RITUAL – “The Story Of Mr. Bogd Part 1”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Ah, concept albums. Η μαγεία του να αφηγεισαι μια ιστορία κατά τη διάρκεια ενός δίσκου, με κάθε τραγούδι να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας και να πρέπει να βιωθεί γραμμικά ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αφομοίωση από τον ακροατή, υπήρξε ανέκαθεν μία από τις πιο ελκυστικές πρακτικές στον χώρο της μουσικής. Η μερίδα του λέοντος για τους concept δίσκους ανήκει στο φάσμα του prog, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τα υπόλοιπα είδη δεν έχουν καταφέρει να μας χαρίσουν μερικούς φανταστικούς θεματικούς δίσκους ανά τα χρόνια.

 

 

Σήμερα ωστόσο επικεντρωνόμαστε σε έναν prog δίσκο, από ένα συγκρότημα το οποίο διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Οι Ritual δημιουργήθηκαν στη Στοκχόλμη το 1993 και παρόλο που μετρούν 31 χρόνια ύπαρξης, το άλμπουμ για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα είναι μόλις το έκτο τους, ερχόμενο 17 ολόκληρα χρόνια μετά από τον προκάτοχό του. Μάλιστα το "The Story Of Mr. Bogd" πρόκειται να κυκλοφορήσει σε δύο μέρη με το δεύτερο να είναι προγραμματισμένο για το προσεχές μέλλον.

 

 

Ας μιλήσουμε όμως για το "Part 1". Οι Σουηδοί prog rockers επιλέγουν να διηγηθούν την ιστορία τους χρησιμοποιώντας το setting της Βικτωριανής Αγγλίας, με ότι αυτό συνεπάγεται: η πόλη του Λονδίνου με τις αλογάμαξές του και τους προληπτικούς, εξεζητημένα ντυμένους κατοίκους του, η σκοτεινή και μουντή αύρα της εποχής, όλα αποτελούν τα βασικά συστατικά για μία ιστορία, που είναι ικανή να προσελκύσει τους οπαδούς του prog και -γιατί όχι- να τους συνεπάρει κιόλας.

 

 

Γνωρίζουμε τον αινιγματικό χαρακτήρα του Mr. Bogd, ο οποίος ένα βράδυ αναχωρεί για την περιπέτεια της ζωής του, αρπάζοντας μια άμαξα και καλπάζοντας στο σκοτεινό πέπλο της νύχτας αφήνοντας πίσω το παρελθόν του. Στο ταξίδι του θα επισκεφτεί γνώριμα αλλά και άγνωστα μέρη και θα γνωρίσει πολλούς και πολύχρωμους χαρακτήρες, από τη συμμορία του κυρίου Tilly στην ομιλούσα γάτα που θα τον συντροφεύσει στο ταξίδι του και το πηγάδι με τα τρία πρόσωπα που θα εκπληρώσει τις ευχές του.

 

 

Τα σχεδόν σαράντα λεπτά του πρώτου μέρους καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν την προσοχή των οπαδών της prog, αφηγούμενο μία σκόπιμα ημιτελή ιστορία, επιλέγοντας μία παλέτα από μουσικές επιρροές που εκπλήσσει: καθ' όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, ένας μουσικόφιλος θα εντοπίσει εύκολα τις επιρροές των King Crimson και των Jethro Tull, που αφήνουν το ανεξίτηλο σημάδι τους στον ήχο των Ritual. Ένα εκπαιδευμένο αυτί ωστόσο θα παρατηρήσει τις λεπτές πινελιές vintage prog συγκροτημάτων όπως οι Caravan, οι Camel και οι Eloy, των οποίων ο ήχος ενσωματώνεται υπέροχα στις δέκα συνθέσεις του "The Story Of Mr. Bogd Part 1".

 

 

Από εκεί και πέρα, η ταπεινή, αλλά στιβαρή συνεισφορά όλων των μελών της μπάντας στη δημιουργία αυτού του δίσκου δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς όλοι κάνουν φανταστική δουλειά, από το παντοδύναμο μπάσο, στις jazzy κιθάρες και τα vintage πλήκτρα. Από τις μελαγχολικές πιανιστικές νότες του "Dreams In A Brougham" στη jazzy παράνοια του "Mr Tilly And His Gang" και τα prog ξεσπάσματα του "Read All About It!", ο δίσκος έχει ένα κομμάτι για όλους.

 

 

Συνοψίζοντας, το πρώτο μέρος της φιλόδοξης ιστορίας των Ritual καταφέρνει να «κουνήσει τη βελόνα», κάτι που ελάχιστοι δίσκοι στο είδος καταφέρνουν να το κάνουν πλέον. Όμως, εφόσον μιλάμε για έναν prog δίσκο, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι στερείται της απαραίτητης προβολής και δημοτικότητας για να γίνει γνωστό στο mainstream κοινό. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό, διότι κρυφά διαμαντάκια όπως αυτό είναι ο λόγος ύπαρξης ατόμων όπως εγώ, και μέσω εμού μπορείτε να τα γνωρίσετε κι εσείς. Συνιστάται ανεπιφύλακτα προς τους λάτρεις του είδους.

 

 

 

Βαθμολογία: 71/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης



 

Comments