Προακρόαση: INNERWISH – “Ash of Eternal Flame” (2024)


Οι Innerwish είναι ένα ελληνικό power metal συγκρότημα που έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή σκηνή. Με μια καριέρα που κοντεύει τις τρεις δεκαετίες, έχουν καταφέρει να συνδυάσουν μελωδικές και μελαγχολικές μελωδίες με δυναμικούς ρυθμούς, δημιουργώντας έναν δικό τους μοναδικό ήχο. Την προτελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, το Rock Overdose είχε την ευκαιρία και την τιμή να παρευρεθεί στα Devasoundz Studios στο Παγκράτι, στην προακρόαση του επερχόμενου πονήματος των Innerwish με τίτλο "Ash of Eternal Flame".

 

Με μεγάλη χαρά λοιπόν αρχικά μαζευτήκαμε στο σαλόνι του studio όπου το κλίμα ήταν χαλαρό και ευχάριστο. Ύστερα μεταφερθήκαμε στον χώρο όπου έγινε η προακρόαση του "Ash of Eternal Flame" με τον Μανώλη Τσίγκο (κιθάρα και ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Innerwish) να μας μιλάει για την ιστορία και τα κομμάτια του επερχόμενου album. Το "Ash of Eternal Flame" όπως μάθαμε ήταν έτοιμο σχεδόν από το 2019, όμως κάτι ο covid, κάτι κάποια ζητήματα της μπάντας το καθυστέρησαν. Στα αυτιά μου πάντως ακούστηκε ολόφρεσκο και σπαρταριστό. Η παραγωγή έγινε από τον Fredrik Nordstrom, η μίξη και το mastering από τον Henrik Udd (Hammerfall, Powerwolf), και το εξώφυλλο είναι μια μερακλίδικη (όπως πάντα) δουλειά του Γιάννη Νάκου (RemedyArtDesign).

 

Ο δίσκος αποτελείται από 11 κομμάτια συν μία διασκευή στο “Send Me An Angel” των Blackfoot. Οι συνθέσεις τους είναι γεμάτες μελωδίες και refrain που μένουν στο μυαλό, οι στίχοι τους πραγματεύονται προσωπικά θέματα και κοινωνικά ζητήματα, με ένα ποιητικό και μελαγχολικό ύφος και σε γενική βάση θα έλεγα ότι η ποιότητα στο σύνολο είναι υψηλή.

Ας περιγράψουμε παρακάτω όμως πιο αναλυτικά τι ακούσαμε:


Forevermore

Το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου συνεχίζει την ιστορία από το προηγούμενο album τους (το ομότιτλο Innerwish) και πραγματεύεται τον μύθο του Προμηθέα, ο οποίος παρά την αντίθεση του Δία, κλέψε τη φωτιά από τον Όλυμπο και την προσέφερε στους ανθρώπους, φέρνοντας έτσι φως, ζεστασιά και την αρχή της τεχνολογίας. Ο μύθος του Προμηθέα παραμένει επίκαιρος και σήμερα καθώς μας υπενθυμίζει τη σημασία της γνώσης, της ελευθερίας και της ανθρωπιάς. Το τραγούδι ξεκινάει με ένα δυνατό riff, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έντασης και προσμονής για το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια.

Sea of Lies

Ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κομμάτι που περιγράφει την εμπειρία ενός μικρού σε ηλικία μετανάστη που προσπαθεί να επιβιώσει από βομβαρδισμούς και να διασχίσει μια επικίνδυνη ζώνη για να βρει ασφάλεια. Είναι ένα ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό τραγούδι, γεμάτο έντονα συναισθήματα, όπως τον φόβο, την αγωνία, την αποφασιστικότητα και την ελπίδα που βιώνει ένας μετανάστης που αποζητά ένα καλύτερο αύριο. Η συμμετοχή του Hansi Kürsch των Blind Guardian προσθέτει μία έντονη πινελιά σε αυτά τα συναισθήματα. Επιπλέον αποτελεί και το videoclip του νέου album που ομολογώ να πω ότι είναι εξαιρετικό.

