David Surkamp (Pavlov’s Dog): Η Ελλάδα έχει το καλύτερο κοινό


Οι Pavlov's Dog επιστρέφουν σε λίγες ημέρες στην αγαπημένη τους Ελλάδα και το Rockoverdose.gr είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον ιδρυτή της μπάντας, David Surkamp

 

Περισσότερες πληροφορίες για το live μπορείτε να βρείτε εδώ:

Αθήνα: https://www.facebook.com/events/295456313290726
Θεσσαλονίκη: https://www.facebook.com/events/747911180772887


Rockoverdose.gr: Καλησπέρα David και καλώς ήρθες στο Rockoverdose.gr

David Surkamp: Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 

Rokoverdose.gr: Πως είσαι; Έτοιμος για μία ακόμα περιοδεία;

David Surkamp: Ναι ετοιμαζόμαστε. Ο David Hamilton ο αρχικός μας πληκτράς, ήρθε χθες από το Los Angeles (η συνέντευξη έγινε στις 27/08). Θα κάτσουμε να προγραμματίσουμε κάποια πράγματα και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε τις πρόβες με ολόκληρη την μπάντα. Είμαστε έτοιμοι! Είναι ωραία να ετοιμάζεσαι για περιοδεία. Το λατρεύω.

 

Rokoverdose.gr: Σχεδόν κάθε μουσικός με τον οποίο έχω μιλήσει, λατρεύει να περιοδεύει και να παίζει για το κοινό του αν και μερικές φορές του λείπει η οικογένεια και το σπίτι του.

David Surkamp: Έτσι ακριβώς είναι. Ξέρεις το κάνω όλο αυτό επαγγελματικά από τότε που ήμουν 18 ετών. Νομίζω ήμουν 22 όταν κυκλοφόρησε το “Pampered Menial”. Το κάνω αυτό εδώ και 50 χρόνια. Είναι αυτό που κάνω. Γράφω τραγούδια, παίζω κιθάρα και πιάνο.

 

Rokoverdose.gr: Και όπως φαίνεται ο κόσμος αγαπάει αυτό που κάνεις γιατί σε ακολουθεί εδώ και 50 χρόνια.

David Surkamp: Ναι είναι απίστευτο. Πάντα ήθελα η δουλειά μου να είναι διαχρονική. Αλλά όταν είσαι 20-25 ετών δεν έχεις ιδέα τι είναι διαχρονικό (γέλια).


PAVLOV'S DOG


 

Rokoverdose.gr: Και ίσως σε αυτή την ηλικία δεν ξέρεις και δε σε νοιάζει τι είναι διαχρονικό.

David Surkamp: Μάλλον όχι. Απλά προσπαθούσα να γράψω την καλύτερη μουσική που μπορούσα. Η οικογένεια μου δεν είχε ιδέα για το πώς θα έπρεπε να το κατανοήσει όλο αυτό αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβαν. 

 

Rokoverdose.gr: Στήριζαν αυτό που έκανες;

David Surkamp: Ναι μπορώ να πω πως ναι αλλά ξέρεις πως είναι αυτά. Ίσως το μεγαλύτερο θέμα το είχε ο παππούς μου που τότε ήταν Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας στις μεσοδυτικές πολιτείες. Πιστεύω ότι δυσκολεύτηκε να το καταλάβει. Αλλά ήξερε ότι 10.000 άτομα ήρθαν να με δουν στο St. Louis. Μπορεί να μην καταλάβαινε γιατί, αλλά ήξερε ότι για να έρθουν 10.000 άτομα να δουν τον εγγονό του, κάτι έκανα καλά.  Στο τέλος όλοι με στήριξαν.

 

Rokoverdose.gr: Όταν ξεκίνησες την μπάντα στις αρχές των 70’s, ήσασταν μία από τις ελάχιστες progressive rock μπάντες στην Αμερική. Εσείς, οι Kansas και ίσως μερικές ακόμα. Στην Αμερική ήσασταν από τους πρωτοπόρους.

David Surkamp: Αν δεν ήμασταν η πρώτη μπάντα που χρησιμοποιήσαμε το Mellotron στην Αμερική, δεν ξέρω ποια ήταν. Νομίζω σε κάποια φάση είχαμε 3!

Ήξερα τους Kansas. Γνώριζα την δουλειά του Kerry Livgren (ιδρυτικό μέλος των Kansas). Νομίζω πριν τους Kansas ήταν σε μερικές μπάντες που είχα δει στην περιοχή.

Στο progressive rock νομίζω ήμασταν εμείς, ο Kansas και οι REO Speedwagon. Αλλά εμείς είχαμε τα Mellotron! (γέλια)



 

Rokoverdose.gr: Οι περιοδείες με τα Mellotron πρέπει να ήταν πολύ δύσκολες.

David Surkamp: Ήταν! Μία σκέτη κόλαση. Και είχαμε και τα Minimoog. Όλος ο εξοπλισμός πλήκτρων που είχαμε ήταν πρωτόγονος. Τα Minimoog δεν είχαν θερμοστάτες. Οπότε φαντάσου να είσαι στο Σικάγο το χειμώνα. Έπρεπε να τα βάλεις δίπλα σε ένα καλοριφέρ για να πιάσουν θερμοκρασία δωματίου και να μπορείς να παίξεις. Και με τα Mellotron μπορεί να χρειαζόταν να τα ετοιμάζεις όλη την ημέρα για να παίξεις.

Ένα άλλο πρόβλημα που είχαμε ήταν το Σωματείο Μουσικών. Μας κατηγορούσαν ότι κόβαμε δουλειές από τις ορχήστρες κάτι το οποίο είναι από τα πιο παράλογα πράγματα που έχω ακούσει ποτέ! (γέλια) 

 

Rokoverdose.gr: Αυτό είναι τελείως τρελό!

David Surkamp: Είναι. Ίσως επειδή παίζαμε περίπλοκη μουσική μας έβλεπαν ως απειλή. Δεν ξέρω.

 

Rokoverdose.gr: Όντας από το Missouri, κάποιος θα περίμενε να παίζεις southern rock μουσική. Αλλά αντ’ αυτού επέλεξες το progressive rock. Ή για να το πω καλύτερα, το διάλεξες ή απλά έτυχε;

David Surkamp: Δεν είχα κανένα απολύτως ενδιαφέρον να παίξω blues ή country μουσική. Στο σπίτι η μητέρα μου άκουγε country. Στον πατέρα μου άρεζε η jazz. Εγώ άκουγα περισσότερο Bob Dylan και Joan Baez. Αυτοί μου έδωσαν τα μουσικά μου φτερά. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος “The Court Of The Crimson King” έπαθα σοκ. Με συνεπήρε και μου έδωσε τη μουσική μου κατεύθυνση. Οπότε ακούγοντας αυτό το δίσκο, και έχοντας αυτό το μουσικό υπόβαθρο από το σπίτι, κατέληξε να παίζω τη μουσική που παίζω όποια και αν είναι αυτή.

 

Rokoverdose.gr: Όπως είπες πιο πριν, ο David Hamilton επιστρέφει στην μπάντα μετά από 50 χρόνια.

David Surkamp: Ναι όλα αυτά τα χρόνια έχει παίξει μόνο σε μία συναυλία και αυτό ήταν μαζί μου πριν από 20 χρόνια. Ο κανονικός μας πληκτράς, ο Mark Maher, είχε άλλες υποχρεώσεις από τις οποίες δεν μπορούσε να λείψει. Κάλεσα λοιπόν τον David και του είπα ότι έχουμε κάποιες συναυλίες και τον ρώτησα αν θέλει να έρθει μαζί μας. Μου απάντησε “Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ανυπομονώ να παίξω”. Ξέρεις, δεν του άρεσε καθόλου να περιοδεύει όταν ήταν στην μπάντα. Οπότε τώρα είναι μία μοναδική ευκαιρία. Είναι πολύ ωραίο που είμαστε μαζί στον ίδιο χώρο. Περάσαμε μαζί το δύσκολο κομμάτι των Pavlov’s Dog. Αυτό του ξεκινήματος.

David Hamilton (L) - David Surkamp (R)

Rokoverdose.gr: Μιλώντας για δύσκολα ξεκινήματα, το δικό σας σίγουρα ήταν. Με τις δύο εκδόσεις του “Pampered Menial” από δύο διαφορετικές εταιρείες. Φαντάζομαι αυτό δε βοήθησε καθόλου στα νούμερα του δίσκου.

