

Στο "17 Girls in a Row" δε... η μπάντα προσκάλεσε όλες τις γυναίκες του κοινού να παρτάρουν μαζί τους στη σκηνή! Φυσικά, ανέβαινε ασταμάτητα ένας όχλος γυναικών για να συμμετέχει στο "χαρέμι" των Steel Panther, άλλες έκαναν το γύρο και άλλες πηδούσαν τα κάγκελα. Ειδικά σε αυτό το σημείο επικράτησε η απόλυτη παράνοια!

 

Εκτιμώ ιδιαίτερα όταν οι μπάντες είναι προσιτές και προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό τους να τους προσεγγίσει από ακόμη πιο κοντά! Δεν έλειψαν πολλά σαγηνευτικά και προκλητικά χορευτικά στην αλληλεπίδραση των θαυμαστριών με τους Steel Panther, όπως ακριβώς άρμοζε άλλωστε στη συγκεκριμένη καυτή βραδιά!

 

Στο encore με το πολυαγαπημένο "Gloryhole" δε, ήρθε το κερασάκι στην τούρτα: για να δέσει το γλυκό, αφέθηκε στα χέρια του κοινού μια "κούκλα ευχαρίστησης" με κανονική... τρύπα, που περιποιήθηκε ιδιαίτερα...

 

 

Η συναυλία των Steel Panther στη Μονή Λαζαριστών μας πρόσφερε αμέτρητες στιγμές headbanging και κοπανήματος, γέλιου και εγγύτητας με το κοινό που σπάνια συναντάμε. Οι 80s glam κάφροι κάνουν αυτό που πρεσβεύουν καλύτερα από κάθε άλλη σύγχρονη μπάντα, πάντα όμως διατηρώντας το μέτρο προστυχιάς και αλητείας τόσο όσο, ώστε να μην υπάρχουν ευτράπελα και άβολες στιγμές. Ένα τεράστιο μπράβο στη μπάντα και στη διοργάνωση για τη φλογερή βραδιά που ζήσαμε!

 

 

 

Setlist:

Eyes of a Panther

Tomorrow Night

Asian Hooker

Just Like Tiger Woods

Friends With Benefits

Death to All but Metal

-Guitar Solo- Crazy Train (Ozzy Osbourne cover)

1987

Ain't Dead Yet Impromptu Song

Weenie Ride

17 Girls in a Row

Party Like Tomorrow is the End of the World

 

 

Για το RockOverdose,

Κατερίνα Μήτικα

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Καραγεωργίου - Photoshooter 

 


Comments