 



Higher

Ένα heavy power/poser κομμάτι αφιερωμένο στην πατρότητα και στην μητρότητα, που αποτελούν δύο από τους πιο θεμελιώδεις και πολυδιάστατους ρόλους στη ζωή του ανθρώπου. Μέσα από τις μελωδίες αντικατοπρίζονται οι εμπειρίες που μεταμορφώνουν την ταυτότητα, τις προτεραιότητες και την καθημερινότητα των γονέων, προσφέροντας παράλληλα μια ανεκτίμητη αίσθηση πληρότητας και συναισθηματικής σύνδεσης. Τα φωνητικά σημεία έχουν μία νοοτροπία “Βασίλη Παπακωνσταντίνου” καθώς είναι αγαπημένος καλλιτέχνης του συγκροτήματος.

Soul Asunder

Από τα πιο heavy κομμάτια του δίσκου. Όπως μας εκμυστηρεύτηκαν τα παιδιά, μουσικά είναι ένας φόρος τιμής στον τεράστιο Adrian Smith των Iron Maiden. Στιχουργικά μας μιλάει για την αναζήτηση του εαυτού μας, που αποτελεί ένα από τα πιο βαθιά και διαχρονικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ζωή, με όλες τις ανατροπές και τις προκλήσεις της, μας προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για να ανακαλύψουμε ποιοί πραγματικά είμαστε. Μέσα από τις δυσκολίες, δοκιμαζόμαστε, ωριμάζουμε και ανακαλύπτουμε κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας.

Primal Scream

Είναι κομμάτι βασισμένο μουσικά στις πιο Innerwish νόρμες. Πιο Innerwish πεθαίνεις δηλαδή. Περιγράφει την πρωτόγονη κραυγή, αυτή η άναρθρη έκφραση βαθύτατων συναισθημάτων, που αποτελεί έναν από τους πιο αρχέγονους και ισχυρούς τρόπους επικοινωνίας του ανθρώπου. Η κραυγή αποτελεί ένα παράθυρο στην ψυχή, μια έκρηξη ενέργειας που ξεπερνά τα όρια της γλώσσας. Ετσι λοιπόν το κομμάτι αγγίζει ένα βαθύ και πρωτόγονο μέρος που έχουμε μέσα μας.

Ash of Eternal Flame

Το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου είναι ένα επίσης χαρακτηριστικό Innerwish πόνημα που μας περιγράφει την Ελλάδα που πεθαίνει και αναγεννιέται απο τις στάχτες της. Συνθετικά αντιλήφθηκα τις ευχάριστα έντονες διακυμάνσεις μεταξύ couple και refrain που χαρακτηρίζουν τη μπάντα. Οι στίχοι, αν κατάλαβα καλά, είναι βασισμένοι στο ποίημα του Κώστα Βάρναλη με τίτλο “Ο λαός δεν πεθαίνει” που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη διαχρονική δύναμη και την ανθεκτικότητα του λαού. Ειναι μία ωδή στην αέναη πάλη του ανθρώπου για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Cretan Warriors

Το τραγούδι αυτό μιλάει για τους πολεμιστές του Μινωϊκού πολιτισμού. Μουσικά είναι από τα πιο epic/heavy/power κομμάτια του δίσκου. Περιγράφει τη φιγούρα του γενναίου πολεμιστή της αρχαίας Κρήτης που συνδέεται με έννοιες όπως η ανδρεία, η αυτοθυσία, η τιμή και η υπεράσπιση της πατρίδας. Χαρακτηριστικό σημείο του κομματιού είναι το σημέιο του solo που έχει τον ρυθμό του χορού των πολεμιστών μετά την μάχη.