David Surkamp: Είμαι σίγουρος ότι τότε θα είχαμε ένα χρυσό δίσκο αν μετρούσαμε τα νούμερα συνολικά. Εάν είχαμε μείνει σε μία από τις ABC ή CBS. Αλλά μάλλον δεν ήταν γραφτό να γίνει. Ο τότε πρόεδρος της ABC απολύθηκε νομίζω την εβδομάδα που κυκλοφορούσε ο δίσκος και έτσι ξέραμε ότι δε θα μας στηρίξουν καθόλου. Μάλιστα μας έκαναν περισσότερο κακό από καλό. Με το που κυκλοφόρησε ο δίσκος έριξαν την τιμή του. Έτσι αγόραζες τον δίσκο από την Columbia σε κανονική τιμή και από την ABC στο 1/3 της τιμής. Σίγουρα τα πράγματα ήταν πολύ μπερδεμένα. Νομίζω μάλιστα ότι ήμασταν με δύο διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου δίσκου ταυτόχρονα στο Billboard. Τρελά πράγματα.

 

Rokoverdose.gr: Στην επερχόμενη περιοδεία επιστρέφετε στην Ελλάδα με δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η Ελλάδα φαίνεται να σας αγαπά πολύ και το ίδιο και εσείς.

David Surkamp: Πραγματικά το καλύτερο κοινό. Υπάρχει ένα video στο YouTube από την τελευταία μας συναυλία στη Θεσσαλονίκη όπου νομίζω ότι παίζουμε το “Late November”. Κάποιος παραπονέθηκε ότι τραγουδάω μόνο το μισό κομμάτι. Και κάποιος άλλος του απαντάει “Φυσικά και δεν θα τραγουδήσει. Το κοινό τραγουδάει τους στίχους πριν από αυτόν” (γέλια).

 

Rokoverdose.gr: Μα αυτό δεν είναι και το νόημα μίας συναυλίας. Το κοινό και οι μπάντα να γίνονται ένα;

David Surkamp: Ακριβώς. Εάν ο κόσμος τραγουδάει τα κομμάτια μου εγώ θα ακολουθήσω. Είναι πολύ ωραίο.

 

Rokoverdose.gr: Εάν δεν κάνω λάθος το 2025 κυκλοφορείτε νέο δίσκο;

David Surkamp: Ναι ο τίτλος του δίσκου είναι “Wonderlust” και θα κυκλοφορήσει τους πρώτους μήνες του 2025. Ο ήχος του είναι αυτός που έχετε συνηθίσει από τους Pavlov’s Dog. Έχει φυσικά πολλά πλήκτρα, πολλά solos στο βιολί και περίπλοκους στίχους (γέλια). Όλοι έχουμε συνεισφέρει στο δίσκο.

 

Rokoverdose.gr: Θα παίξετε στις επερχόμενες συναυλίες κάποια από τα κομμάτια του νέου δίσκου;

David Surkamp: Θα παίξουμε ένα ναι. Λέγεται “Another Blood Moon” και είναι ένα πολύ πιασάρικο κομμάτι. Για αυτό το δίσκο η Abbie (Steiling) έγραψε μερικά εκπληκτικά μέρη στο βιολί. Θα υπάρχουν μερικές πολύ όμορφες στιγμές στο δίσκο και νομίζω ότι ο κόσμος που θα τον ακούσει θα “ταξιδέψει”.

 

Rokoverdose.gr: Και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος το έχει ανάγκη να αφήσει την μουσική να τον “ταξιδέψει” με όλα αυτά που γίνονται γύρω μας.

David Surkamp: Ισχύει. Δεν υπάρχει για μένα τίποτα πιο ωραίο, όταν βραδιάζει και είμαι κουρασμένος να φοράω τα ακουστικά μου και να βυθίζομαι στην μουσική.

Ξέρεις πάντα πίστευα ότι καινούρια μουσική είναι αυτή που ακούς για πρώτη φορά. Μπορεί να είναι για παράδειγμα Bach ή Mozart αν δεν έχεις ακούσει πιο πριν. Δεν είναι παλιά μουσική. Είναι καινούρια γιατί δεν την έχεις ακούσει ποτέ μέχρι τότε.

 

Rokoverdose.gr: Για κλείσιμο θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες φίλους σας;

David Surkamp: Φίλοι μου έρχομαι σύντομα. Ανυπομονώ. Για ακόμα μία φορά θα πιούμε ούζο μαζί!

 

Rokoverdose.gr: Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου David.

David Surkamp: Ευχαριστώ και εγώ και τα λέμε σύντομα στην Ελλάδα.

 

Για το Rockoverdose,

Απόστολος “Astaldo” Πανταζόγλου

Comments