Ανταπόκριση: NYTT LAND @ Θεσσαλονίκη, Eightball Club (23/09/2024)


Θες να ταξιδέψεις στις μακρινές και κρύες στέπες και τούνδρες ,στα άγρια δάση της Σιβηρίας , αλλά και στα Σκανδιναβικά φιόρδ για να γίνεις ένα με την φύση αλλά όλο αυτό το ταξίδι σου πέφτει κομματάκι ακριβό βρε αδερφέ; Κανένα πρόβλημα! Δεν χρειάστηκε να πάει ο Μωάμεθ στο βουνό αλλά ήρθε το βουνό στον Μωάμεθ και πιο συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη μας μέσω των Nytt Land!

Οι Ρώσσοι Σαμάνοι εμφανίστηκαν με το ανάλογο φολκ ντύσιμο τους φυσικά σε άκρως ατμοσφαιρικό κλίμα και ο πρώτος ήχος των τυμπάνων τους ήχησε με το Αdr Βurz που δεν άργησε να μας δώσει και τις πρώτες αλλόκοσμες ανατριχίλες της μυστικιστικής dark folk εμφάνισης τους...



Το Ritual ήτανε το δεύτερο κομμάτι της ιδιαίτερης αυτής βραδιάς και ήδη ένιωθες λες και είσαι κι εσύ κομμάτι ενός ritual . Έπειτα ακολούθησε το Firez Of Ragnarok και τέταρτο το U-Gra  που αποτελεί και ένα από το πιο γνωστά τους κομμάτια. Τα ταξίδια και οι εικόνες που σου προκαλούσε αυτή η μπάντα,πολλές και ατελείωτες . Και να μην ήθελες ,απλά έβρισκες τον εαυτο σου να είναι συνεπιβάτης σ έναν αρχέγονο ρυθμό άλλων ,πολύ μακρινών εποχών...Το Fenris Kindr ήτανε το πέμπτο τραγουδι στην σειρά για να το διαδεχτεί ένα πανέμορφο solo με φλάουτο από τον Anatoly Pakhalenko και έπειτα ακούσαμε το Huginn Ok και το Risu Raknar .

Η δε ιδιαιτερότητα της φωνής της Natalya Pakhalenko ήτανε το κάτι άλλο μιας και συνδυάζει το παραδοσιακό βορειοευρωπαϊκό στυλ με το παραδοσιακό σιβηρικό στυλ τραγουδιού από τον λάρυγγα που παραπέμπει στον ήχο ενός ελατηρίου η σούστας και μοιάζει αρκετά με το μουσικό όργανο ονόματι "άρπα των Εβραίων" η και scacciapensieri θα πω εγώ (λόγω μακροχρόνιας παρουσίας μου στην Ιταλία )



Το ένατο τραγούδι της μαγικής αυτής εμπειρίας ήτανε το Ragnarok και έπειτα ακολούθησε το Rig, Unz Trir, Ara Koro, Nord, Torem (από τον ομώνυμο τελευταίο τους δίσκο) και κλείσανε με μια έκπληξη που αρκετοί από εμάς δεν περίμεναν και εξεπλάγησαν:

"Wait and Bleed" cover των Slipknot !!! (Αλλά πάντοτε εκτελεσμένο με τον μοναδικό και ιδιαίτερο τους τρόπο)

Και κάπως έτσι, η τελετή έλαβε τέλος και προσγειωθήκαμε πάλι στη Θεσσαλονίκη , αλλά εκείνο το ταξίδι ανείπωτων μυστηρίων στην Σιβηρική φύση και μυθολογία θα παραμείνει μέσα στην καρδιά μας, να μας καλεί από κάπου μακριά ...

Για το RockOverdose,

Στέλιος Κρανας

Φωτογραφίες: Δημήτρης Καραγεωργίου -  Photoshooter 


Comments