The Hands of Doom

Είναι μία σύνθεση κοντά στα χνάρια και τη λογική των Kamelot, χωρίς όμως να φαίνεται άμεσα. Το κομμάτι μας περιγράφει την κατάρα του χρυσού αγγίγματος του βασιλιά Μίδα. Ο μύθος του Μίδα μας διδάσκει ότι ο υλικός πλούτος δεν φέρνει την ευτυχία. Αντίθετα, η απληστία και η υπερβολική επιθυμία για υλικά αγαθά μπορούν να καταστρέψουν την ζωή μας και τις σχέσεις μας.

 



 

Once Again

Και φτάσαμε στην power μπαλάντα του δίσκου. Είναι μία σύνθεση που αρχικά ήταν στα σχέδια να αποτελέσει μέρος του προηγούμενου δίσκου, όμως τελικά εντάχθηκε στην οικογένεια του "Ash of Eternal Flame". Έχει μία Queensryche αισθητική, που συνδυάζει heavy/power στοιχεία με έναν μελωδικό και συναισθηματικό ρυθμό.

I Walk Alone

Θα την χαρακτήριζα σαν μία παλιομοδίτικη σύνθεση. Εχει μία Riot αισθητική με ένα από καλύτερα μελαγχολικά refrain στην ιστορία των Innerwish. Στιχουργικά “πατάει” πάνω στο “My way” του Sinatra. Στο μυαλό μου οι στίχοι μιλούν για έναν άνθρωπο που ζει τη ζωή του με τους δικούς του όρους, χωρίς να ακολουθεί τα καθιερωμένα μονοπάτια. Δηλαδή μια δήλωση ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης, μια αναγνώριση των λαθών και των επιτυχιών που έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητα του. Το τίμημα σε αυτό πολλές φορές είναι η μοναξιά.

Breathe

Είναι ενα ήπια επιθετικό κομμάτι με εισαγωγή που θυμίζει Queensryche. Στιχουργικά αν κατάλαβα καλά από αυτό που άκουσα, ίσως μιλάει για την υπέρβαση των προκλήσεων της καθημερινότητας. Ίσως περιγράφει τη δύναμη της θέλησης που μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και το πως μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή, παρά τις δυσκολίες.

Send Me An Angel (Blackfoot Cover)

Είναι ένα κομμάτι των southern/hard rockers Blackfoot που μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές, υπάρχει πάντα η ελπίδα για κάτι καλύτερο. Είναι μια έκκληση για καθοδήγηση, για μια ανώτερη δύναμη που θα φωτίσει το σκοτάδι και θα δώσει νόημα στη ζωή. Αποτελεί μία εκπληκτική εκτέλεση στο ύφος και την οπτική των Innerwish. Guest στα πλήκτρα είναι ο Μάνος Γαβαλάς. Από τι μας αποκάλυψαν τα παιδιά είναι από τις διασκευές που παίζουν από την αρχή της καριέρας τους.

 


Συνοψίζοντας, η έκτη δουλειά των Innerwish είναι απόσταγμα ομαδικής συμμετοχής από όλα τα μέλη της μπάντας. Τα παιδιά μας παρασέρνουν σε ένα τρενάκι συναισθημάτων, από την ένταση στην ηρεμία, από τη χαρά στη μελαγχολία. Το "Ash of Eternal Flame" είναι ένα power αριστούργημα που αποτυπώνει την ανθρώπινη εμπειρία σε όλο της το μεγαλείο. Κυκλοφορεί στις 8 Νοεμβρίου από την Reigning Phoenix Music.

 

Καλοτάξιδο!

 

Υ.Γ.: Το single "Cult Of The Blind" που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και με visualizer video δεν συμπεριλαμβάνεται στο album, καθώς το συγκρότημα προτίμησε να το κυκλοφορήσει ως ξεχωριστό single.

 

Για το RockOverdose,

Νικόλας Καλογήρου

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments